© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
10.07.2015 14:19:01

Helios svari KZS: Nekaj ukrenite, drugače bomo ustanovili svojo ligo!

Grega Wernig

V letu dni, odkar je v Helios Sunsih Avstrijec Gerald Martens, sicer prvo ime družbe Helios, je tam marsikatero stvar postavil oziroma zastavil drugače. V tem času je tudi precej dobro spoznal razmere v slovenski košarki in po njegovem mnenju je čas za spremembe tudi v njej.

Prst upira v Košarkarsko zvezo Slovenije. "Na zvezi se morajo zganiti, začeti delati. Morajo iti ven iz pisarn, med klube, se pogovarjati, jim prisluhniti, pomagati. Morajo jih hkrati podpirati, a seveda tudi zahtevati nekaj od njih, jih siliti k delu. Samo izogibanje konfliktom ne bo dovolj. Treba je tudi soočiti se s kom, da bodo stvari boljše. Ne smejo se le dobrikati klubom, biti njihovi prijatelji, ampak naj postanejo partnerji," pravi Martens in dodaja, da časa ni veliko ter poziva k takojšnjemu ukrepanju. "Smo pet minut pred 12! Potrebujemo veliko reformo. In to ne v dveh letih. Zdaj! Takoj!"

Govori o slovenski ligi. Pravi, da ga je strah, kako se stvari odvijajo. "Nič se ne dela za napredek, treba pa je ustvariti dobro ligo. V zadnji sezoni smo imeli super tekmovanje in na tem bi morali graditi, jo nadgraditi, tega pa ne vidim, prej obratno. Nekaj moramo narediti! Julija smo, pa se še nič ne ve. Ni vse le igranje reprezentance na evropskem in svetovnem prvenstvu, ni vse le v tem, da pomagaš Fibi. Vse se začne doma," opozarja zvezo Martens. "Če ne bodo nekaj naredili v prvi ligi, bo šlo vse k vragu!"

maribor helios
Grega Wernig

NAJ BO V LIGI SAMO OSEM EKIP
Seveda ga skrbi (tudi) zaradi lastnih interesov: Helios ima skoraj že sestavljeno ekipo, ta je zelo kakovostna, tudi ne poceni, in lahko se zgodi, da jim ostane le še igranje v osiromašenem domačem prvenstvu. Slednjega bi Martens rad videl čim močnejšega. "Lahko imamo zelo močno ligo, če želimo oziroma želijo. Treba pa je začeti spreminjati takoj."

Avstrijec tudi že ponuja rešitev: "Sam bi dal v prvo ligo največ osem ekip, določil neke minimalne standarde. To je nujno, saj ekip praktično ni. Hopsi in Elektra imajo težave z denarjem, Maribor je propadel, Grosuplje je propadlo, še nekateri imajo težave ... Ni več ekip! Če v prvem delu ne bo igrala še Krka oziroma poleg nje tudi ne Olimpija in Tajfun, potem bo to druga liga. Helios s to ekipo v takšni ligi ne bo igral, ampak bomo poslali igrat mladince! Ne bomo delali norcev iz sebe," je jasen Martens, ki ima v rokavu že rezervni scenarij: "Ne bomo čakali, da bi tu igrali v drugi ligi. Če ne bo nič drugače, bomo ustanovili svojo 'Alpen-jodl' ligo, se povezali z Avstrijci, Madžari, Čehi, Slovaki, tistimi Hrvati, ki jih ni v ligi ABA."

helios olimpija

KZS MORA BITI NEVTRALNA
Upanja, da bi bil v slednji vendarle tudi še Helios, Avstrijec še ni povsem izgubil. "Še vedno verjamemo, da bo igralo 14 ekip. To, kar je naredila Fiba, je povsem narobe. Si predstavljate, da bi kaj takega delali mi v naši branži? Če bi izrivali konkurente, tako da bi izsiljevali stranke, bi končali v ječi. Dobro, treba je narediti določene spremembe, po 15 letih je tudi normalno, da se kaj naredi drugače. A drugače bi bilo, če bi prišli, jo kupili ali nekaj ponudili in pustili, da se klubi odločijo. Ne moreš pa le nekoga na silo izriniti, kot je to storila Fiba. To je nesprejemljivo. Morali bi najti kompromis."

Tudi pri dogajanju okrog lige ABA ima zamere do KZS. "Naloga KZS ni podpreti kogarkoli, ne bi se smela postaviti na nobeno stran, ampak biti stoodstotno nevtralna. Je v službi klubov, z nikomer ne bi smela simpatizirati."

gerald martens nm
Nikola Miljković

MLADI NOČEJO IGRATI DOMA
Določeni lastni interesi pri tem, da bi bila slovenska liga čim močnejša, so razumljivi. A Martensu je očitno slovenska košarka povsem zlezla pod kožo. V pogovoru velikokrat uporablja besedo "mi" ali "moramo", ko govori o Sloveniji in njenih interesih. "Razlog, da je Slovenija tako dobra, ni v tem, da je nekaj fantov imelo srečo in šlo v ligo NBA. Ne, ampak, ker so dobri, ker imamo veliko bazo mladihi igralcev. Zakaj jo imamo? Ker imamo dobre klube, v katerih dobivajo priložnost, se razvijajo in potem odhajajo v tujino. Če se to konča, potem teh ne bomo več imeli. In prav to se zdaj dogaja," svari avstrijski poslovnež, ki si želi, da bi mladi imeli večjo vlogo, kot so jo imeli v zadnji sezoni.

"Imeli smo močno ligo, a na račun starejših, izkušenih igralcev. Mlajših med najboljšimi ni bilo. In to je prav tisto, na kar opozarjam. Ne vidim ravno veliko mladih, ki bi prihajali. In tako ne bo bodočih NBA igralcev ali vsaj takih, ki bodo igrali v močnih evropskih ligah. Nihče od mladih noče igrati v slovenski ligi. Če bi bil sam predsednik, bi se precej bolj trudil za ligo. Če se ta problem ne reši, se lahko izgubi vse, kar je bilo zgrajenega v prejšnjih 20 letih," je pomenljiv Martens.