© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
08.09.2014 17:15:34

Eurobasket 2015 v štirih državah

vszi

Evropska košarkarska zveza (Fiba Europe) je danes sporočila, kje bodo potekale tekme evropskega prvenstva 2015, ki bi ga morala gostiti Ukrajina. Nosilka turnirja bo Francija, tekme predtekmovanja pa bodo še v Latviji, Nemčiji in na Hrvaškem.

Odločitev o novih gostiteljicah EP je Fiba Europe podrobneje predstavila na novinarski konferenci v Madridu, nosilec prvenstva pa je francosko mesto Lille, kjer bodo potekali zaključni boji. Predtekmovanje bodo gostile štiri države.

Sprva se je za organizacijo turnirja zanimalo kar 16 držav, uradno prijavo pa jih je nato poslalo osem. Hrvaška, Francija, Poljska in Turčija so želele organizacijo ene od štirih predtekmovalnih skupin in zaključne boje, poleg tega pa so se Turki potegovali tudi za samostojno organizacijo zaključnega turnirja. Preostale države so se potegovale le za organizacijo tekmovanja v eni od štirih skupin.

Pred zaključnim sestankom je Turčija umaknila kandidaturo, medtem ko sta Poljska in Hrvaška umaknili kandidaturo za organizacijo zaključnega turnirja. Tako je kandidat za slednjega ostala le Francija, ki bo prvenstvo gostila med 5. in 20. septembrom 2015.

Skupinski del turnirja se bo igral v Zagrebu (Hrvaška), Montpellierju (Francija), Berlinu (Nemčija) in Rigi (Latvija). Zaključni del bo gostila dvorana v Lillu, ki bo sprejela kar 27 tisoč gledalcev.

"To je pomemben dogodek v zgodovini evropske košarke, saj nismo izglasovali le gostitelja prihodnjega prvenstva, temveč smo uvedli nov koncept organizacije s štirimi gostitelji," je povedal predsednik Fibe Europe Turgay Demirel, in nadaljeval: "Vse prijave so bile zelo kakovostno narejene, zato izbira nikakor ni bila lahka. Rad bi se zahvalil vsem, ki so se potegovali za gostiteljstvo prvenstva in so odlično opravili svoje delo."

Po lanskem Eurobasketu v Sloveniji, kjer so naslov prvaka osvojili prav Francozi, bi moralo naslednje srečanje najboljših evropskih reprezentanc potekati v Ukrajini, a so ji zaradi negotove politične situacije tekmovanje odvzeli.

"Prisotnih je veliko čustev. Gre za zgodbo, ki se je začela leta 2010 skupaj z Nemčijo in vesel sem, da se je končno zgodila," je bil presrečen predsednik francoske košarkarske zveze Jean-Pierre Siutat, in dodal: "Moramo začeti delati."