© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
07.11.2014 10:54:54

Kombinacije: kako do osmine finala lige prvakov?

Reuters

Maribor ima po štirih krogih v ligi prvakov tri točke. Čeprav v tem trenutku vse svoje tekmece v skupini G gleda v hrbet, še vedno ohranja povsem realne možnosti za napredovanje v osmino finala.

Morda je razmišljanje o napredovanju slovenskega kluba v drugi del lige prvakov za marsikoga nekoliko preveč smelo, za najbolj občutljive celo prepotentno, po našem mnenju pa predvsem pogumno. Zakaj pa ne? Vijoličasti so se na štirih tekmah kar trikrat izognili porazu, točko so osvojili tudi v obračunu z enim od favoritov letošnjega tekmovanja Chelseajem, nepremagani so ostali na težkem gostovanju v Gelsenkirchnu, še najbolj pomembno od vsega pa je dejstvo, da svojo usodo trdno držijo v svojih rokah. Gostovanje v Lizboni in domače srečanje s Schalkejem v zadnjem krogu brez dvoma nista najtežji mogoči tekmi. To sta predvsem tekmi, na katerih lahko varovanci Anteja Šimundže brez lažne skromnosti upajo na ugoden razplet.


KAR 81 KOMBINACIJ
V zadnjih dveh krogih je mogočih – reci in piši – 81 kombinacij. Obračuna, ki bosta na sporedu 25. novembra, bosta v marsičem narekovala razplet jesenskega zaključka dva tedna pozneje. Za Mariborčane je prepovedana le kombinacija poraza s Sportingom in zmaga Schalkeja na drugi tekmi. Zmaga nad Portugalci in domači poraz Schalkeja bi na drugi strani Mariborčanom močno olajšala delo, v Ljudskem vrtu bi jim namreč za uvrstitev v osmino finala zadostoval že neodločen izid z nemškim moštvom. Vsi drugi razpleti bodo odločitev glede slovenskih prvakov povsem preložili na tekmi zadnjega kroga.

81
TOLIKO RAZLIČNIH KOMBINACIJ JE V IGRI NA ŠTIRIH TEKMAH V ZADNJIH DVEH KROGIH.


6
TOLIKO KLUBOV IMA PO ŠTIRIH KROGIH SLABŠI TOČKOVNI IZKUPIČEK OD MARIBORA.


6
TOLIKO KLUBOV SI JE ŽE PO ŠTIRIH KROGIH ZAGOTOVILO NASTOP V OSMINI FINALA.


3,5
TOLIKO MILIJONOV EVROV JE DENARNA NAGRADA ZA UVRSTITEV V OSMINO FINALA.

BOLJŠI OD CITYJA
Mariborski izkupiček je v tem trenutku, zanimivo, boljši od izkupička šestih klubov. V tej skupini je med drugimi tudi Manchester City, veliki poraženec dosedanjega dela tekmovanja. Ajax in Athletic Bilbao sta medtem že izgubila vse možnosti za napredovanje. Na drugi strani se je prvič zgodilo, da si je že po štirih krogih kar šest klubov zagotovilo nastop med 16 najboljšimi moštvi stare celine. Bayern si je celo že zagotovil prvo mesto v svoji skupini, o spomladanskem nadaljevanju pa že razmišljajo tudi v taborih madridskega Reala, dortmundske Borussie, PSG-ja, Barcelone in Porta. Za eno od desetih preostalih vstopnic se bolj ali manj enakovredno poteguje tudi Maribor.


LIGA EUROPA KOT REZERVNI NAČRT

Slovenski prvak se je torej dobro znašel v družbi najboljših. Čeprav je na rdečo preprogo stopil z razmeroma slabim začetnim kapitalom (beri: koeficientom, slabšega sta imela le Monaco in Malmö FF), vztrajno izboljšuje svoj položaj. Tako v tekmovalnem kot tudi v finančnem pogledu. Iz računa Uefe se je že pred skupinskim delom tekmovanja v mariborsko blagajno steklo več kot 11 milijonov evrov, trije neodločeni izidi so ta znesek povečali za poldrugi milijon, približno takšen bo tudi delež več kot 400 milijonov evrov bogate marketinške malhe, iz katere se bo delilo glede na vrednost nacionalnega televizijskega trga. Eno je gotovo: v tej sezoni bo zaslužek močno presegel lanskega (2,297.943 evrov). Kako močno, je odvisno tudi od naslednjih dveh tekem (milijon za zmago, pol manj za remi) in morebitnega napredovanja v osmino finala (3,5 milijona). Precej manj donosna – v tekmovalnem pogledu pa povsem zgledna – je selitev v 1/16 finala lige Europa (»le« 200 tisočakov), ki jo prinaša tretje mesto v skupini. Recimo mu rezervni načrt za zadnja dva kroga ...