© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
13.10.2014 21:29:47

Vidmar spet igra

Arsen Perić

Minuli konec tedna se je začela turška liga, ki ji zdaj najbrž že lahko rečemo najmočnejša v Evropi.

Šestnajst klubov igra v elitni konkurenci, štirje imajo tujega trenerja. Trije so Srbi – Željko Obradović v Fenerbahčeju, Dušan Ivković v Anadolu Efesu in Zoran Lukić v Banvitu –, četrti pa je Jure Zdovc, ki je slabo leto na klopi Gaziantepa. Slednji je že v prvem krogu v svoji dvorani spravil na kolena Anadolu Efes.

Zdovc je bil zadovoljen s tesno zmago (65:63), ne pa tudi z igro svojih varovancev, med katerimi ni bilo lažje poškodovanega Domna Lorbka. "Vesel sem zmage na uvodnem srečanju, nisem pa zadovoljen s tem, kako smo igrali. Tekmo bi lahko odločili že prej. Moramo igrati bolje. Čeprav smo premagali kakovostno ekipo, nas čaka še veliko dela," je dejal slovenski selektor po zmagi, s katero je povzročil negodovanje na Hrvaškem.

Njegov kolega na klopi Anadolu Efesa Ivković je namreč po pokalnem srečanju nekaj dni prej še drugič zapored na tribuni pustil Daria Šarića. Od letos imajo lahko turške ekipe le šest tujcev v postavi in pri naših južnih sosedih so prepričani, da MVP lige ABA zagotovo ni tisti, ki bi ostal izven te kvote. Še bolj jim gre vse skupaj v nos, ker je bil med šesterico tudi poškodovani Ivkovićev rojak Nenad Krstić, ki je igral slabo in zmogel le dve točki.

Turčija je zdaj država, v kateri si med močnimi ligami kruh služi največ Slovencev. Že tretje leto je tam Jure Balažić, ki se je poleti preselil v Istanbul BB. V uvodnem krogu je kljub njegovim 15 točkam in skoku novi prvoligaš doma izgubil s Kolejlilerjem, bilo je 70:71. Novi prvoligaš je tudi ambiciozna Darušafaka, ki je v svoje vrste med drugim pripeljala tudi Gašperja Vidmarja. Slovenski center je po težji poškodbi na začetku leta konec tedna prvič spet zaigral in k zmagi nad Bešiktašem s 74:71 prispeval sedem točk in šest skokov.

Ob Balažiću je grenkobo poraza okusil tudi Miha Zupan, ki je s svojim Ušakom s 94:85 izgubil v gosteh pri Galatasarayu. Zupan je dosegel osem točk in ujel šest odbitih žog.