© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
19.10.2014 14:46:24

Romunski čudež sanja NBA

vszi

Robert Bobroczky, 14-letni Romun, ki je visok kar 225 centimetrov, se je preselil v Rim, kjer bodo bdeli nad njegovim razvojem.

Robert je verjetno najvišji najstnik v Evropi. Menda ni neroden in se zna solidno gibati. K sebi ga je vzelo amatersko košarkarsko moštvo Stella Azzura, v katerem so med drugimi vzgojili tudi slovitega Andreo Bargnanija. Opazili naj bi ga že tudi skavti iz lige NBA, Robert pa raste povprečno deset centimetrov na leto. »Rad bi igral v evroligi in potem v ligi NBA,« je dejal mladi Robert, ki ima »visoke« gene, saj je njegov oče Zigmond, ki je tudi igral košarko v domačem Aradu, zrasel do 217 cm.

"Opazil sem ga med turnirjem v Budimpešti in ga povabil v Rim. Čeprav je imel veliko ponudb, predvsem iz Španije, se je odločil za nas," je povedal menedžer Giacommo Rossi. "Najtežje je, ker sem daleč od doma, stran od družine in prijateljev in sem z njimi v stiku le prek spleta. Drugače pa je v klubu super, posebej ker je na treningu veliko fantov iz različnih držav, ki so postali moji novi prijatelji," je dejal romunski deček. Za klub pa je Bobroczky poseben "projekt". "Bobroczky ima mirno roko in zna zadeti tudi za tri točke, zna pa tudi zadeti deset prostih metov zapored. Naš cilj je, da na treningu uskladimo njegovo rast z gibalno zmožnostjo," je še povedal Rossi.

Roberta pa zanimajo stvari kot vsakega dečka njegove starosti, le da zaradi očitne razlike v višini razmišlja tudi o drugih stvareh. "Moj cilj je zaigrati v evroligi in od tam skočiti v NBA. Moj vzornik je Yao Ming," pravi Robert, ki sanja tudi o tem, da bo nekoč osvojil ligo NBA. Danes sicer tako kot ostali fantje dopoldan hodi v mednarodno šolo, popoldan pa hodi na trening po prilagojenem programu. "Trenutno ima poseben trening, ki mu je popolnoma prilagojen. Ne trenira skupaj z ostalimi. Zanj smo pripravili nekakšen laboratorij in z njim načrtujemo dolgotrajno delo. Pravljica se je začela, kako se bo končala, pa bomo videli," je razmišljal Rossi.

Robert je že v tem trenutku višji kot najvišji igralec v ligi NBA (Hasheem Thabeet/221 cm), v ligi NBA Development pa je trenutno najvišji Anglež Paul Sturgess (232 cm). Najvišji športnik na svetu je bil kanadski rokoborec Edouard Beaupre (251 cm), zanimivo pa je tudi, da je bil med najvišjimi še en Romun – boksar Gogea Mitu, ki je bil visok 242 cm.

Galerija