© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
24.10.2014 21:55:42

Suarez: Grizel sem in simuliral, rasist pa nisem

Reuters

Napadalec Barcelone Luis Suarez je v intervjuju za priznani britanski časnik The Guardian priznal, da je v preteklosti veliko grešil, toda hkrati odločno zanikal, da bi bil rasist.

Odlični Urugvajec je bil vse od svetovnega prvenstva in tiste famozne tekme proti Italiji, ko je še tretjič v svoji karieri ugriznil nasprotnika, tokrat je bil njegova žrtev Giorgo Chiellini, suspendiran. A Luisu Suarezu se je kazen iztekla in sedemindvajsetletnik bo lahko končno debitiral za svoj nov klub, Barcelono

In svojo prvo tekmo za Katalonce bi lahko odigral na zanje najpomembnejši tekmi, na el clasicu. V nov začetek pa želi Suarez, kot kaže, vstopiti "čist", očiščen vseh grehov iz preteklosti. Zato je v čustvenem intervjuju spregovoril o temah, ki se jim je v preteklosti na široko izogibal. 

"Mislim, da so vse slabe stvari, ki so se mi zgodile v preteklosti, zdaj že za mano. Verjamem, da sem zdaj na pravi poti, ob sebi imam ljudi, ki mi lahko pomagajo, ki so dobri zame", je začel Suarez, nato pa se ustavil pri dejanjih, ki so dodobra - na negativen način seveda - zaznamovale njegovo kariero, pri ugrizih: "Vsakdo ima različen način, kako se brani. V mojem primeru, so vse tenzije in ves pritisk prišle na površje na tak način. Nekateri igralci reagirajo na drugačen način, da nekomu zlomijo nogo, ali nos. To kar se je zgodilo s Chiellinijem, pa so vsi videli kot nekaj še bolj groznega. Razumem, zakaj so vsi ugriz videli kot nekaj zelo slabega."

Nogometaš, ki je v svoji profesionalni karieri na igrišču kot nogometaš Ajaxa ugriznil nogometaša PSV-ja Otmana Bakkala, v dresu Liverpoola Chelseajevega branilca Branislava Ivanovića in, kot rečeno, na svetovnem prvenstvu, ko je branil barve Urugvaja, še Italijana Giorgia Chiellinija, je priznal, da je zanj grizenje reakcija, ob kateri ne razmišlja preveč: "Da, to je kot nekakšen impulz, kot reakcija. Sem se pa zmeraj v trenutku zavedel, da je to narobe in se odmaknil."

Za konec se je Suarez posul s pepelom, toda hkrati je zanikal eno stvar, ki so mu jo v preteklosti očitali. "Vem, da sem grešil. Vem, da grizenje in simuliranje ni bilo v redu, toda bil sem tudi po krivem obtožen ene stvari. In sicer, da sem rasist," je dejal Urugvajec, ki je bil kaznovan z osmimi tekmami prepovedi igranja za Liverpool, ker naj bi rasistično užalil branilca Manchester Uniteda, Patricea Evraja in nadaljeval: "Na tekmi je bilo ogromno kamer, ampak na nobeni ni nobenega dokaza, da sem karkoli storil narobe. Najbolj me boli, da me je kazen doletela, ko je bila njegova beseda proti moji. Vsaka kultura ima svoj način izražanja in v Urugvaju se ta beseda uporablja nenehno, ne glede na to, ali je nekdo črn ali ne. Sploh nima nobene negativne konotacije in zato je povsem drugačna kot v Angliji, mar ne?" In kaj točno je rekel Evraju? "Nikakor ga nisem želel užaliti, niti v enem trenutku. Rekel sem mu: "Zakaj, 'negro'?" In to je enako, kot bi ga vprašal: "Zakaj?" Brez kakršne koli konotacije. To so stvari, ki se jih nogometaši med seboj pogovarjajo, povsem normalne stvari v nogometu."