© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
13.05.2015 20:34:36

Dino Murić: Ljudje se hranijo s tem, da gre Olimpiji slabo

Nikola Miljković

Izjava kapetana Uniona Olimpije po drugi tekmi četrtfinala s Heliosom, ki je pomenila izpad zeleno-belih iz končnice državnega prvenstva, še kar odmeva.

Njegova izjava po drugi tekmi četrtfinala s Heliosom, ki je pomenila izpad Uniona Olimpije iz končnice državnega prvenstva, še kar odmeva. "V najboljših ligah ne svetu se, tudi če bi bil prekršek, tega ne sodi. To se preprosto ne sme zgoditi. Upam, da se zavedajo, da slovenske košarke brez Olimpije ni. V Srbiji moraš biti 30 točk boljši od Partizana ali Crvene zvezde, da sploh lahko kaj narediš. V nekaterih državah se mora vedeti, kdo je glavni," je med drugim dejal Murić in sprožil polemike. Včeraj je brezkompromisno, tak, kot je na parketu, odgovarjal na naša vprašanja.

Lahko podrobneje razložite svoje misli?
Ljudje vedo, kaj pomenita Partizan in Zvezda za košarko in šport v Srbiji. Olimpija tu ni klub, ki je bil nekoč, ne more si več privoščiti dobrih, izkušenih igralcev, saj vemo, kakšno je finančno stanje. Ljudje pričakujejo, da bo Olimpija kljub vsem težavam in mladim igralcem, ki so v njej, še naprej delala nerealen rezultat. Kdo je v zadnjih nekaj letih sploh res stal za Olimpijo? Ta ima še vedno velik dolg, težko je najti sponzorje, navijači komaj čakajo, da gre Olimpiji slabo, tudi od sodnikov ni podpore oziroma zaščite. Če hočeš narediti mlade igralce, morajo ti v Olimpiji igrati, se pokazati, dokazati, narediti rezultat. Če pride mlad igralec v Olimpijo, ta pa nima rezultatov in ne gre v smer, v katero bi morala iti, se tudi igralec ne more razvijati, narediti napredka. Imamo nekaj perspektivnih igralcev, a jih ne moremo izkoristiti. Zakaj? Ker ni prave podpore, ker Olimpija ni v pravem stanju, nima normalne organizacije. Nekateri ljudje sicer pomagajo, nič ne rečem, in zaradi njih Olimpija tudi še obstaja, a vseeno ... Vse je nekaj na pol. Ne ve se, ali Olimpija bo ali ne, kakšna bo. Če vse delaš na pol, potem se dogaja to, kar je bilo v Domžalah. V Ljubljani nihče ne zna stopiti skupaj, ni spoštovanja drugje po Sloveniji, tudi pri sodnikih. Vemo, da brez Olimpije košarke v Sloveniji ni. Kje naj igra nadarjen igralec, da bo nekaj naredil iz sebe, da bo uspel? Naj igra v Rogaški ali Grosupljem, ki ju sicer zelo spoštujem? Vemo, kje je mesto tistim najboljšim. Krka je osvojila naslov petkrat zapored, a kdo je nazadnje iz nje kam odšel, naredil prestop?

Vemo, da brez Olimpije košarke v Sloveniji ni. Kje naj igra nadarjen igralec, da bo nekaj naredil iz sebe, da bo uspel? Naj igra v Rogaški ali Grosupljem, ki ju sicer zelo spoštujem? Vemo, kje je mesto tistim najboljšim.

Zoran Dragić ali pa vaš brat Edo Murić ...
Edo je šel v Partizana kot še vedno mlad igralec, šel se je dokazovat. Ni šel kot izdelan igralec, da bi bil nosilec v evroligi. Zdaj tam skuša pokazati, da je iz pravega testa, ko so ga porinili v ogenj. V Partizanu je igral v evropskem pokalu, imel pomembno vlogo v končnici lige ABA. Partizan vsi gledajo, vseskozi je na vrhu, tudi če ima težave. Zraven Partizana pa imaš še Zvezdo in ljudje v Srbiji točno vedo, kaj sta ta dva kluba. Pri nas pa se mi zdi, da Olimpiji vsi želijo slabo. Zakaj je tako, ne razumem. Kot da se hranijo s tem, da ji gre slabo, da uživajo, če so rezultati slabi. A če ne bo dobre Olimpije, ne bo športa niti v Ljubljani niti v Sloveniji. Stopiti bi morali vsi skupaj, tudi če ni rezultatov, morali bi potrpeti za dobro mladih. Če hočeš imeti dobre mlade, dobro generacijo, moraš imeti tudi močan klub, ki bo te mlade izvrgel. Če ga ne bo, kakšna bo potem prihodnost mladih, kako bomo v Ljubljani dobili močan klub?

