© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bo
bo
24.07.2015 16:03:16

Sanje drugačne od stadiona za 771 ljudi

BBC

Če bi bilo vse po sreči, bi bil danes soigralec Jana Oblaka pri Atleticu. Toda nogomet je španskemu nogometašu Guilleju Fernandezu prinesel nekaj povsem nepričakovanega.

Življenje piše nenavadne zgodbe, usoda te včasih odpelje na popotovanje, ki ga nisi pričakoval niti v najbolj norih sanjah. Oziroma najhujši nočni mori. Kam sodi pustolovščina španskega nogometaša Guilleja Fernandeza, najbolje ve on sam. A dejstvo je, da pri šestindvajsetih zagotovo ne igra tam, kjer je upal, da bo. Kot najstnik se je dolgih sedem let dokazoval pri Atleticu iz Madrida, prepričani smo, da je dolgo časa gojil upanje, da bo nekoč zaigral v prvi španski ligi, morda ligi prvakov.

Toda Fernandez je danes daleč oziroma 1400 kilometrov stran od stadiona Vicente Calderon, ki sprejme slabih 50.000 gledalcev, danes je njegova realnost tribuna za 771 obiskovalcev. Španec je zapustil rodno domovino in odšel na mali otok Guernsey v Rokavskem zalivu. Tam se ne igra premierligaški nogomet, Guernsey FC nastopa v osmi angleški ligi! A bo imel tujca iz Španije, ki pa se je za to, da bo lahko igral za ta klub, moral preseliti na otok. Takšna so pač pravila.

Fernandez z igranjem na majhnem otoku kakopak ne bo obogatel. Še več, dejansko bo brcanje žoge zanj zgolj nekoliko resnejša rekreacija, denar pa si bo služil z delom v enem od tamkajšnjih hotelov – kot natakar. "To bo zame dobra izkušnja. Vsak teden na stadion pride veliko gledalcev," se igranja pred 800 gledalci veseli Fernandez in dodaja: "Na tukajšnji nogomet sem se povsem privadil, zato sem tudi tukaj. Z vremenom bo malce več težav, toda mislim, da bo na koncu vse v redu."

Fernandez je sicer sprva na otok prišel kot eden od trenerjev pri Real Madrid Foundation Soccer Clinic, zgolj začasen obisk pa se je zdaj spremenil v podaljšano bivanje v Guernseyju.