© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
09.09.2014 09:07:25

Zdovc: Tudi mi imamo dobro 'ekipco'

Fiba

Na svetovnem prvenstvu sta danes na sporedu dve četrtfinalni tekmi, jutri pa še dve. Danes v Barceloni, jutri v Madridu. Stavnice so si edine: največja kakovostna razlika je v obračunu Slovenije in ZDA, tehtnica se kajpak močno nagiba na stran slednjih.

Tudi Španija je precej favorizirana na tekmi s Francijo, obračuna Srbije in Brazilije ter Litve in Turčije pa sta uravnotežena.

Ampak, koga briga za stavnice, za napovedi strokovnjakov in še posebej za želje Fibe, ki že od vsega začetka navija za epski finale med domačo Španijo in ZDA. Slovenija si prav tako kot ostalih sedem četrtfinalistov želi v polfinale, želi storiti korak naprej v primerjavi s prejšnjim svetovnim prvenstvom. Čeprav se je znašla pred zelo visoko oviro, ki pa ni nepremostljiva. Nikakor.

Je takšno razmišljanje predrzno? Preveč neskromno? Za slovensko okolje bržčas res preveč prepotentno, pa vendarle. Če ne drugje, je vsaj v športu mogoče vse. V športu so dovoljene sanje, in kolikor nam je znano, še vedno velja, da se vsako tekmovanje začne pri ničli, z istega izhodiščnega položaja. Torej, slovenski košarkarji bodo nocoj dali vse od sebe, borili se bodo do zadnjih atomov moči in v svojih glavah so trdno odločeni, da Američanom vzamejo mero.

V teoriji gotovo obstaja scenarij, spretno sestavljen načrt, kako premagati zasedbo ZDA. V praksi je takšen podvig seveda precej težje dosegljiv. Slovenska reprezentanca pač ni brez šibkih točk, ima pomanjkljivosti, ki ji postavljajo omejitve. Kolikor uspešno jih bodo nocoj fantje uspeli prikriti, tako uspešni bodo. "Moramo zaustaviti ameriški protinapad, kar pomeni, da moramo storiti čim manj napak v igri. Obenem moramo držati kontrolo v skoku. Sliši se enostavno, ampak ni," je razmišljal selektor Jure Zdovc in Američane opredelil kot dobre atlete in zelo hitre, kar pomeni, da bodo morali biti Slovenci zelo hitri oziroma pravočasni v odločitvah. Nikakor se ne smejo s tekmecem spustiti v divjanje po parketu.

Kot je še povedal Zdovc, bo prijateljska tekma pred prvenstvom le pokazatelj, kako se ne sme igrati z ZDA: "Ni veliko filozofije, bolj ali manj bo pomembna psihološka priprava. Pomembno je, da gremo v tekmo s pravo energijo in velikim motivom, predvsem pa s prepričanjem, da nam lahko uspe. Tudi oni delajo napake. So sicer boljši posamezniki, ampak tudi mi imamo dobro 'ekipico'." Slovenija za preboj v polfinale potrebuje sanjsko tekmo oziroma eno od boljših, če ne celo najboljšo v zgodovini slovenske izbrane vrste. Nemogoče?

Turki so več kot polovico tekme v predtekmovanju dokazovali, da je prizemljitev Američanov še kako mogoča. Junak turške zmage v osmini finala Emir Preldžić slovensko košarkarsko reprezentanco seveda dobro pozna, navsezadnje je bil njen član na kvalifikacijskem olimpijskem turnirju pred šestimi leti. "Do srede tretje četrtine smo igrali svojo košarko. V nogometnem žargonu bi rekli, da smo uspešno držali rezultat. Imeli smo prednost, ko pa smo pomislili, da lahko zmagamo, smo začeli igrati vsak zase in vsega je bilo hitro konec. Če bo Slovenija igrala svojo igro in imela ob tem še dovolj sreče, ima možnosti za zmago. Najbolj posrečeno bi bilo, da povsem zapre raketo, pusti Američanom, da mečejo od daleč in če bodo ti grešili ... (smeh)."

Košarkar Fenerbahčeja se je v hotelu občasno družil s slovenskimi kolegi, predvsem z Goranom Dragićem in Miho Zupanom, s katerima se pozna iz časov Slovana: "Rekla sta mi, da moramo izločiti Avstralce, saj si niso zaslužili napredovanja, pa sem jima ugodil. Potem sem jaz njima rekel, da naj zdaj Slovenija odpravi ZDA."