© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
09.09.2014 01:52:11

Verjeti vi v nas, verjeti sami vase

Nikola Miljković

Edo Murić upa, da bo Sloveniji danes v četrtfinalu svetovnega prvenstva uspelo presenetiti favorizirane ZDA.

"Vemo, da to še ni to, čutimo, da lahko naredimo še kaj več. Upam, da nam uspe, in da pokažemo, da naš cilj ni le priti med osem, ampak še naprej," pravi Murić pred nocojšnjim obračunom, pa čeprav ve, kdo jim bo stal nasproti: "Američani igrajo zelo dobro košarko, morda najboljšo na prvenstvu. Vemo, da so boljši fizično, da so hitrejši, da so boljši v protinapadu, skoku, ampak mi imamo boljšo ekipno kemijo, bližje smo si, bolje se 'beremo'. Videli bomo, koliko bo to pomagalo."

Zaveda se, da je Slovenija v tej tekmi tista, ki nima kaj izgubiti. "Drugič zapored smo med osem na svetu. Smo majhni, nimamo toliko košarkarjev, a smo vseskozi zraven. To je velik uspeh, uspeli smo zvabiti 2500 navijačev v Barcelono. Verjeti morate vi v nas, verjeti moramo sami vase, to je recept za zmago," napoveduje 22-letni krilni košarkar, ki je uradno še vedno brez kluba, čeprav je vse dogovorjen s Partizanom katerega dres s številko osem bo nosil v naslednji sezoni.

Po njegovih besedah imajo Slovenci še nekaj skritega v primerjavi s prijateljsko tekmo v Las Palmasu pred dvema tednoma. "Imamo še nekaj stvari, ki smo jih trenirali, pa jih nismo pokazali. S tako igro, kot z Dominikansko republiko, ZDA ne bomo premagali. Nekaj bo treba spremeniti, tvegati, in videti, ali bo šlo v dobro ali slabo smer. Upam, da bo prvo, in da jih s svojo voljo, energijo, nepopustljivostjo lahko premagamo," si želi Murić.

Turki so pokazali, kako se da kolikor toliko enakovredno kosati z ZDA. "Vodili so pet točk v prvem polčasu, a so nato Američani na hitro prišli do plus 15 in potem so delali, kar so hoteli. Ne smeš jim dovoliti lahkih košev, da dobijo samozavest. Moraš jim dati vedeti, da si se prišel stepsti in da boš dal srce na parket. Morajo se počutiti ogrožene," je Ljubljančan razkril del taktike in dodal misel za konec: "Če bi z ZDA igrali desetkrat, bi jih enkrat premagali. Upam, da bo danes ta ena tekma, na kateri bomo zmagali s pomočjo navijačev, ki so prišli tako daleč v tako velikem številu."