© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
15.04.2015 13:28:33

Jan Muršak: Če ne bo uspeha, bodo vsi pogledovali k meni in Anžetu

Profimedia

V Sloveniji je od četrtka, včeraj se je na Jesenicah že pridružil slovenski reprezentanci. Mariborčan je iz Moskve prišel z dobro popotnico in brado, ki si je še ni pobril. Pravi, da je za njim nadpovprečna sezona, čeprav se s CSKA-jem ni uvrstili v finale za Gagarinov pokal. A to je že preteklost, pred njim so že novi izzivi.

Jan Muršak se je iz Moskve vrnil le dva dni po svoji zadnji tekmi v ligi KHL. Trenutno imajo hokejisti CSKA-ja prosto, zato pravi, da ni želel ostati v Moskvi. Njegove soigralce že čez štiri dni čakajo nove klubske obveznosti, ki se jih naš sogovornik ne bo udeležil.

858-24-mursak ap
Arsen Perić

V MARIBORU JE VSE BOLJ POČASNO
Od četrtka je užival v domačem krogu, pravi, da je v teh nekaj dneh že prišel do sape in na Gorenjsko prišel poln energije. "Že to, da sem v Sloveniji, je bil zame neke vrste počitek," je priznal: "Moskva je zelo natrpana, veliko je ljudi, vedno se nekaj dogaja, ni miru, če hočeš kam iti, ti to vzame ves dan, vseskozi je prisoten kaos. Tam nikoli ne bi živel. V Mariboru sem takoj opazil, da je vse veliko bolj počasno, veliko bolj sproščeno."

JAN MURŠAK

mursak nm
Nikola Miljković

Datum rojstva: 20. 1. 1988 
Višina/teža: 180/90
Igralno mesto: napadalec
Letošnja statistika:
– redni del: 53 tekem, 43 točk (17 + 26); +17
– končnica: 16 tekem, 10 točk (3 + 7); +2
Klubi: Maribor, Češke Budejovice U-20, Saginaw, Belleville (OHL), Grand Rapids (AHL), Detroit (NHL), Olimpija, Habarovsk, CSKA (KHL)

TU, KO JE NAJBOLJ POMEMBNO 
Od začetka operacije Ostrava 2015 naše hokejiste loči še 16 dni. Čeprav se zdi, da ima Jan pod pasom že več prvenstev, ni povsem tako. Ob igranju na OI je samo še dvakrat nosil slovenski dres, pred njim je povsem nova izkušnja. "To bo moje prvo SP elitne divizije. Nekaj novega zame, nov mejnik, seveda si želim, da bomo čim bolj uspešni," je dejal krilni napadalec, ki se rad vrača v slovensko slačilnico, kjer je to sezono prvič: "Žal me med sezono ni bilo. Po pogovoru s trenerjem sem se odločil, da med vsakim premorom ostanem s klubom in se tam spočijem. Veliko sem igral, imel sem eno glavnih vlog v moštvu, zato nisem prišel. Navsezadnje je pomembno, da sem tukaj zdaj, da lahko igram takrat, ko bo najbolj pomembno."

897-34-jan mursak 2 pm
Profimedia

Ruska stran je drugačna

Ves svet več kot leto spremlja spor med Rusijo in Ukrajino, zanimalo nas je, kako se, če se sploh, ta občuti v ruski prestolnici oziroma v hokeju. "Malo se pozna, a ne veliko. Rusija je tako velika, da je nekaj tako majhnega, kot so nemiri v Ukrajini, ne more streti. Zanimivo je, da smo Slovenci tu seznanjeni o vseh stvareh prek ameriške strani, smo torej na njeni strani, ko enkrat slišiš rusko stran, na vse gledaš malo drugače. Ostajam nevtralen. V Rusiji igram hokej, zato sem tam."

NIČ ŠE NI NA PAPIRJU 
Uradno ima Muršak s prvim moskovskim klubom pogodbo sklenjeno do konca aprila, kako pa kaže za prihodnost? "Bomo videli. Kaj to sprašujete mene, njih morate vprašati," je z velikim nasmeškom odgovoril in v bolj resnem tonu nadaljeval: "Z mano so bili zelo zadovoljni, trener me je imel rad, imel sem veliko minutažo, igral sem v vseh razmerah, zelo sem bil zadovoljen s tem, kako se je sezona razvijala. Vem, da si me želijo, a nič še ni na papirju, vsaj za zdaj ni nič konkretnega. Trenutno sem prost igralec." 
Pa si v ruski prestolnici želi nadaljevati kariero? "Seveda, to je ena od najboljših treh ekip v ligi KHL, finančno je vse dobro zagotovljeno, plače so redne, trener je vseskozi računal name, in to je tisto, zaradi česar bi ostal pri CSKA-ju."

