© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
28.10.2014 17:23:28

Selektorjev strastni nogometni slovar

Reuters

Nekdanji francoski selektor Raymond Domenech je predstavil svojo novo knjigo z naslovom Mon dico passione du foot oziroma Moj strastni nogometni slovar.

V njej ni z nič kaj lepimi besedami govoril o trenerju Chelseaja Joseju Mourinhu ter nekdanjima varovancema v francoski izbrani vrsti Francku Riberyju in Nicolasu Anelkaju.


Mourinho, nekdanji trener Interja in madridskega Reala, zdaj pa Chelseaja, je v nogometu začel kot prevajalec, kar je v knjigi zmotilo Domenecha: "To je težava prevajalcev, sčasoma prepričajo sami sebe, da so oni avtorji tekstov." Anelkaja je opisal s karakternimi značilnostmi Doktorja Jekylla in Gospoda Hyda, Riberyja pa obravnava na precej oster način. Zvezdnika münchenskega Bayerna namreč obtožuje, da je v reprezentanco v Južni Afriki vnesel svoj slab karakter, toda po tem je razpoložen precej bolje, saj si želi zlato žogo za najboljšega nogometaša.

Domenech ni pozabil niti na legende francoskega nogometa, Thierryja Henryja in Zinedina Zidana. Prvi je po njegovem mnenju resda pomagal svoji državi, da se je uvrstila na SP, pa čeprav je gol v dodatnih kvalifikacijah proti Irski dosegel z roko, vendar je s tem pokvaril svojo podobo nogometnega idola. Zidanov udarec z glavo Marca Materazzija v finalu SP 2006 pa je Francijo stal uspeha: "Zidane je žrtvoval uspeh ekipe zaradi lastnega ponosa."