© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
19.11.2014 16:55:32

Leto in pol po tem, ko je razkril, da je gej, se je upokojil

Reuters

Petintridesetletni in 213 centimetrov visoki ameriški košarkar Jason Collins je tudi uradno končal svojo športno pot.

Jason Collins je v ligi NBA igral med letoma 2001 in 2014. Prvih osem sezon je nosil dres New Jerseyja, nato je bil član Memphisa, Minnesote, Atlante, Bostona, Washingtona in nazadnje še Brooklyna. Mnogi pa se ga spomnijo predvsem po tem, ko je pred letom in pol (po koncu sezone 2012/13) za majsko izdajo revije Sports Illustrated odprto spregovoril o svoji istospolni usmerjenosti in s tem poskrbel za veliko razburjenja.

Po tem razkritju ni igral do februarja letos, ko je podpisal desetdnevno pogodbo z Brooklyn Nets in postal prvi športnik, ki je zaigral v enem izmed najpriljubljenejših štirih moštvenih športov v ZDA, ki je priznal svojo istospolno usmerjenost. Po preteku te pogodbe je podpisal še eno desetdnevno, marca pa je v podpis dobil pogodbo, ki ga je s klubom vezala do konca sezone.

"Minilo je 18 razburljivih mesecev odkar sem razkril svojo istospolno usmerjenost in devet mesecev odkar sem kot prvi odkriti gej športnik zaigral v enem izmed štirih najpriljubljenejših moštvenih športov. Odlično se počutim, ker sem bil del teh mejnikov za šport in pravice gejev, in ker me je javnost sprejela, tako navijači, trenerji, igralci, kot liga in zgodovina," je bil zadovoljen Collins.

Večino svoje kariere je nosil dres s številko 98 na hrbtu. Z njo se je želel pokloniti študentu Matthewu Shepardu, ki so ga leta 1998 pretepli in mučili do smrti. Umor pa je bil povezan z 21-letnikovo spolno usmerjenostjo. Collinsov dres je bil celo med najbolje prodajanimi v ligi NBA.

Kot zanimivost lahko še omenimo, da je bil Jason osem let v zvezi s košarkarico iz lige WNBA Carolyn Moos, s katero sta bila tudi zaročena, a je Jason leta 2009 zaroko razdrl. Zdaj pa prijateljuje s producentom Brunsonom Greenom.