897-34-jan mursak 1 pm
Profimedia

Moskva je zelo natrpana, veliko je ljudi, vedno se nekaj dogaja, ni miru. V Mariboru je vse veliko bolj počasno, veliko bolj sproščeno.

DALJŠA KLOP IN
CENTRALNI NAPADALCI 

Jan se je v domovino vrnil še poln svežih vtisov, tistih o finalu zahodne konference, in kako se je ta končal. Spomnimo se, da sta Muršak in njegova druščina v seriji proti sanktpeterburškemu SKA-ju vodila že s 3:0, toda zadnjega koraka nista naredila. "Že prve tri tekme bi se lahko končale v njihovo korist, a se niso. Naš vratar je bil odličen, SKA na drugi strani ni igral tako dobro, kot zna. Nato je formo ujel v pravem trenutku, imel je daljšo klop, tri zelo močne peterke, mi na žalost le eno in pol," je stanje opisal naš napadalec. 

Še posebej so imeli pri CSKA-ju težave s centralnimi napadalci, kar trije so se poškodovali in Jan pravi, da se je tu tehtnica prevesila na stran SKA-ja. "Premešali smo peterke, a to ni bilo več to," je skomignil z rameni.

mursak pm
Profimedia

To bo moje prvo SP elitne divizije. Nekaj novega zame, nov mejnik, seveda si želim, da bomo čim bolj uspešni.

NE SRAMUJEMO SE NIČESAR 
razočaranja po takem preobratu, po tem, ko so bili le zmago oddaljeni od velikega finala, v Janovem glasu, ki je osvojil naslov ruskega prvaka, nismo začutili. "Nekaj razočaranja je vsekakor bilo, a realno je bil SKA boljši," je bobu bob rekel Muršak in zatrdil: "Ne sramujemo se ničesar. Odigrali smo zelo dobro serijo, upam, da ga bomo naslednjič premagali in da bomo osvojili Gagarinov pokal. Vsako leto tudi ni tako dobro, kot je bilo to. Redni del smo zasluženo končali kot prvi, a v končnici se zgodi marsikaj."

  
TISTO, KI SEM JO MORAL 
Ravno v odločilnem delu sezone – čeprav je bilo tako tudi pred končnico – so trenerja zgoraj omenjene poškodbe prisilile, da ga je iz krilnega položaja preselil na drugo delovno mesto. Na centru so naloge povsem drugačne. "Dobro igram v obrambi, zato mi je zaupal to nalogo, a s tem smo veliko izgubili na krilu. Nismo mogli sestaviti dobrih treh peterk, pravzaprav niti dobrih dveh, vedno je nekaj manjkalo," je povedal 27-letni ris. "Sem krilni napadalec in na tem mestu lahko veliko več prispevam ekipi, tako s podajami kot z zadetki. Prevzel sem vlogo, ki sem jo moral, ni bilo lahko, a tako pač je. Prilagoditi se je treba ekipi in njenim zahtevam," se odgovornosti 'dela za skupno dobro' zaveda Jan.

mursak nm
Nikola Miljković

S Smodišem ju ne povezujejo

Košarkar Matjaž Smodiš je šest sezon igral za CSKA, a do zdaj Jana nismo povprašali, ali Rusi sploh vedo, recimo, da prihajata iz iste države. "Ne, mislim, da ne. V Rusiji ne razmišljajo tako, ni kot v Ameriki, kjer na dan potegnejo vse mogoče statistike iz ne vem kdaj. To je le Rusija, na to so ponosni, večinoma mislijo le nase in naju niso nič povezovali."

Povprašali smo ga, kako so poraz v finalu zahodne konference sprejeli v njihovem okolju. Kakšen je bil recimo odziv navijačev, vodstva. "Vse, kar smo imeli, smo pustili na ledu. Kvaliteta je bila pač na strani SKA-ja. Borili smo se, igrali, kot je želel trener. 

