© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
19.11.2014 22:12:01

Zvezani udi

Arsen Perić

Glavni dogodek se je za Union Olimpijo zgodil že precej pred večernim dvobojem evropskega pokala z Bešiktašem.

Mirza Begić je dobil ponudbo Laboral Kutxe in se odločil oditi v baskovski klub, ki igra v evroligi. Ljubljančani so tako na dan derbija skupine D ostali brez najboljšega košarkarja, in (tudi) to se je poznalo v njihovi igri. Turki so bili boljši in zasluženo slavili z 80:57.

Še dan pred dvobojem je trener Aleš Pipan govoril o tem, kako se vsi v klubu zavedajo, da bo trenutek odhoda Begića prišel. Najbrž pa si niti sam ni mislil, da bo prišel tako hitro in da bo 219 centimetrov visoki center že včeraj spakiral kovčke in zapustil Ljubljano.

olimpija besiktas ap
Arsen Perić

Pa ne v smeri Turčije, kot se je v zadnjem času najbolj pričakovalo. Očitno Anadolu Efes, čeprav je iskal začasno zamenjavo za poškodovanega Nenada Krstića, ni poslal takšne ponudbe, ki bi Begića prepričala o selitvi v Istanbul. Pogovori in pogajanja so potekali kar nekaj časa, a Begić ni želel popuščati pri svojih zahtevah, Anadolu Efes pa teh ni želel sprejeti in do dogovora ni prišlo. 

Zato pa je bil ta toliko prej sklenjen z vodstvom Laborala Kutxe. Tudi Baski so se podali v lov za novim centrom zaradi poškodbe enega od igralcev. Američan Lamont Hamilton jo je skupil na ponedeljkovem treningu in v Vitorii niso stali križem rok ter takoj "zasnubili" Begića. 

Očitno so ga znali prepričati drugače kot Turki in včeraj je bil slovenski reprezentančni center že na poti v Frankfurt, kjer se je pridružil novim soigralcem pri letu v Litvo. Tam Laboral Kutxo drevi čaka obračun šestega kroga evrolige, Begić pa naj bi že odigral prve minute za klub, v katerem je še povečal kolonijo tujcev. Med slednjimi mu bo družbo delal tudi Saša Vujačić, ki je prejšnji mesec prav tako okrepil Baske. 

Olimpija je tako ostala brez svojega prvega moža v uvodu sezone, Begić je bil tista (nenadejana) dodana vrednost, ki je zeleno-belim še kako pomagala k več kot solidnemu startu. Zdaj se bo treba znajti tudi brez njega, da so Ljubljančani tega sposobni, pa so že dokazali na gostovanjih pri Szolnoki Olaju in VEF Rigi, na katerih Begića ni bilo zraven. 

omic 1 ap
Arsen Perić

Takrat je bil obakrat najboljši mož v vrstah zeleno-belih Alen Omić, ki pa mu v prvem polčasu še zdaleč ni šlo tako dobro od rok. Kot da bi mu (in še komu) zavedanje, da Begića zdaj dokončno ni več, zvezalo ude. Naključno ali ne, a rezultat je bil zelo soodvisen od njegove prisotnosti na parketu.

Bešiktaš je že po dveh minutah povedel z 9:1. Trener Aleš Pipan je takrat Omića poslal s parketa in nadaljeval z nižjo peterko. Podobno kot že na tekmi z Igokeo se je tak poskus dobro obnesel in Blaž Mahkovic je po petih minutah Olimpijo povedel v vodstvo z 10:9.

Takrat je v igro spet prišel Omić in ostal na parketu skoraj polnih deset minut. Ko je naslednjič odšel na klop, je bilo na semaforju 31:17 za Bešiktaš. Pri slednjem je bil najboljši kdo drug kot Chris Lofton, ki sicer ni začel dvoboja, potem pa v petih minutah prve četrtine dosegel dve trojki in skupaj osem točk, do konca prvega polčasa je dodal še tri. Turki so do odhoda na veliki odmor brez kakšnih večjih težav ohranjali prednost okrog desetih točk, sedem točk je bila najnižja razlika v tem delu igre.

Pipan prav veliko manevrskega prostora za spremembe v napadu ni imel, saj v postavi ni bilo poškodovanih Dina Murića, Sasuja Salina in Luke Rupnika, Jaka Brodnik pa tudi še ni v tekmovalnem ritmu. A tudi sam je že pred tekmo opozarjal, da se napake v napadu še lahko dogajajo, nikakor pa ne v obrambi.

Bilo pa jih je polno, saj je bila ta porozna in predvsem neagresivna, zmaji so v prvih 20 minutah storili le osem osebnih napak. Začetek drugega polčasa ni prinesel nobene spremembe, nasprotno, Turki so v treh minutah naredili izid 11:0 (53:30).

Šele takrat so se Ljubljančani prebudili in v nadaljevanju z agresivnejšo igro do konca tretje četrtine razliko zmanjšali na 14 točk. Glavni akter v naletu zmajev je bil ... Alen Omić, ki je kazal povsem drugačno sliko kot v prvem polčasu in bil na koncu celo prvi mož Olimpije.

olimpija besiktas ap
Arsen Perić

Prebudila se je dvorana, v kateri je bilo skoraj 6000 gledalcev, največ v tej sezoni, in s pomočjo navijačev so zeleno-beli v 32. minuti prišli le še na devet točk zaostanka. Takrat pa je na sceno stopil Lofton, ki je pokazal vso svojo kakovost, zadel tri trojke zapored in že takrat odločil tekmo, do konca katere je razlika še močno narasla.

Union Olimpija - Bešiktaš 57:80 (14:24, 30:42, 42:56)

Ljubljana - dvorana Stožice, gledalcev 6000, sodniki: Bulto (Španija), Latisevs (Latvija), Putenko (Rusija).
UNION OLIMPIJA: Marinelli 3, Hrovat 4 (2:2), Nikolov 9, Mahkovic 4 (2:4), Omić 16 (4:6), Prepelič 3 (1:1), Marinović 12 (1:2), Kanacević 6 (0:1).
BEŠIKTAŠ: Lofton 27 (3:4), Guler 2, Tunceri 2, Holland 6 (2:2), Atsur 13 (3:4), Johnson 6, Armstrong 4 (2:4), Broekhoff 6, Bajramović 7 (2:2), Senli 7 (3:4).
Prosti meti: Union Olimpija 10:16, Bešiktaš 15:20.
Met za tri točke: Union Olimpija 5:25 (Marinović 3, Nikolov, Marinelli), Bešiktaš 11:27 (Lofton 6, Atsur 2, Broekhoff 2, Bajramović).
Osebne napake: Union Olimpija 23, Bešiktaš 21.
Pet osebnih: Marinelli (36.).
Galerija