© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
12.05.2015 11:33:24

Gašper Okorn: Nismo svetovni prvaki, ker smo izločili Olimpijo

Arsen Perić

Sredi januarja je Gašper Okorn na klopi Heliosa Sunsa zamenjal Gregorja Hafnarja in takrat so se za domžalski klub začeli lepši časi.

Ne sicer čisto takoj po prihodu, saj je ekipa na prvih treh tekmah pod njegovih vodstvom izgubila, a nato ujela ritem in na naslednjih 17 srečanjih doživela le še en poraz. Nazadnje je zmagala devetkrat zapored, tudi na zadnjih dveh tekmah z Unionom Olimpijo, ki jo je Helios izločil v prvem krogu končnice.

Kako po nekaj prespanih nočeh gledate na četrtfinalni uspeh nad Olimpijo?
Mislim, da smo zasluženo zmagali v seriji. Tukaj ni šlo za vprašanje ene tekme, ampak dveh, na katerih smo zmagali v tesni končnici. Bili smo čvrsti in mislim, da smo si povsem zaslužili uspeh. Sploh pa ne bi želel komentirati stvari, ki so se začele pojavljati potem, razne debate v medijih, ali je šlo za prekršek ali ne. Odgovoril bom čisto preprosto: posnetek se da pogledati zelo od blizu, vsak si lahko ustvari svoje mnenje. Lahko pa se tudi vprašamo, kaj bi bilo, če bi bila na drugi strani identična situacija in bi igralci Heliosa noreli po igrišču ter dajali neke nore izjave. Nočem se več spuščati v te stvari.

Ali zamerite igralcem Olimpije, da vam niso športno stisnili rok?
Niti ne, saj je bila takrat na parketu takšna zmeda, da niti ne vem, kaj se je dogajalo, kdo je komu kaj rekel, storil, dal roko ali ne. Žal mi je za vse neljube scene na igrišču, ki so bile po mojem mnenju povsem nepotrebne. Kljub vsemu mislim, da je Marinović dovolj izkušen igralec in bi lahko vedel, da je, če nekdo meče za tri točke z osmih, devetih metrov, dovolj, da dvigne roki. Če bo zadel, bo pač zadel. Če pa narediš prekršek, je to tvoja napaka. Zgodbice o tem, kaj se na koncu tekme piska in česa ne, v katerih krajih se nekaj piska in česa ne, kdo bi moral biti 30 točk boljši od nekoga in podobno ..., to pa je nekaj strašnega. Človek sploh ne more verjeti, da danes nekdo lahko tako razmišlja.

"Zgodbice o tem, kaj se na koncu tekme piska in česa ne, v katerih krajih se nekaj piska in česa ne, kdo bi moral biti 30 točk boljši od nekoga in podobno ..., to pa je nekaj strašnega. Človek sploh ne more verjeti, da danes nekdo lahko tako razmišlja."

Trener Krke Aleksandar Džikić je izpostavil odlično potezo s selitvijo Caseyja na položaj krila. Se vam – brez samohvale – zdi, da ste Memija Bečirovića taktično nadigrali?
Pripravili smo se po najboljših močeh. Vsak trener ima svoje ideje in zamisli, ki jih poskuša prenesti na igralce, ti pa skušajo potem to čim bolje realizirati na parketu. Ali so bile to prave stvari ali ne ... Mislim, da so bile, navsezadnje o tem govori rezultat. Ne želim pa govoriti o tem, da je to moja zmaga, ne želim se izpostavljati. Pet igralcev je bilo na igrišču, tam se igra pet na pet, oni morajo zmagati. Košarkarji so tisti, ki so izločili Olimpijo. Vzdržali so tudi na drugi tekmi v Domžalah, takrat ko je Olimpija vodila za sedem točk, pa so se vrnili in v tesni končnici zmagali tako kot že prej v Stožicah.

917-24-okorn 1 ap
Arsen Perić

Kaj ste razen prihoda nekaterih novincev tako spremenili, da odkar ste sedli na domžalsko klop, gledamo drug Helios?
Zdaj vsi govorijo, kako se je spremenilo pol ekipe, kar pa ni res. Ko sem prišel, je bil Jan Močnik že tam, Jure Pelko je prišel tri dni pred menoj. Kar je bilo mojega dodatka, sta Gezim Morina in Marko Ščekić. Če seštejemo vse skupaj, so to štirje igralci, Močnik je bil zamenjava za poškodovanega Rebca, Pelko za Mlakarja, ki je odšel, Bragg je bil neuspešna okrepitev, za Fifolta sem menil, da ne sodi v ta Helios, Rizvić pa se je umaknil zaradi poškodbe. Pripeljali smo torej štiri igralce, pet jih je šlo, zakrpati je bilo treba praznino. Posebnih sprememb ne vidim. Vedno je tako, da je trenerju dosti lažje, če ekipa ima potencial, a je zgolj v slabem stanju. Potem imaš prostor, da stvari popraviš, da igralce dvigneš. Odvisno je seveda tudi od tega, koliko časa imaš na voljo. Nam se je marsikaj izšlo, smo pa vsi skupaj verjeli, postavili smo neka pravila, razdelili vloge in ves čas se trudimo, da vse skupaj gradimo. Zdaj smo tukaj, kjer smo. Nismo pa svetovni prvaki, ker smo izločili Olimpijo. Olimpija je bila zelo zelo ranljiva.