Nismo delali velikih napak, šlo je za malenkosti, ki pa odločajo tekme. Kot že rečeno, razočaranje je bilo, toda če izgubiš proti po imenih najkvalitetnejši in hkrati najbogatejši ekipi lige zadnjih let, ni sramota,"
 je še enkrat poudarila 39-ica.

  
ZDRŽAL DO SOČIJA, POTEM NI ŠLO VEČ 
Ker je zaključil drugo sezono v ligi KHL, smo ga poprosili za primerjavo debitantske in te, za katero pravi, da je bila v vseh pogledih veliko boljša. "Ta je bila nadpovprečna, izšla se je nad pričakovanji," je zatrdil. 

Spomnil se je, da je, ko se je lani preselil v Habarovsk, tja prišel zelo utrujen. Za njim je bila dolga sezona v ligi AHL, kjer je osvojil naslov prvaka, in po le dveh tednih premora je že poletel na skrajni vzhod Rusije. "Do novega leta, do olimpijskih iger, sem še zdržal, ko pa sem se vrnil v Moskvo, nisem mogel več pokazati iger, ki sem si jih želel," se je spomnil.

mursak ap

Do novega leta, do olimpijskih iger, sem še zdržal, ko pa sem se vrnil v Moskvo, nisem mogel več pokazati iger, ki sem si jih želel.


NEKAJ NAJHUJŠEGA, KAR
SEM DOŽIVEL

To sezono je bilo vse drugače. Pravi, da je na pripravljalni kamp prišel pripravljen kot še nikoli v življenju, z dobrimi predstavami med poletjem si je pridobil tudi zaupanje trenerja, ki ga ni več izgubil. Ko smo ga povprašali, kaj si bo od pretekle klubske sezone najbolj zapomnil, so mu misli odtavale ravno v poletni čas.

546-18-tatar_mursak
Reuters

"Pripravljalni kamp na začetku sezone je bil nekaj najhujšega, kar sem kadarkoli doživel. Mesec in pol smo trenirali štirikrat na dan. Bilo je zelo težko, smo pa bili dobro pripravljeni celotno sezono. Vse je za nekaj dobro, a ta kamp je bil res nekaj neverjetno napornega," je garanje spet malo podoživel Jan, ki se je že na drugi tekmi sezone izkazal s hat-trickom. "Škoda je, da jih ni bilo več," se je nasmehnil: "Res pa je, da nisem golgeter, sem bolj tisti, ki ustvarja igro, ki podaja, da nekdo drug zadene. Tega dosežka na tej tekmovalni ravni sem bil vesel, to je res poseben spomin."

Pripravljalni kamp na začetku sezone je bil nekaj najhujšega, kar sem kadarkoli doživel.

TISTO PRAVO IN ZANIMIVO 
Klubski obračuni so pred tednom dni postali preteklost, zdaj se je Mariborčan že obrnil k SP. Zanimalo nas je, ali bo formo, igro iz Rusije, lahko prenesel na Češko. "Upajmo, da," se je nasmehnil: "Kvaliteta v polfinalu lige KHL je bila na višji ravni, kot so treningi tukaj, igralci so tam kvalitetnejši. Tu imam drugačno vlogo kot v klubu, upam, da bo forma prava ravno na Češkem. Nekaj časa je še ostalo do takrat, imamo še nekaj časa za uigravanje. Ko se nam bo pridružil Anže, ko bodo znane peterke, bo šele tisto pravo in najbolj zanimivo."

mursak nm
Nikola Miljković

OSTALI BOMO ZAPOLNILI MESTA 
Glede na njuno kvaliteto in na to, kar sta pokazala na olimpijskih igrah, bosta tudi v Ostravi Anže in Jan brez dvoma najbolj izpostavljena javnosti. "Rekel bi, da se največ pričakuje od prvih dveh peterk. Vsi vemo, da peterka Tičar-Jeglič-Sabolič že dolgo igra skupaj in da se super ujame. Mislim, da bodo oni prevzeli vlogo prve peterke, ostali bomo zapolnili mesta, kot bo rekel trener. Želimo si čim boljše igre, če ne bo uspeha, vem, da bodo vsi pogledovali k meni in Anžetu. A hokej je ekipen šport, en igralec sam ne more narediti rezultata, lahko pa zelo pripomore k uspehu," meni Muršak.

Galerija