© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pr
pr
06.06.2016 10:45:14

V Celju je bila slovesnost ob 170 letnici prihoda prvega vlaka v knežje mesto

V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje smo ob visoki obletnici odprli tudi razstavo z naslovom Ko železna pride cesta.

Drugega junija je minilo natanko 170 let, odkar je v Celje pripeljal prvi vlak. To častitljivo obletnico smo Slovenske železnice danes obeležile na osrednji slovesnosti na celjskem Krekovem trgu. Slavnostni govorci na prireditvi so bili dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, Dušan Mes, generalni direktor SŽ, in Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje.

Minister Peter Gašperšič je v svojem govoru poudaril, da je Vlada Republike Slovenije v zadnjih letih prepoznala pomen železniške infrastrukture za slovensko gospodarstvo. V teku je tako kar nekaj večjih infrastrukturnih projektov, z investicijami v železniško omrežje pa bo država nadaljevala tudi v prihodnje.

Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic, je spomnil na napredek in razvoj, ki ga je prihod železnice v Slovenijo prinesel v naše kraje. Dodal je še, da so Slovenske železnice hrbtenica javnega potniškega prometa ter zanesljiv in konkurenčen prevoznik v tovornem prometu. Dobre poslovne rezultate v zadnjih letih pa bo potrebno nadgraditi z razvojem železniške infrastrukture. "Vesel sem, da se odločevalci na ravni države strinjajo s stroko, da je to nujno za razvoj Slovenije in njenega gospodarstva," je še povedal.

170let_Celje_0464_160603_VP

V Celjskem domu je bila tudi slovesna podelitev priznanj železničarkam in železničarjem, ki praznujejo tri desetletja dela na železnici. Letos jih je rekordnih 572.

Ob visoki obletnici prihoda železnice v Celje smo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje odprli tudi razstavo z naslovom Ko železna pride cesta. Razstava mag. Damirja Žeriča osvetljuje gradnjo Južne železnice do Celja in njen takratni pomen za urbanistični ter gospodarski razvoj mesta in regije. Na ogled bo do 2. julija 2016.

Na Krekovem trgu se praznovanje nadaljuje z zabavnim glasbenim programom, v večernih urah pa se bo v Železniškem muzeju v Ljubljani slavje končalo s koncertom priljubljenega hrvaškega glasbenika.