Zakaj mora biti navsezadnje to ravno Olimpija? V nogometu se je govorilo podobno, brez Olimpije ni slovenskega "fuzbala", pa vidimo, da stvari gredo dobro tudi brez močne Olimpije.
Da, zato ker je prišel Maribor. Ta je dober zgled, kako je, če so finance urejene, če ljudje stojijo za klubom, če je v klubu oseba, kot je Zlatko Zahović, ki ve, kako se stvarem streže, kako je treba porivati igralce naprej. Se vam ne zdi, da ljudje tam bolj podpirajo klub kot tu v Ljubljani? Kako potem pričakujejo v Ljubljani, da bo nekaj teklo, če ti nekateri ljudje dobesedno želijo slabo? Tega res ne razumem. Ko sem šel na tekmo v Maribor, sem prav videl, da vsi živijo za klub, da so vsi kot ena družina, tudi če igrajo slabo, jim zaploskajo. Tega v Ljubljani nikoli nisem občutil. Ko je bila Olimpija na dnu, nobenega glasu od nikogar, kot da se ni nič zgodilo nič. Mesto mora dati podporo, nuditi zaščito, priti mora nekdo, ki sestavi pravo ogrodje, da je ustvarjeno pravo okolje, potem se lahko tudi mladi igralci pravilno razvijajo. Tu pa se dogajajo razne stvari, težav je mali milijon, vsi pa vseeno pričakujejo, da se bodo mladi v takih razmerah razvijali in napredovali. Mlad igralec mora razmišljati samo o tem, kako bo vsak dan prihajal na trening in dajal vse od sebe, tu pa razmišlja, ali bo Olimpija obstajala, ali se bo klub stabiliziral, ali bo denar na računu in tako dalje. Potem tudi tak velik pritisk ni pošten. Ljudje pljuvajo, češ kako slab je ta, kako iz tistega nič nikoli ne bo in podobno. Tako ne moreš normalno delovati.

Toda to, kar govorite, je problem Olimpije in Ljubljane. Ne morete pa zahtevati, da bi Olimpija imela pomoč sodnikov in da bi se drugi s tem sprijaznili.
Sodniki so druga zgodba, splet okoliščin. Eno so težave Olimpije, menjave trenerjev, to, da ni izkušenih slovenskih igralcev. Koga pa smo imeli? Goran Jagodnik je prišel pred dvema mesecema, drugo sta Marinović in Nikolov, ki sta tujca. Moraš pa imeti tudi Slovence, da imaš neko zaščito pri sodnikih. Starejši, izkušeni dajejo neko vrednost ekipi. Mi pa smo imeli same mlade, pritisk je bil velik. Ne rečem, da nam morajo sodniki pomagati, a vsaj normalno zaščito, normalno stanje bi morali imeti. Je normalno, da se piska ta zadnji prekršek? Tega ne moreš piskati, tudi če je bil, ker si Pelko ni ustvaril nobene prednosti. Bil je na desetih metrih, ni šel v prodor. Če se piska prekršek, potem to pomeni, da Olimpija izpade in je lahko to usodno za slovensko košarko. Bi vi kot sodnik piskali tak prekršek?

915-30-muric ap
Arsen Perić

Če že moramo odgovoriti, za nas je obstajal. Pelko je šel v met, Marinović je skočil, bil je kontakt. Kaj pa bi rekli v Heliosu na to, da se tega ne sme piskati?
Razumem, da je na eni strani Helios, toda naj se Olimpija ugasne in bo Helios igral v ligi ABA?

V Domžalah pravijo, da bodo.
Prav, Helios bo v ligi ABA, Olimpija pa v slovenski ligi. Ali ljudje to hočejo? Meni se zdi, da se takega prekrška ne bi smelo piskati. Olimpija je veliko ime, klub, ki ima renome, brez nje ni košarke v Sloveniji. Ne rečem, če bi bil tu še en velik, močan klub.

Ne moremo se strinjati z vami. Kaj pa drugi klubi, ki so na parketu pokazali, da lahko premagajo Olimpijo? Naj se kar uklonijo, češ, Olimpije se ne smemo dotikati, pustiti jo moramo predse?
Hočem le povedati, da smo pričakovali več zaščite pri sodnikih.

