© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
21.04.2015 20:41:29

Anže Kopitar: Lahko malo bolj robustno

Arsen Perić

V domovino se je z ženo Ines in dober mesec staro prvorojenko Nežo in nekaj več prtljage kot v preteklih letih vrnil v soboto pozno ponoči, a se do torkovega popoldneva skrival pred očmi javnosti. Nekaj dni počitka in privajanje na domače okolje je hitro minilo, kot pred njegovimi soigralci je zdaj tudi pred Anžetom Kopitarjem nova naloga.

Vidno utrujen po prvem treningu z reprezentanco Slovenije, ki si ga je s tribun ogledalo tudi nekaj hokejskih navijačev, je za dobre pol ure stopil tudi pred zbrano sedmo silo. V prvi izjavi je izpostavil največji razlog za utrujenost. Ne, noči mu ne krati hčerka, na kar bi marsikdo v istem položaju pomislil, temveč mu te krati časovna razlika: "Še vedno mi nagaja, upam, da bo v naslednjih dneh minila," je povedal Anže, ki pravi, da se je zelo lepo vrniti v garderobo, kjer se je srečal s fanti, s katerimi so bili tako uspešni v Sočiju. 

903-39-anze kopitar OBREZ ap
Arsen Perić

Na prvem treningu še ni dobil pravih občutkov, deset dni je sicer minilo od njegovega zadnjega stika z ledom. Vprašali smo ga, ali ga je že pogrešal. "Pogrešal ga nisem, je pa bilo lepo spet startati. Noge so malo težke, dva ali tri treninge bom potreboval, da se telo 'prebudi', mislim, da imam še dovolj časa," je pojasnil AK11.

EN NAZAJ ZA DVA NAPREJ 

To je premalo. Od sebe pričakujem več, vem, da jih lahko dam več.

Iz Amerike se je vrnil prazen, izčrpan, z mislimi o neuspehu. Stanleyjev pokal bo čez čas romal v roke druge ekipe, pravi, da je težko prebroditi tako razočaranje. "Ni fino, občutek je prazen. Ko se uvrstiš v končnico, se začne nova bitka, najdeš nove moči, to ti da nov zagon. Žal nam letos ni uspelo, a včasih je treba narediti korak nazaj, da narediš dva naprej. Upam, da se bomo čez poletje zavedli, kaj smo zamudili, in se bomo drugo leto vrnili bolj željni," je podčrtal sezono s Kralji in opisal, kaj vse je bilo rečeno na relaciji z vodilnimi možmi kluba v zadnjih dnevih pred njegovim odhodom v Slovenijo. "Pogoj za naslednje leto je končnica, čez poletje se bodo naredili načrti in analize, kaj je bilo dobro, kaj je bilo boljše, kaj ni bilo dovolj dobro, kaj vzdrževati. Pogovori niso bili negativni, zagotovo pa niso bili pozitivni. Dobili smo jasno in glasno sporočilo, da je nesprejemljivo, da se nismo uvrstili v končnico."

anze kopitar 2 ap
Arsen Perić

RAJE STOTI KOT TRETJI 
Čeprav je bil spet prvi strelec Kraljev, je bil sam s sabo nezadovoljen. "Imel sem slab začetek, ki se je potem še malo podaljšal. Drugo in tretjo tretjino sezone sem ujel pravi ritem, a na splošno bi rekel, da je za mano povprečna sezona," je govoril Kopi, ki je letos dosegel le 16 golov: "To je premalo. Od sebe pričakujem več, vem, da jih lahko dam več. Moj cilj za novo sezono bo, da bom bolj nevaren za gol." 

Hokej, ki smo ga igrali, ni bil dovolj dober za play off.

V posebnih statistikah je Kopi še vedno zelo dober, celo tretji v ligi. "To mi prav nič ne pomaga," se zaveda. "Nismo v končnici. Najbrž ti podatki niso zanemarljivi, a mislim, da se nihče ne bi pritoževal, če bi bil stoti, pa bi zdaj igrali v Los Angelesu," pravi, kot tudi to, da so s soigralci vse do konca verjeli v svoj uspeh, da se lahko uvrstijo v končnico in da se vanjo bodo uvrstili. A se niso: "Hokej, ki smo ga igrali, ni bil dovolj dober za play off." 

903-38-anze kopitar 2 ap
Arsen Perić

Hčerka veliko spi, je pridna. Ni preveč neprespanih noči. Vsak dan se nekaj naučiš in mislim, da mi gre dobro od rok. Maksimalno uživam.

ČE KDO TO REČE, LAŽE 
Naslednja sezona je zadnja, ki Anžeta veže na Kingse, že zdaj pa Kopi razmišlja tudi o prihodnosti. "Idealno bi bilo, če bi imel 2. junija podpisano novo pogodbo. Ali bo tako, ne vem. Upam, da se bo vedelo, ali da ali ne, že pred začetkom sezone," je pojasnil in dodal: "Če kdo reče, da nič ne misli na to, se laže. Gotovo. Vedno imaš to v mislih. Zato bi bilo lepo imeti odgovore že pred začetkom sezone." 

