© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
13.08.2024 14:16:26

Umrl legendarni trener: dvakrat je vodil Olimpijo

Arhiv

Poslovil se je znameniti trener, ki je vrsto let deloval tudi v Tivoliju.

V 86. letu starosti je umrl Lazar Lečić, legendarni trener, ki velja za očeta makedonske košarke. Velik pečat je pustil tudi v Sloveniji, saj je v dveh mandatih vodil Olimpijo.

Kariero je leta 1962 začel v skopskem Rabotničkem, v katerem je prej tudi igral in nato vodil tudi Borac iz Čačka, Vojvodino, MZT Skopje, solunski Aris in ob koncu trenerske poti v sezoni 1999/2000 še Gostivar. V Olimpijo je prvič prišel leta 1973 in ostal dve sezoni, drugič pa leta 1979 in ostal do leta 1982. Med drugim je bil tudi del strokovnega štaba jugoslovanske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1970.

Bil je eden tistih, nad katerimi si bodisi navdušen ali pa jih ne maraš. Kontroverzni trener, ki je bil med vodenjem tekem pripravljen narediti vse za to, da bi ekipa zmagala. In to pomeni recimo tudi to, da je na igrišče poslal kar šest igralcev, da je v igro dal še drugo žogo, ali pa to, da je enemu svojih igralcev naročil, naj krije sodnika, ker "je bil on najboljši igralec nasprotne ekipe", kot je nekoč pojasnil. Veliko ime jugoslovanske košarke, 'šmeker' ob parketu, ki so mu nekoč vzklikali tudi s tribun Tivolija.