© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
18.05.2015 08:13:56

Roman Lisac: Olimpija si zasluži povabilo

Nikola Miljković

Zmaga Tajfuna oziroma izpad Krke in dejstvo, da Novomeščani ne bodo imeli priložnosti osvojiti naslova prvaka, je pomenila tudi to, da Union Olimpija v ligi ABA trenutno nima mesta za naslednjo sezono.

Že takoj po porazih in izpadu s Helios Sunsi je bilo sicer jasno, da zmaje lahko reši le Krka, če osvoji naslov. A malokdo je zares verjel v to, da lahko kdorkoli od preostalih klubov prepreči pohod Novomeščanov na šesto zaporedno lovoriko, ki bi "rešila" tudi Ljubljančane.


Spomnimo, da slovenski vstopnici za ligo ABA dobita prvak ter najbolje uvrščeno moštvo po drugem delu oziroma ligi za prvaka. V primeru, da je to isto moštvo, se pravica prenese na drugouvrščeno ekipo v ligi za prvaka. A zdaj je jasno, da Krka, ki je bila prva po drugem delu, ne bo prvak, tako da so trenutno kandidati za drugega slovenskega predstavnika v jadranski konkurenci še Tajfun, Rogaška in Helios, Olimpija kot drugouvrščena v ligi za prvaka pač ne več.

tajfun krka nm
Nikola Miljković

Seveda se postavlja vprašanje, ali bi kateri od omenjene trojice sploh imel željo in možnosti igrati v ligi ABA. Domžalčani vsekakor, tamkajšnji šef Gerald Martens je že po izločitvi Olimpije na glas "vpil", da bo Helios naslednjo sezono član jadranske druščine. Njemu je pravzaprav precej vseeno, ali bo to dosegel kot slovenski prvak ali pa bo segel v žep in plačal za povabilo. Šefi lige ABA bi mu ga seveda z veseljem podelili, saj dandanes težko najdejo nekoga, ki bi bil tako prostodušno pripravljen plačati 150.000 evrov za igranje v njihovem tekmovanju.

922-24-omic nm
Nikola Miljković

Tajfun in Rogaška sta seveda povsem druga zgodba, v Šentjurju in Rogaški Slatini pravih pogojev za igranje jadranske lige trenutno ni, in precej možnosti je, da bi se tako eni kot drugi nastopanju odpovedali. Na to karto verjetno zdaj stavijo pri Olimpiji. V Stožicah bodo zagotovo držali pesti, da Helios izgubi bodisi drevišnji obračun z Rogaško bodisi finalno serijo s Tajfunom. Morebitna domžalska lovorika bi pomenila, da so odvisni od volje drugih. "Naredili bomo vse, da bo Olimpija igrala v ligi ABA," sporoča direktor lige Roman Lisac in težko si zares predstavljamo tekmovanje brez enega od njegovih ustanoviteljev ter ne nazadnje lastnikov (Olimpija ima v lasti 20 odstotkov podjetja, ki vodi ligo ABA). A vseeno obstajajo pravila, in edina pot, da zmaji naslednje leto igrajo v ligi, bi bilo povabilo.

"Mislim, da si je Olimpija zaslužila prejem wild carda," pravi Lisac in dodaja, da seveda ob plačilu kotizacije. Saj, kotizacija. V Stožicah finančno stanje še zdaleč ni tako rožnato kot trenutno v Domžalah, odšteti tak znesek zgolj za to, da bi lahko igrali, pa je za zeleno-beli klub (pre)velik zalogaj. "Olimpija hoče in mora igrati ligo ABA," sporoča direktor Matevž Zupančič, ki pa še ne ve, na kakšen način bo do tega prišlo: "Počakati moramo, da se končajo vsa prvenstva na Balkanu, da bomo tudi videli, kako se bo reorganizirala liga ABA. Prezgodaj je za napovedi." Pa počakajmo ...