© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
12.09.2014 11:56:14

Vprašanje za (dobrih) 700 milijonov

Reuters

Reprezentančne preizkušnje na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo še vedno odmevajo, toda z današnjim dnem se na igrišča vračajo klubi v najmočnejših evropskih ligah, pozornost pa je že usmerjena proti najbolj zanimivim tekmam konca tedna.

Manchester United sicer ne bo odigral katerega od derbijev, ki jih nestrpno pričakujemo, a njegov nedeljski nastop bo vseeno eden od vrhuncev sporeda. Jasno, z neke druge, zelo specifične perspektive.

Obračun z relativno skromnim QPR-jem na domačem Old Traffordu v normalnih okoliščinah zadnjih dvajsetih let za rdeče vrage ne bi predstavljal nič posebnega in s tem ne bi nič posebnega predstavljal niti za angleško, kaj šele za širšo nogometno javnost. Sploh ob koncu tedna, ki med drugim prinaša dvoboj Arsenala in Manchester Cityja v premier ligi ter madridski mestni derbi na vrhu ponudbe ostalih državnih prvenstev, bi bilo pričakovanje tako običajnega nastopa Manchester Uniteda komajda vredno omembe.

In kaj je tokrat, v teh vse prej kot normalnih okoliščinah drugače? Naj si bomo na jasnem, vprašanje je retorično, niti na misel nam ne pride, da bi vas podcenjevali. Seveda zelo dobro veste, v kakšnem položaju se je znašel Manchester United in v kaj se z novim trenerjem Louisom van Gaalom podaja v nadaljevanju letošnje klubske sezone.

Seveda dobro veste, da jo je po svojem najslabšem tekmovalnem obdobju v novejši zgodovini začel v zelo podobnem, za nekatere celo še slabšem slogu. Da na treh tekmah v premier ligi še ni zmagal, čeprav ni imel niti enega posebej težkega nasprotnika, ob tem pa je iz ligaškega pokala izpadel z ultimativno ponižujočih 0:4 na račun tretjeligaša. In seveda veste, da je prve tri letošnje neuspehe vknjižil kljub intenzivnemu poletnemu zapravljanju, četrtega dodal kljub dodatnim 75 milijonom, zapravljenim za Angela Di Mario, ter da peto preizkušnjo pričakuje s še dvema dodatnima velikima okrepitvama.

Ni kaj, pravzaprav okoliščine ne bi mogle biti bolj oddaljene od normalnih, obet prvega nastopa rdečih vragov po zaključku enega največjih nakupovalnih pohodov v nogometni zgodovini pa je temu primeren.

Če je bilo po prvi fazi zapravljanja še mogoče kupiti van Gaalove besede o postopnem vračanju Manchester Uniteda na vrh angleškega nogometa in o majhnih možnosti za takojšno vključitev v boj za državni naslov, bi bile take besede zdaj neumnost. Po dodatku Di Marie, Radamela Falcaa in Daleyja Blinda ter s tem po dodatku še stotih (prvih sto je šlo za prej omenjeno prvo fazo) evrskih milijonov se je kakršnemukoli izogibanju odgovornosti mogoče le smejati.

Dvesto milijonov evrov pač zahteva takojšen lov na prvo mesto, in to ne glede na katastrofalno lansko sezono ter tudi ne glede na resnično močno konkurenco. In lov se začne prav na srečanju s QPR-jem, ki ga bo United kot nalašč odigral kot edinega nedeljskega v četrtem krogu premier lige, torej ob maksimalni pozornosti celotne angleške javnosti. Že tako ali tako velikanski pritisk bi se z morebitnim novim spodrsljajem zagotovo še podvojil, vsaj malce pa bi ga zmanjšala le navdušujoča predstava v povezavi z visoko zmago.

V pričakovanju te preizkušnje pa ne gre le za točke in za naslov, temveč tudi za podobno pomembno vprašanje klubske bilance. Kljub polomu v lanski sezoni so rdeči vragi zaradi kar dvanajstih novih pokroviteljskih pogodb in prav tako pošastno visokih prihodkov od prodaje televizijskih pravic paradoksalno prijavili največji prihodek in največji zaslužek v zgodovini kluba. Prihodek je prvič presegel pol milijarde evrov, kar je hkrati navdušujoča številka in dodaten pritisk na moštvo.

Finančni trgi namreč delujejo tako, da bi letošnji padec in s tem velika razlika med fiskalnima letoma pomenila izjemno hud udarec. Verjetno pa tudi tisti, ki ne spadate med dobre matematike, znate na prste izračunati, kaj bi nova slaba sezona v tem pogledu pomenila ob izpadu dohodkov zaradi nenastopa v ligi prvakov in ob tolikokrat izpostavljenem rekordnem zapravljanju na poletni tržnici.