© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
11.07.2015 22:43:59

Mladi Slovenci v boj za obstanek

Aleksej Nikolić
Aleksej Nikolić
Fiba Europe

Slovenska reprezentanca mlajših članov se bo na evropskem prvenstvu U-20, ki te dn poteka v italijanskih Lignanu in Sabbiadoru, borila za obstanek v elitni diviziji.

Slovencem, ki so bili v zadnjem krogu predtekmovanja prosti, sreča ni bila naklonjena. Turčija je premagala Nemčijo, tako so varovanci Damjana Novakovića pristali na nehvaležnem četrtem mestu, v primeru nemške zmage pa bi se uvrstili v drugi del prvenstva.

Slovenija si je spodrsljaj privoščila v prvem krogu, ko je za pet točk izgubila z Nemčijo, zatem je pričakovano odpravila Veliko Britanijo in visoko izgubila z Litvo, v četrtem krogu pa na kolena spravila Turčijo. Žal sta bili dve zmagi oziroma polovični izkupiček premalo za napredovanje.

Iz skupine D so tako med 12 najboljših reprezentanc napredovale Litva, Turčija in Nemčija, medtem ko se bosta Slovenija in Velika Britanija borili za obstanek.

LE 13. MESTO PRINAŠA OBSTANEK
Mladi Slovenci so uvrščeni v skupino H, skupaj z Bosno in Hercegovino (tekma v ponedeljek ob 16.30), Grčijo (v torek ob 20. uri) in Poljsko (v sredo ob 20. uri). Izmed osmih izbranih vrst v boju za obstanek bo obstala le ena, sedem se jih bo preselilo v divizijo B. To pomeni, da morajo Slovenci za izpolnitev svojega cilja v skupini H osvojiti eno od prvih dveh mest, potem pa zmagati na obeh tekmah za razvrstitev in na koncu osvojiti 13. mesto.

V sosednji skupini G bodo igrale Hrvaška, Bolgarija, Rusija in Velika Britanija.

mesicek
Blaž Mesiček
Fiba Europe


V prvem delu tekmovanja je bil najboljši posameznik v slovenski reprezentanci Aleksej Nikolić, ki se bo čez teden dni priključil izbrancem Jureta Zdovca na pripravah za EuroBasket. Mladi novopečeni član nemškega evroligaša Bamberga je v povprečju dosegal 17,5 točk (četrti strelec prvenstva), kot organizator igre je bil celo najboljši skakalec moštva (7) in pričakovano najboljši podajalec (3). Solidna sta bila tudi Olimpijina igralca Blaž Mesiček, ki je drugi v točkah (14,3) in podajah (1,8), ter Vlatko Čančar, ki je drugi skakalec (5,5).

Slovenija je sicer s štirimi kolajnami (dvema zlatima, srebrom in bronom) ena najuspešnejših reprezentanc v tej starostni kategoriji. Naslov evropske prvakinje je osvojila v letih 2000 (na Ohridu s Sanijem Bečirovićem in Boštjanom Nachbarjem) in 2004 (v Brnu z bratoma Lorbek in Goranom Dragićem).