© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
14.04.2015 08:24:05

Matjaž Kopitar o Anžetu: Nikoli ni bilo vprašljivo

STA

Davi vse postalo jasno, naš najboljših hokejist potrdil, da se bo v prihodnje pridružil reprezentanci in se boril na SP elitne divizije na Češkem.

Anže Kopitar je dejal da. Danes je Kopi dokončno potrdil svoj prihod v Slovenijo. Svoje večkrat izrečene besede, da bo Sloveniji vedno na voljo v primeru, če Los Angeles Kingsi ne bodo igrali v končnici, je tako potrdil.


V Slovenijo prihaja v drugi polovici prihodnjega tedna.

"Nekajkrat sem že rekel, da bom prišel, če bo čas. Glede na to, da je moj oče tudi trener, je bila odločitev malo lažja. Z njim sem bil v stiku, opravila sva nekaj pogovorov. Situacija je sicer malo delikatna, Neža je stara le en mesec, rad bi z njo nekaj tednov končno preživel neprekinjeno. Ampak glede na to, da imam možnost priti igrat za Slovenijo in se spet dobiti s fanti, s katerimi smo naredili super rezultat v Sočiju, sem se odločil, da to izkoristim," je sporočil Anže.

Spregovoril je tudi o svojih pričakovanjih: "Osebnih ciljev nimam, tu je pomemben ekipni cilje. Vse misli igralcev so usmerjene v obstanek med elito, če nam bo to uspelo, pa bomo videli."

O prihodu svojega sina je danes pregovoril tudi Matjaž Kopitar. "To ni bilo nikoli vprašljivo, a iz spoštovanja do kluba in igralca o tem nisem hotel razglabljati. Nisem hotel, da bi razloge mogoče kdo v klubu napačno interpretiral, zaradi tega nisem hotel reči da ali ne. To ni iskanje izgovorov, da ne bo prišel, ampak kaj bi zaradi tega odgovorni v klubu njemu lahko rekli. Za to je treba imeti nekaj športnega znanja in potem to lahko razumeš. Če pa ne razumeš, pa ne razumeš," je uvodoma dejal selektor.

DVIGNE OSTALE IGRALCE
Vprašali smo ga tudi, kaj pričakuje od priključitve svojega prvorojenca reprezentanci. "Vodjo. Vsi vemo, da se s prihodom igralcev, ki sta se nam pridružila v torek, kot sta Jan Muršak in Robert Sabolič ter povratkom Roka Tičarja, ki je bil bolan, raven treninga dvigne. Vsaka vaja je ista, a je izvedba te vaje vseh igralcev, ne samo zgoraj omenjene trojke, za deset odstotkov boljša. Zdaj, ko bo prišel še Anže, bodo ostali sledili tudi njemu. Večkrat sem že rekel, on dvigne tudi ostale igralce, ne gre samo za njegov doprinos, tudi drugi igralci dajo več od sebe," je še pojasnil selektor Kopitar.

Najboljši slovenski hokejist je sicer nazadnje na SP igral leta 2008, ko so se Slovenci pod taktirko Finca Matsa Waltina med elito borili v kanadskem Halifaksu, a izpadli v divizijo 1.

Dres Slovenije je nato oblekel jeseni leta 2012, ko je večino sezone preživel v Evropi, v ligi NHL je takrat več mesecev trajal lockout. AK11 je takrat igral na Švedskem (Mora) in se v Tivoliju lahko udeležil turnirja EIHC.

Nazadnje je dres z risom na prsih oblekel na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je bil gonilna sila naše izbrane vrste, seveda je pričakovati, da bo to vlogo prevzel tudi tokrat. 

Anže še danes ostaja najmlajši slovenski hokejist, ki je z le 17 leti že zaigral za člansko reprezentanco. Še kot najstnik je leta 2005 debitiral na kvalifikacijah za olimpijske igre v Torinu, nekaj mesecev kasneje pa je prvič zaigral tudi na SP elite, ko so se risi borili na prvenstvu, ki ga je gostila Avstrija (Dunaj in Innsbruck). Takrat je na selektorskem stolčku sedel Kari Savolainen.

Anžetovi nastopi za slovensko reprezentanco (velika tekmovanja)
- 2005 - SP elitne divizije, Avstrija, 6 tekem, 1 gol, 0 podaj (debi)
- 2006 - SP elitne divizije, Latvija, 6 tekem, 3 goli, 6 podaj
- 2007 - SP divizije 1, Ljubljana, 5 tekem, 1 gol, 13 podaj
- 2008 - SP elitne divizije, Kanada, 5 tekem, 3 goli, 1 podaja
- 2009 - ni igral, ker je z LA Kings sezono zaključil 11. aprila, SP divizije 1 pa se je začelo na isti dan
- 2010 - ni igral, ker je z LA Kings izpadel v prvem krogu končnice proti Vancouvru 25. aprila, SP divizije 1 v Ljubljani pa je potekalo med 17. in 23. aprilom
- 2011 - ni igral, ker je imel poškodovan gleženj
- 2012 - ni igral, ker je osvojil Stanleyjev pokal
- 2013 - ni igral, ker je sezono z LA Kings zaključil v konferenčnem finalu 8. junija
- 2014 - OI v Sočiju, 5 tekem, 2 gola, 1 podaja
- 2014 - ni igral, ker je osvojil Stanleyjev pokal