Zakaj le, sami bi morali dokazati, da ste boljši od Heliosa?
Res je. Ampak Olimpija ni več to, kar je bila. Vsi pa pričakujejo, da je še vedno tako, da smo precej boljši od njih. In ker naj bi bilo tako, naj se tekmecu ne bi sodilo toliko prekrškov, na drugi strani pa bo to za nas prekršek. Pa ne govorim o tem. Želim opozoriti na vse okoliščine, težave v Olimpiji v zadnjih štirih, petih letih. Vsi vidimo, kakšna energija je okrog kluba. Mi smo se trudili. Od mladih igralcev se pričakuje ne vem kaj. Če je bil prekršek, dobro, a jaz tega ne bi piskal. Smo pa sami krivi, da smo se pripeljali v tak položaj, to je res. Ne bi smeli dovoliti, da izgubimo prvo tekmo, da gremo v drugo tekmo tako, da smo v zaostanku 14 točk. Toda potem smo prišli do tega, da je bilo izenačeno, in nato tisti prekršek tik pred koncem.

Kaj pravite na govorice, da je k slabim predstavam pripomoglo tudi to, da ste igralci skregani med seboj?
Ne, problema v garderobi sploh ni bilo. Mogoče zato, ker smo mladi, ker ni dosti izkušenih mož, ker so težave okrog nas, nismo znali prenesti vsega tega. Če se s pritiskom ne znaš spoprijeti ... Vsi od Olimpije pričakujejo, da bo v Sloveniji zmagovala. In če ni tako, je prava katastrofa. Včasih so bili tu Milić, Hukić, Bečirović, mladi so ob njih napredovali, delali so jih boljše in znali so tudi prenesti pritisk. Zdaj pa ni več tako, zdaj se mladi v Olimpiji srečujejo z veliko težavami, in ko je tako, glava ni na mestu. Potem pa se zgodijo take stvari.

Ko sem šel na tekmo v Maribor, sem prav videl, da vsi živijo za klub, da so vsi kot ena družina, tudi če igrajo slabo, jim zaploskajo. Tega v Ljubljani nikoli nisem občutil. Ko je bila Olimpija na dnu, nobenega glasu od nikogar, kot da se ni nič zgodilo.

A vseeno, Olimpija je po imenih boljša od Heliosa, in v dveh ali vsaj v treh tekmah bi to morala dokazati.
Da, normalno bi morali zmagati z 2:0. Toda prišla je taka tekma, kot je bila prva, in nato se je bilo treba reševati. Na drugi tekmi pa ni bilo prave energije. Ne da si ne bi želeli, a preprosto nekaj ni šlo. Kaj? Niso bili samo sodniki, gotovo. Oni so nevtralni, z nekaterimi se lahko več pogovoriš, z nekaterimi se ne moreš. So pa še druge težave.

Zakaj niste tega povedali že pred začetkom končnice in jasno dali vedeti, naj se ne pričakuje preveč od Olimpije? Vemo pa, da se je govorilo o naslovu prvaka, kar je za Olimpijo seveda normalno.
Prav zato, ker je normalno. Naj rečem kaj drugega? Ne gre, to dobro vem, ker se Olimpija mora boriti za naslov. Morali bi ga tudi že osvojiti po toliko letih, a ga spet ne bomo, tako kot ga nismo zaradi raznih vzrokov prejšnje sezone. Vemo, da smo tudi že na primer lani imeli v polfinalu težave s Heliosom, vemo, da se je v eni od sezon zamenjala več kot polovica ekipe. Zdaj smo spet izpadli, morda je to tisti zadnji žebelj v krsto in bo to pomenilo novo rojstvo Olimpije, da se bo stabilizirala, da bo imela podporo. Povsod v Sloveniji smo igrali pred polno dvorano, samo doma je prazna.

Kako ste se razšli z vodstvom po koncu sezone?
Normalno, s trenerjem, direktorjem, ostalimi sodelavci smo se pogovorili o sezoni, o tem, kaj bi lahko bilo boljše in podobno.

Kako po dobrem startu od prihoda Memija Bečirovića razlagate tak padec v igri?
Vsak trener ima svoj sistem, svoje zamisli. Nekateri so dobili večje, drugi manjše vloge, določene stvari se spremenijo. Predvsem pa še enkrat poudarjam našo mladost. Marinelli, Hrovat, Rupnik, Mahkovic, Brodnik, tudi Omić, ki je bil prvič zares nosilni center, ali pa Kanacević, ki prej ni bil nosilec, nimajo prave rutine, izkušenj s takim položajem, v katerem je velik pritisk. Igrati v Olimpiji je drugače kot v kakšnem drugem slovenskem klubu. Tu ljudje pričakujejo precej več, zahtevajo rezultate, naslove. Ne vedo pa, kako je znotraj, da smo mladi, da so finančne težave, da menjava trenerja prinaša spremembe, da je pri ne dovolj izkušenih košarkarjih težko čez noč spremeniti mentaliteto, če doživiš poraz ali poraze. Ogromno je različnih dejavnikov, potem pa prideš na parket, in ko sodnik nekaj zapiska, se ti lahko vse podre.

muric_5584 nm
Nikola Miljković

Ampak v ligi ABA ste isti igralci funkcionirali drugače, tako pod Bečirovićem kot prej pod Pipanom, vsaj večino časa.
Ne vem, kaj je to. Pogovarjal sem s z Marinovićem, ki pravi, da je tam boljše sojenje. Začeli smo super, z nami je bil Mirza Begić, zmagovali smo tudi v evropskem pokalu. Partizan in Cibona sta bila v težavah, kar smo izkoristili. Bila je dobra kemija, dobro smo igrali, zrasla je samozavest.

