© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.07.2015 11:03:31

Bokan: Za Olimpijo problema ne vidim

abaphoto

iga ABA in slovenski predstavniki v njej so že nekaj časa vroča košarkarska tema. Kdo bo ob Krki še igral v jadranski konkurenci, je vprašanje, ki si ga zastavljamo zadnje tedne. Odgovore smo poskušali dobiti pri (bodočem) predsedniku lige Draganu Bokanu, sicer tudi prvem možu Budućnosti.

Slišali smo, da ste imeli v četrtek sestanek glede lige ABA. Kaj pomembnega?
V Zagrebu smo se sestali glede priprave skupščine lige ABA, ki naj bi bila naslednji petek.

Ali že imate sodelavce?
Tudi sam še nisem uradno predstavnik lige, vsi se bodo določili šele v petek na skupščini.

Kakšen je zdaj status Radovana Lorbka, Romana Lisca in drugih iz starega vodstva?
Dokler se ne določi novo vodstvo in dokler liga ABA ne določi novega partnerja, ko gre za stvari, ki zadevajo komercialni vidik lige, še vedno uporabljamo staro infrastrukturo ABA Sidra, d. o. o. (že obstoječega podjetja, ustanovljenega za vodenje lige ABA, o. p.), vezano na samo tekmovanje. Z gospodom Josipom Bilićem neposredno komuniciramo glede tekmovalnega postopka, udeležencev, razporeda za novo sezono, prav tako glede priprav na skupščino. Športni del pa bo izključno pod patronatom novoustanovljene lige ABA, ki je bila pred nekaj dnevi registrirana v Zagrebu. Na skupščini bomo torej izbrali nove organe kluba.

Koliko klubov bo imela liga, 12 ali 14?
Najmanj 12, vse bomo vedeli v petek.

Torej obstaja možnost, da Olimpija še vedno igra v ligi ABA?
V vsakem primeru. Mi imamo novo ligo, naslednico stare, katere eden od ustanoviteljev je tudi Olimpija. Ko gre za Olimpijo, problema tako ali tako ne bi smelo biti, saj si je zagotovila igranje v evropskem pokalu. Po novih pravilih nove lige pa klubi, ki si priborijo igranje v evroligi ali evropskem pokalu, samodejno dobijo tudi pravico igranja v ligi ABA naslednjo sezono.

Olimpija si je zagotovila igranje v evropskem pokalu. Po novih pravilih nove lige pa klubi, ki si priborijo igranje v evroligi ali evropskem pokalu, samodejno dobijo tudi pravico igranja v ligi ABA naslednjo sezono.

Kako potem nameravate rešiti zadevo, ko pa sta si v Sloveniji mesto v ligi ABA zagotovila Krka in Tajfun?
Vprašanje je na mestu. Vse to bomo z mojimi sodelavci v komunikaciji s slovensko zvezo rešili do naslednjega petka, takrat se bo vedelo vse.

V Tajfunu pravijo, da z vami ne komunicirajo, ampak le s KZS?
Da, mi pa smo prejeli dopis slovenske zveze in z njo se bomo pogovarjali v naslednjih dneh.

Je res, da je Tajfun po pravilih lige ABA prijavo poslal prepozno?
Res je. Nova liga je nastala na temeljih prejšnje. Za novo sezono bi se klubi morali prijaviti do 22. junija. Gospod Bilić nas je obvestil, da se Tajfun ni prijavil. Nikakor pa ne želim ničesar vnaprej določati ali prejudicirati, da to že karkoli pomeni. Še se bomo pogovarjali s slovensko zvezo, in upam, da se bo vse rešilo, kot je treba.

Je Fiba dala jasno vedeti, da mora biti klubov 12 in nič več?
Fiba res zahteva 12 klubov, a videli bomo, kaj se da narediti, da ne bi ogrozili prejšnjih dogovorov. Vemo pa, da so klubi tisti, pri katerih se vse začne, in treba je imeti nekaj razumevanja. Prva možnost je, da gremo na ligo z 12 klubi, če bi bil morda potreben kakšen kompromis, pa obstaja tudi možnost za razširitev. A gremo korak za korakom. Posvetovati se moramo z zvezami, predvsem seveda slovensko, da vidimo, kako se bo rešil zaplet s slovenskimi klubi. Sem pa prepričan, da bodo v ligi le klubi iz nekdanje skupne države.

Torej je prav Slovenija tista, od katere je odvisno, ali bo liga štela 12 ali 14 klubov?
Ne bi rekel, da le od Slovenije. Sam delujem v Budućnosti in vem, kako pomembno je igrati v ligi ABA. Je pa res, da je vprašanje, kako naj Olimpija igra v evropskem pokalu, če je ni v ligi ABA? Ni pa mi niti jasno, zakaj v Tajfunu niso upoštevali obstoječih propozicij in se prijavili do 22. junija. Dobil sem informacijo, da je staro vodstvo lige celo obvestilo Tajfun, do kdaj se mora prijaviti. Slovencem ne moremo mi določati, kdo naj igra, to je stvar vsake države.

Je morda še kakšen klub pokazal zanimanje, da bi plačal povabilo, če bi se liga razširila na 14 klubov?
Seveda, to sploh ni problem. Tudi v Črni gori so klubi, ki bi radi igrali v ligi ABA.