© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
19.11.2014 10:00:34

Vedno srečni in nemogoči

Grega Wernig

V evropskem pokalu se v šestem krogu začenjajo povratni obračuni prvega dela tekmovanja. Union Olimpija ob 20.30 v Stožicah gosti Bešiktaš, ki ga je v Turčiji tesno premagala, v tekmi, na kateri je imela že tudi 18 točk naskoka.

Za Turke je bil tisto tudi edini dozdajšnji poraz, zgolj eno izgubljeno srečanje pa imajo tudi Ljubljančani, tako da bo drevišnji obračun tudi derbi prvouvrščenih ekip skupine D.

pipan 1 nm
Nikola MIljković

ALEŠ PIPAN O ...

... Mirzi Begiću

Še je tu, nocoj bo igral, kako bo na naslednji tekmi, pa ne vem. Negotovost glede prestopa nanj morda res vpliva, na nas pa niti ne. Tako igralci kot strokovni štab se zavedamo, da Mirza tu pomaga, dokler ne bo dobil kluba, ki mu ustreza. Vsi skupaj vemo, da bo enkrat ta trenutek prišel, ne vemo pa, kdaj točno.

... Klemnu Prepeliču
Počasi prihaja 'notri'. Vidi se, da je imel daljši premor, po svetovnem prvenstvu ni treniral in igral. Videlo se je, da je izgubljen, a z delom in treningi bo počasi vse prišlo na svoje.

... Paolu Marinelliju
Priložnost je dobival že pred tekmo z Igokeo, a je prej ni tako dobro izkoristil. Ni ga dobro prehitro povzdigovati v zvezde. Je mlad igralec in potrebuje še ogromno takšnih tekem, da se bo ustalil in okrepil samozavest. Fant dela, kot je treba, več kot bo takšnih tekem, večja bo tudi njegova minutaža in potem se bo lahko razvil v takega igralca, kot pričakuje in pričakujemo.


Ljubljančani bodo tudi tega še vedno odigrali nepopolni. Mirza Begić je sicer še vedno v Ljubljani in bo nastopil, a potem ko na zadnji tekmi lige ABA z Igokeo niso igrali Sasu Salin, Dino Murić in Jaka Brodnik, je zdaj poškodovan še Luka Rupnik. "Dobil je udarec v rame, ima velike probleme. Zdravniki so svetovali izogibanje kontaktom, da ne dobi še kakšnega udarca, zato ne bo v ekipi," je napovedal trener Aleš Pipan. Rupnik bi najbrž tudi stisnil zobe, če bi bilo to nujno potrebno, a zmaji so s štirimi zmagami z nogo in pol že v drugem delu, tako da je tveganje odveč.

Med ostalo trojico odsotnih lahko najprej pričakujemo vrnitev Salina in Brodnika. "Salin dobro okreva. V četrtek bo imel testni trening, in če bo zdržal, bo z nami potoval v Podgorico na tekmo z Budućnostjo, drugače pa bo to tekmo še izpustil in bo z ekipo od ponedeljka dalje. Brodnik je v ponedeljek prvič treniral. Če bom imel težave s sestavo dvanajsterice, bo v ekipi že danes, a pomagati kaj dosti ne more, saj je bil predolgo odsoten, nima še pravega občutka igre pet na pet," je pojasnil Pipan, ki bo najbrž najdlje čakal na dokončno okrevanje Murića.

"Pred sezono se je odločil, da gre še na eno operacijo, artroskopijo. Vsi smo mislili, da bo odsoten le kakšnih 14 dni, a se je vse skupaj močno zavleklo. Enkrat se je že vrnil, pa spet začutil bolečino, zato smo se odločili, da se dokončno pozdravi in začne trenirati, ko bo povsem brez bolečine, in potem ne bo več premorov," je dejal trener zmajev, ki bi si seveda še kako želel imeti borbenega kapetana v moštvu, a se hkrati zaveda, da kakršnokoli prehitevanje prinaša zgolj več škode: "Dino si želi, da bi se pozdravil stoodstotno. Treba mu je verjeti, spoštovati njegove želje. Siliti ga v igro oziroma z glavo skozi zid nima smisla, saj bi potem bolj razmišljal o kolenu kot o igri."

V OBRAMBI BREZ SPODRSLJAJEV
O slednji pa še kako razmišlja ljubljanski strateg, ki si želi, da bi njegovi varovanci danes odigrali tako, kot so približno 35 minut na dvoboju v Istanbulu. Takrat so povsem nadigrali Bešiktaš in vodili z 18 točkami naskoka, nato pa se naenkrat ustavili in skoraj pustili Turkom, da naredijo preobrat. "Ne smemo jim pustiti, da se razletijo in razigrajo, ker so potem skoraj neustavljivi. Morda bodo napake v napadu, v obrambi pa ne smemo imeti spodrsljajev, ne smemo pozabiti na njihove strelce. Vedno morajo dosegati le nemogoče ali srečne koše," je osnovno vodilo današnjega večera opisal Pipan.

Olimpija se bo sicer drevi "udarila" z drugačnim Bešiktašem, kot je bil pred dobrim mesecem dni. Takrat še precej neuigrana ekipa je zdaj videti drugače, tudi zaradi še dodatnih okrepitev. "Predvsem so močnejši na poziciji dva, tri z Američanom Hollandom, ki se je moštvu priključil takoj po naši prvi tekmi, in na poziciji štiri s Kenanom Bajramovićem, ki je v Bešiktašu že igral in za katerega vemo, kako izkušen je in koliko pomeni. Res pa je, da trenutno še ni v pravi formi in se še išče, medtem ko Holland prispeva svoje in je velik plus v njihovi igri, predvsem v napadu," je povedal Celjan na klopi Olimpije.

Slednji Bešiktaš opisuje kot odlično napadalno ekipo: "Predvsem je tu izredni strelec Lofton, na katerem se bo v obrambi izmenjalo več igralcev. Skušali ga bomo čim bolj odrezati iz igre, da bo žoga čim manj pri njemu, saj bo brez nje težko dosegal koše. To je naš cilj. Ni pa le on tisti, ki je nevaren. Na zunanjih pozicijah sta Tunceri in Astur, slednji se je v zadnjem času vrnil v dobro formo, na dvojki ob Loftonu Holland, ki se lahko premakne tudi na trojko in igrata skupaj. Ne smemo pozabiti na avstralskega reprezentanta Broekhoffa, ki se je zadnje čase preselil tudi na pozicijo štiri. Vemo, da je dober strelec z razdalje in tako širi njihovo igro. Pod košem vse ostaja enako: tam sta Armstrong in Johnson, izredna skakalca, imata dober met z razdalje, sta močna. Čaka nas težko delo, a ne nemogoče, želimo si doseči novo zmago v evropskem pokalu."