Toda Helios ni na ravni ekip v ligi ABA.
Helios je zelo dobra ekipa. Močnik je igral v Olimpiji, na Poljskem. Pelko je zelo dober igralec, vseskozi je bil v mlajših reprezentancah. Američan Casey je pokazal kakovost. Tu je Ščekić, ki je igral za Cantu, pa v Budućnosti. Morina je igral v Olimpiji, za slovensko ligo je zelo dober igralec. Okorn je dober trener, postavil je dober sistem. Tudi oni so mladi, a igrajo brez pritiska. Če premagajo Olimpijo, dobro, če ne, prav tako. Mi pa moramo, drugače je katastrofa.

Je bil potreben pretep po zadnji tekmi? Ni šlo z normalnim stiskom rok?
Dogajalo se je, da so provocirali. To je tisto, ko pravim, da se Olimpije ne spoštuje. Seveda, ko že toliko let nismo ničesar osvojili. Igralci si sicer še vedno želijo igrati v Olimpiji, a ko igrajo proti njej, to ni isto, kot je bilo včasih. Takrat ni spoštovanja, skoraj strahospoštovanja, kot nekoč. Zdaj provocirajo, udarjajo. Jaz sem igral malo, ker sem imel štiri prekrške, s klopi sem videl, da je bilo med tekmo veliko provociranja. Potem smo prišli do tistega prekrška za biti ali ne biti, za podaljšek, za to, da izsilimo tretjo tekmo, na kateri bi gotovo zmagali. Bo sodnik piskal ali ne? Piskal je, in to odločno. Tudi če je res bil, ali lahko tako zlahka zapiska? Tisto, kar se je dogajalo potem, pa ... Spet so tu mladi igralci, čustva privrejo na dan, po eni strani je treba tudi to razumeti. Ni jim bilo vseeno, vse jim je »padlo dol«. Jaz nisem provociral, bil sem ob strani in se vzdržal, ker sem v vseh letih dobil že debelo kožo. Bilo pa je žalostno to videti in srce me je bolelo. So pa sodniki tu pomemben dejavnik.

Glede prekrška očitno ne bomo prišli skupaj. Mislite, da ga kdo drug razen Pukla ne bi sodil?
Ne vem, tega nočem komentirati. Imam pa občutek, da so sodniki v Sloveniji vseeno manj odprti za pogovor z igralci. Ne vem, zakaj je tako. Morda mislijo, da jim hočemo kaj narediti, če pridemo do njih. Radi bi le pojasnilo, zakaj včasih kakšna odločitev. Sodniki morajo čutiti igro. Mi nismo roboti, dajemo vse od sebe, vse to boli, in včasih se malo razjeziš na kakšno odločitev, pa takoj dobiš tehnično napako. Lahko bi šlo tudi s pogovorom, da sodnik umiri igralca. V košarki so čustva, zmagoslavje, žalost, tudi sodniki morajo to včasih drugače občutiti. Glede Pukla pa ... Sami smo se pripeljali v položaj, da je on odločal, ali bomo ali ne. In odločil je, da ne.

Dogajalo se je, da so provocirali. To je tisto, ko pravim, da se Olimpije ne spoštuje. Seveda, ko že toliko let nismo ničesar osvojili. Igralci si sicer še vedno želijo igrati v Olimpiji, a ko igrajo proti njej, to ni isto, kot je bilo včasih. Takrat ni spoštovanja, skoraj strahospoštovanja, kot nekoč. Zdaj provocirajo, udarjajo.

Mi še vedno mislimo, da je bil Marinović tisti, ki je storil neumnost, lahko bi le stal.
Marinović je dvignil roki, Pelko pa se je v metu zaletel v njegovi roki.

Kar je normalno, da bo skušal izsiliti prekršek ...
Saj niti ne želim govoriti, ali je bil prekršek ali ne, ampak ali bo sodnik piskal ali ne.

Kaj pa naslednja sezona, pogodba je potekla?
Ne vem, kaj bo. Imam nekaj časa, da se odpočijem, vidim ponudbe.

Je Olimpija še opcija?
Olimpijo imam rad, tu sem doma, sem kapetan, doživel sem lepe stvari. Vse je odprto, videli bomo, če bo igrala v ligi ABA, najprej pa gotovo potrebujem čas za počitek.