© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
re
re
06.06.2016 11:56:38

Največji triatlon v Severnem Jadranu je bil v Kopru

Mnogi izkoristijo to za druženje oziroma tako imenovani team building.
Mnogi izkoristijo to za druženje oziroma tako imenovani team building.

Največja triatlonska prireditev v Severnem Jadranu v letu 2016 (Slovenija, Avstrija, Italija) in eden od vrhuncev triatlonske sezone v Slovenije je bil v soboto, 4. junija v Kopru.

Spektakularna triatlonska prireditev je privabila skoraj 370 tekmovalcev in skoraj 800 gledalcev ob plavalni, kolesarski in tekaški progi. Organizatorjem, športnemu društvu Športno društvo 3ŠPORT, ki ga vodi Leni Fafangel, znana triatlonka in tudi predsednica Športne Unije Slovenije, je uspela namera, da letošnji triatlon popestrijo z nekaj novostmi.

"Letos smo želeli poudariti, da je triatlon primeren za vse rekreativne športnike, in ne zgolj za vrhunsko pripravljene atlete. Zato smo pripravili tudi mali triatlon za vsakogar, kjer je bilo potrebno preplavati zmernih 300 metrov, prekolesariti 10 km in preteči 2 km. Ideja je uspela, saj smo zabeležili rekordno udeležbo," je dejala Fafangelova. Ob tem je dodala, da je triatlon za pokal Istre 2016 postal že stalnica med športno-rekreativnimi dogodki na Obali, organizirajo ga že 6. leto, letos so imeli prvič tudi državno univerzitetno prvenstvo.

PlankoNIVE6654

V centru Kopra se je tako v poletnem vzdušju trlo ljubiteljev plavanja, kolesarjenja in teka kot tudi naključnih obiskovalcev. Letošnje tekme v Kopru so bile tako namenjene vsem, tako vrhunsko pripravljenim triatloncem kot tudi rekreativcem. Gre predvsem za tekmo s samim s seboj, dogodek pa so odprli za vse starostne kategorije. "Letošnja novost je bil tudi program za najmlajše. Na osrednjem prizorišču so se lahko v spremstvu staršev brezplačno preizkusili v "triatlončku poganjalčku", poskrbljeno pa je bilo tudi za varstvo otrok z animacijo," razlaga Fafangelova.

V cici aquatlonu in v malem triatlonu za vsakogar se je v zgodnjih popoldanskih urah pomerilo skoraj 170 tekmovalcev, vrhunec pa se je zgodil zvečer, ko se je v sprint triatlonu v morje pognalo dvesto tekmovalcev. V absolutni moški konkurenci je s časom nekaj manj kot 58 minut zmagal 18-letni Matevž Planko iz kluba Trisport Kamnik, ki je zmagi na državnem prvenstvu v duatlonu ter 3. mestu na EP v duatlonu med mladinci dodal še eno odlično uvrstitev. »V letošnji sezoni mi gre večinoma vse po načrtih, zato sem s svojo prvo zmago na sprint triatlonu v Kopru zelo zadovoljen,« je zadihan v cilju razlagal Planko, ki ga septembra čaka svetovno mladinsko prvenstvo v Mehiki. Kot je še dejal Planko, bo cel plan priprav v naslednjih nekaj mesecih podrejen pripravi na to tekmo, vmes pa se bo seveda udeleževal tudi članskih in mladinskih evropskih pokalov.

Med dekleti je v sprint triatlonu s časom 1. ure in 3 minute zmago odnesla 23-letna Jana Koradej iz triatlonskega kluba Telemach Ljubljana, ki je bila med drugim lani v kategoriji do 23 let tudi evropska prvakinja v aquatlonu. "Zmago sem dosegla s hitrejšim časom kot lani, kar me še posebej veseli. To je odlična priprava na glavne tekme sezone, saj imam čez 2 tedna Evropsko prvenstvo do 23 let v Burgasu, teden dni kasneje pa še Evropsko prvenstvo v aquatlonu v Franciji," je dejala Koradejeva.