NAZADNJE Z MLADO REPREZENTANCO 
Po klubski sezoni se bo zdaj v celoti posvetil risom. Jasno je, da bo v napadu igral z dvema Janoma, Muršakom in Urbasom, ali mu bo reprezentanca prinesla vsaj delno zadoščenje po razočaranju čez lužo, pa je dejal: "Po pravici povedano, bi raje igral v končnici, to sem že velikokrat rekel, je pa zelo lepo priti igrat za slovensko reprezentanco. Tukaj imam 25 prijateljev, ki smo ali igrali skupaj ali pa igrali drug proti drugemu od malih nog. Je posebna izkušnja in se je veselim," je dejal Anže, ki smo ga še vprašali, ali se spomni, kdaj je bil nazadnje na Češkem. "Uf, najbrž z mladimi reprezentancami. Mogoče z U-20. Kakšnih deset let nazaj," je razmišljal in z nasmeškom dodal: "Staramo se." 

anze kopitar 2 ap
Arsen Perić

Fantje so bili v preteklih letih blizu, pa je malo zmanjkalo. Upam in verjamem, da se bo na SP sreča obrnila v našo korist.

ČETRTFINALE NAS NE BO KAR ČAKAL 
Brez dvoma se zaveda, da bo prvi mož naše izbrane vrste, da bo na njegovih ramenih največje breme, a pravi: "Moramo igrati kot ekipa, vsak posameznik mora dati sto odstotkov. Vemo, kaj narediti, kako dobro igrati. Pritiska ni, bil sem že v takšnem položaju. Bo pa lep izziv," meni 27-letni Hrušičan, ki se je obrnil tudi k ciljem na SP. "Fantje so že povedali, to je obstanek v eliti. To je bolj realen cilj kot v prejšnjih letih. Samozavest se je po olimpijskih igrah dvignila, vemo, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Fantje so bili v preteklih letih blizu, pa je malo zmanjkalo. Upam in verjamem, da se bo na SP sreča obrnila v našo korist," je optimističen naš as. 

903-38-anze kopitar ap
Arsen Perić

Moramo se zavedati, da imajo ostale reprezentance veliko večji nabor igralcev. Zagotovo ne bomo prišli na Češko in nas bo četrtfinale že čakal.

FINALE, TO BI BILO ZELO LEPO
Slovenija bo na Češko odpotovala z najmočnejšo mogočo postavo, če bi igral tudi David Rodman, bi v Ostravi nastopili z olimpijskim moštvom. Ostale izbrane vrste ne bodo take. A Anže opozarja: "Moramo se zavedati, da imajo ostale reprezentance veliko večji nabor igralcev. Zagotovo ne bomo prišli na Češko in nas bo četrtfinale že čakal. Prvi cilj je obstanek, potem se bomo pogovarjali naprej. Normalno se lahko apetiti hitro povečajo, a to, kar je bilo v Sočiju, je preteklost. Moramo gledati naprej in se dobro pripraviti na sedem tekem." 
Kaj pa osebne želje? "Finale, to bi bilo zelo lepo," se je široko zasmejal, nato pa nadaljeval: "Najprej obstanek, potem pa bomo gledali naprej, kaj se lahko še zgodi." 

anze kopitar 2 ap
Arsen Perić

V NOVI VLOGI MAKSIMALNO UŽIVAM
Po SP ga čaka daljši odmor od hokeja, kot ga je bil vajen v zadnjih letih. Prišel mu bo prav, tudi zato ker, kot je priznal, ni utrujen samo fizično. "Veliko je bilo tekem v zadnjih štirih letih, mislim, da okoli 400. Tudi psihično moraš biti dovolj močan, če greš čez vse to, čez kar smo mi kot ekipa šli, ni lahko. Klapa v Los Angelesu je bila super, zaradi tega je lažje. Bo pa zelo dobrodošel dodatni mesec, da se malo bolj spočijem in še malo bolj pripravim za naslednjo sezono," pravi Anže. 

anze kopitar 2 ap
Arsen Perić

Ob koncu druženja smo se posvetili še njegovi najnovejši vlogi in temu, kako se spopada z očetovstvom. "Dobro je. Hčerka veliko spi, je pridna. Ni preveč neprespanih noči. Vsak dan se nekaj naučiš in mislim, da mi gre dobro od rok. Maksimalno uživam," je dejal. Tudi ob previjanju? "Glede na to, da je zelo majhno bitje, sem bil na začetku malo preveč previden, a potem mi je Ines pokazala, da lahko to narediš malo bolj robustno, in mi kar gre," je še dobre volje zaključil naš velemojster ploščka in palice, ki je bil nadvse vesel: "Da mi je dal selektor nekaj dni počitka, da sem bil lahko malo doma in preživel nekaj več časa z njo. Zdaj pa gremo nazaj na delo."

Galerija