Ali se bojite, da bi se igralci zdaj v evforiji že videli v finalu?
Ne, mislim, da tega ne bo. Večkrat poudarjam, da se je treba spomniti na to, kje smo bili pred tremi meseci. Že pred četrtfinalom smo se dogovorili, da bomo stvari vzeli resno, igralce sem skušal prepričati, naj verjamejo v to, da se lahko zgodi marsikaj, če presenetimo na prvi tekmi. V polčasu tiste tekme v Stožicah so tudi igralci začeli verjeti v to in potem so se stvari zapeljale same od sebe. Svojim varovancem stalno govorimo, da bodo le kot uspešna ekipa z dobrim rezultatom imeli tudi osebno zadoščenje. Nič ti ne pomaga, če si prvi strelec moštva s povprečjem 20 točk na tekmo, končaš pa na desetem mestu. Trudim se, da bi igralce obdržal v nekih kalupih. Zdaj je pred nami polfinale z Rogaško, pred katerim se zavedam, da bo grozno težko. A kljub vsemu menim, da Helios lahko pride tudi v finale.

"Če bi se stvari le malo drugače obrnile, bi zdaj lahko igrali z mestnim tekmecem Lastovko v kvalifikacijah za obstanek. Treba je uživati vsako minuto polfinala. Pripravljeni bomo dobro in videli bomo, kam nas bo to prineslo."

Je pritisk zdaj večji, navsezadnje ste si ga naložili sami?
Ne, dozorel sem in si nisem naložil nikakršnega pritiska. Tudi igralcem sem povedal, da bodo naredili veliko neumnost, če si ga bodo. Naj se zgolj spomnijo, da so bili pred končnico sedmouvrščena ekipa, da smo bili 15. januarja predzadnji na lestvici, imeli smo zmago manj kot Maribor. Če bi se stvari le malo drugače obrnile, bi zdaj lahko igrali z mestnim tekmecem Lastovko v kvalifikacijah za obstanek. Treba je uživati vsako minuto polfinala. Pripravljeni bomo dobro in videli bomo, kam nas bo to prineslo.

917-26-okorn 3 gw
Grega Wernig

Kaj pa lastnik generalnega sponzorja domžalskega kluba Gerald Martens, vam nalaga pritisk?
Geri je evforičen, kar je po taki zmagi normalno. Bil je praktično že na robu obupa, rezultata ni bilo. Zdaj so se stvari vrnile in vrača se na velika vrata ter navdušeno govori tudi o ligi ABA. To so izključno njegove izjave, do mene pa to še ni prišlo. Če je lastnik pripravljen dati denar za posebno povabilo in vložiti v ekipo za ligo ABA, mi je to super in sem takoj za to, da gredo Domžale v to družbo. Ne postavlja mi nobenih ciljev. Ko sem prišel, smo se dogovorili, da letošnjo sezono oddelamo do konca, naslednje leto pa se gremo zares. Če zdaj igramo v polfinalu, pač igramo. Helios navsezadnje ni prvič v njem, ampak že 13 sezon zapored. Torej smo zgolj tam, kjer so Domžale že vseskozi bile. Za nami je turbulentna sezona, polna stvari, ki jih človek težko razume. A treba je pozabiti, kar je bilo, se osredotočiti na sedanjost in gledati naprej. Vedno sem tako razmišljal, sem optimist in pozitivec po naravi.

"V Sloveniji košarkarski centri umirajo, kar je zame grozljivo. To, da Maribor izstopi iz lige, je tragedija. Trdim, da bo slovenska liga prava, ko bodo v njej ekipe iz Celja, Maribora, Kopra, Kranja ter dve ljubljanski ekipi. To, kar je v tem trenutku, je škandalozno."

Zdaj je v Domžalah vse super, še pred slabim letom je kazalo povsem drugače.
Rekel sem že, da je bilo v tej sezoni ogromno čudnih stvari, tudi veliko napak. Z zmago nad Olimpijo se je to morda malo zamaskiralo, tisti, ki smo zraven, pa vemo, kakšno je realno stanje. Ne mečem si peska v oči, vemo, kje so težave in problemi ter kje spet lahko nastanejo. Po drugi strani pa so Domžale pravo košarkarsko okolje, imajo infrastrukturo, tradicijo, urejen finančni položaj kot malokdo v državi. Plače dobimo 15. v mesecu, pri tem se pozna, da je lastnik Avstrijec. V Sloveniji košarkarski centri umirajo, kar je zame grozljivo. To, da Maribor izstopi iz lige, je tragedija. Trdim, da bo slovenska liga prava, ko bodo v njej ekipe iz Celja, Maribora, Kopra, Kranja ter dve ljubljanski ekipi. To, kar je v tem trenutku, je škandalozno.

Imate za uvrstitev v finale obljubljene kakšne premije?
Nimam nobene informacije o tem. Kakšen regres pred dopustom ne bi škodil (smeh). V pogodbah imamo določene bonuse za visoke uvrstitve, a, po pravici povedano, svoje še nisem tako dobro pregledal, da bi natančno vedel, za kakšne dodatke gre. Osredotočam se na Rogaško.