© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
15.10.2014 17:23:57

Pot poznajo

Arsen Perić

Drugo leto zapored Union Olimpija v Evropi nastopa v evropskem pokalu, drugo leto zapored se je v njem znašla le zaradi povabila Uleba, saj si rezultatsko ni zagotovila igranja v njem.

Zmaji so bili uvrščeni v skupino D vzhodne konference, prvi tekmec v njej bo danes ob 18.30 turški Bešiktaš v gosteh.

Lani je Union Olimpija prav z nastopi v evropskem pokalu v uvodu sezone svojim privržencem privoščila slasti zmage, za katere so bili prikrajšani v ligi ABA. Zmaji so nato po odličnem prvem delu, v katerem so dvakrat na kolena spravili tudi poznejšega zmagovalca evropskega pokala Valencio, obstali v drugem delu.

Letos se je sezona za zmaje začela precej bolje, temu primerno boljše je tudi vzdušje in posledično optimizem. "Imamo še rezerve v igri, a iz treninga v trening skušamo slabosti in pomanjkljivosti popraviti. Še vedno je prostor za rast," pravi trener Aleš Pipan in dodaja, da imajo z ekipo v evropskem pokalu cilj zmagati na vsaki tekmi in priti čim višje v tem tekmovanju.

Tekmece v prvem delu umešča na podobno raven, kot so tisti v ligi ABA. "Vsaj na večini tekem bo tako. Srečali pa se bomo z drugačnim slogom košarke. Vzhodnjaki igrajo drugačno košarko kot na Balkanu," je dodal strateg zmajev.

Za Bešiktaš slednje najbrž ne velja povsem, Turki vsaj v košarkarskem smislu gravitirajo na Zahod. Klub je sicer eden tistih, ki se v Turčiji še ni odločil za tujega stratega, od lanske sezone jih vodi Ahmet Kandemir, najbolj znano ime na klopi Bešiktaša do zdaj pa je bil zdajšnji turški selektor Ergin Ataman, ki ga je leta 2012 tudi popeljal do naslova prvaka, drugega v zgodovini, po prvem leta 1975, hkrati pa je Bešiktaš takrat postal tudi turški pokalni zmagovalec.

V naslednji sezoni je bil član črno-belih iz Istanbula tudi Gašper Vidmar, ki je bil takrat posojen iz Fenerbahčeja, prav slovenski reprezentant pa je v soboto s svojo novo ekipo Darušafako Bešiktašu v uvodnem krogu turškega prvenstva prizadejal poraz in s soigralci pokazal pot zmajem, kako morda do uspeha priti danes.

TUDI BEGIĆ, BREZ MURIĆA
Turško moštvo je pred to sezono doživelo vrsto sprememb, odšlo je kar devet igralcev in jih prav toliko prišlo. "Imajo kakovostno ekipo, z zelo kvalitetnimi posamezniki, za katere pa smo pri gledanju posnetkov videli, da še niso uigrani. Nekateri igralci so bili dolgo poškodovani, nekateri so pozno prišli v ekipo, tako da se še vidi neuigranost. To je naša prednost," je povedal Pipan in nato še malce bolj podrobno razčlenil ekipo Bešiktaša: "Igro gradijo na individualni kvaliteti, veliko se zanašajo na igro ena na ena. Pod košem kraljujeta Armstrong in Johnson, močna temnopolta igralca, ki dobro skačeta. Treba ju bo izriniti izpod obroča, dobro zapirati prostor pod košem in dobiti skok. Na drugi strani bo treba ustaviti zunanje igralce Tuncerija, Loftona, Atsurja, ki se je vrnil po poškodbi, Gulerja. Vsi so zelo nevarni na vseh pozicijah oziroma v vseh situacijah, tako v prodoru kot metu, tako da nas čaka veliko dela. Če ne bomo igrali obrambe, kot jo znamo oziroma kot jo je treba igrati, bomo težko presenetili."

Eden stebrov igre v obrambi je prav gotovo Mirza Begić, zato je trener Pipan še kako vesel, da bo nanj lahko računal tudi v evropskem pokalu, čeprav je ob prvotnem dogovoru visokega centra z Olimpijo kazalo drugače. A očitno vseeno ne more iti vse tako, kot bi lahko šlo, in zmaji v Istanbul niso odpotovali v popolni postavi.

Doma je ostal Dino Murić, ki je po tekmi z Zvezdo spet začutil bolečino v kolenu, zaradi poškodbe slednjega je v zadnjem letu in pol izpustil že toliko tekem. Zdravnik mu je svetoval tri tedne počitka in zmaji se bodo morali znajti brez svojega kapetana. "A na tej poziciji imamo še druge košarkarje, ki bodo skušali nadoknaditi vrzel. Ostali igralci so pripravljeni in komaj čakajo začetek," je dejal Pipan.

S slednjimi je mislil tudi na Gregorja Hrovata, ki se po zlomu nosu drevi vrača v moštvo na tekmi. "Z njim v Beogradu še nismo želeli tvegati, saj po navadi dobiš udarec ravno tam, kjer ni treba. Zdaj je že bolj samozavesten, nos je v redu, tako da lahko pomaga ekipi," je glede tega zadovoljen trener, tako kot tudi z razporedom Olimpije v evropskem pokalu: "Prvo tekmo je vedno dobro igrati v gosteh. Skušali bomo napasti slabosti Bešiktaša, gremo po prvo zmago v evropskem pokalu."