© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
15.08.2024 14:01:29

Ga še vedno boli, ker ni bil zraven? Shaq O'Neal zatrdil: 'Dream Team II bi zlahka premagal Dream Team I.'

Profimedia

Nekdanji odlični center je spet malo razburkal košarkarsko sceno.

Večna polemika o najboljši ekipi vseh časov, ki je kdajkoli igrala na velikem tekmovanju, nikoli nima konca. Ob letošnjih olimpijskih igrah je dobila tisoč in eno nadaljevanje, očitno pa tudi po koncu še ne bo miru. Za to je kot zadnji poskrbel Shaquille O'Neal, ki je v svojem podcastu znova obudil primerjavo.

Spomnimo, da je bil O'Neal kandidat za to, da obleče dres ameriške reprezentance na olimpijskih igrah 1992, ko so ZDA prvič na igre pripeljale najboljše, kar premorejo, torej tudi igralce iz lige NBA. A na koncu ni bil med dvanajsterico, prednost pred takrat 20-letnikom je dobil Christian Laettner. O'Neal je bil član naslednje super ameriške ekipe leta 1994 na svetovnem prvenstvu in tudi na olimpijskih igrah 1996, ko je bil sestavljen tako imenovani Dream Team številka 3.

Leta 1994 so mu na SP, na katerem so Američani zlahka osvojili zlato kolajno s samimi visokimi zmagami, on pa je bil MVP prvenstva, družbo v ekipi delali Joe Dumars, Kevin Johnson, Mark Price, Dan Majerle, Reggie Miller, Steve Smith, Derrick Coleman, Larry Johnson, Dominique Wilkins, Alonzo Mourning in Shawn Kemp. Dve leti pozneje na olimpijskih igrah v Atlanti je bil del Dream Teama III, v katerem so bili poleg njega še Penny Hardaway, Gary Payton, John Stockton, Reggie Miller, Grant Hill, Mitch Richmond, Scottie Pippen, Karl Malone, Charles Barkley, David Robinson in Hakeem Olajuwon.

Pozneje ni bil več del ameriške reprezentance, čeprav je kot eden najboljših igralcev lige NBA prejemal vabila za sodelovanje. Bojda tudi zato, ker je bil prav leta 1996 užaljen, ko je v finalu proti ZR Jugoslaviji večjo minutažo od njega dobil Robinson. Slednji je bil seveda tudi del prvega Dream Teama iz leta 1992, po mnenju mnogih še vedno edinega pravega sanjskega moštva. Pred letošnjimi igrami se je precej pisalo o tem, da so ZDA 2024 morda ekipa, ki bi lahko premagala tudi ZDA 1992, a po razpletu v Parizu, ko so Američani najprej 'viseli' v polfinalu s Srbijo, nato pa se pošteno namučili tudi v finalu s Francozi, je to v veliki meri potihnilo.

Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson in druščina izpred 32 let so obveljali za najboljše vseh časov. Ne pa čisto pri vseh. Shaq se je v podcastu spet dotaknil te teme in povzdignil moštvi, v katerih je sam igral, predvsem tistega iz leta 1994. "Zmagali smo za šalo ... Zdaj ni tako enostavno. Vem, da so tu LeBron in vsi ti fantje, a ne bo več tako enostavno, kot je bilo. Razlike se zdaj res manjšajo. Dream Team 2 bi lahko uničil Dream Team 1. Ekipa iz 1994 bi lahko premagala Jordana ... zlahka," je dejal O'Neal. Je mislil resno in je morda še kar malo užaljen, ker ni bil del zasedbe v Barceloni 1992 ali je bila to zgolj ena njegovih šaljivih pripomb?