© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
17.07.2014 20:19:55

Odlično bi bilo, če bi lahko Slovenci naredili svojo ekipo v ligi KHL

Nikola Miljković

Teden dni se Jan Muršak že znoji na pripravah pri svojem klubu, moskovskem CSKA-ju. Še preden je odšel v Rusijo, smo našega 26-letnega napadalca obiskali na enem od suhih treningov in se dotaknili nove, zanj druge sezone v ligi KHL.

Še preden smo se obrnili v prihodnost, smo z Janom za trenutek postali pri pretekli sezoni, ki je bila zelo naporna ter razgibana. Prvič je zaigral v ligi KHL, se iz Amurja selil k CSKA, igral je na OI, nato pa še na SP divizije 1A. Dejal je, da si je po vrnitvi iz Gojanga vzel tri tedne dopusta, odšel je v Detroit, kjer je odmislil hokej, se potem vrnil v Slovenijo, en vikend odšel še na kampiranje v Umag, vmes pa že začel trenirati.

NIK_7210
Nikola Miljković


"Sezona je bila naporna, a ne tudi najbolj naporna v moji karieri. Bila pa je res predvsem razgibana, nekaj posebnega in kar uspešna. Predvsem na reprezentančni ravni, na klubski ne toliko, zato v novi pričakujem še več," je dejal Muršak, ki je to poletje kar nekaj časa preživel na atletskem stadionu ter v fitnesu, za dušo pa je občasno igral tudi nogomet ter tenis. "To je najbolj tečno obdobje. Na začetku komaj čakaš, da začneš hoditi v fitnes, vendar imaš čez mesec dni vsega dovolj, želiš na led, kjer je vse veliko bolj zanimivo, hitreje pa mine tudi čas. Sicer pa so treningi na atletskem stadionu zame najtežji," je priznal oklepnik, ki se je nekaj časa ukvarjal z bolečo pokostnico, pri igranju nogometa pa si je lažje poškodoval tudi koleno.

Druge prisilim k maksimumu

NIK_7373
Nikola Miljković


Vseeno je dejal, da je vse lažje, ker pod taktirko Aleša Voha trenira v družbi prijateljev in soigralcev, kot so Mitja Robar, Miha Štebih, Luka Bašič, brata Verlič, Mitja Pintarič, Žiga Kuzman, ter alpskega smučarja Boštjana Klineta. "Brez dvoma je lažje. Čas hitreje mine. Dobro je za primerjavo, vedno pa si želim biti prvi. Jaz sem tisti, ki narekuje ritem pri teku. To mi odgovarja. Sem tak, da tudi druge prisilim k njihovim maksimalnim sposobnostim. Sem zelo tekmovalen, to me žene," je poudaril naš sogovornik, ki je bil pred odhodom zadovoljen s svojo formo, čeprav: "Pred dvema letoma sem bil bolje pripravljen, sem se pa takrat morda kar nekoliko iztrošil. Poleti sem treniral kar tri mesece in bil že med sezono nekoliko utrujen. Zdaj se počutim zelo dobro tako kondicijsko kot tudi glede moči, hkrati pa sem še vedno spočit."

NIK_7517
Nikola Miljković


Ta slog igre mi odgovarja

Začetek pripravljalnega obdobja se v Rusiji in v ZDA zelo razlikuje, kar je Jan spoznal že lani. Če so v ligi NHL začeli treninge s 60 igralci, v Rusiji članski ekipi dodajo le nekaj mladincev. "V ZDA je bilo lažje. Imel si en trening na dan, v Rusiji imaš na dan dvakrat trening na ledu, zraven pa še kakšnega suhega. Dnevi so dolgi in komaj čakaš, da se sezona začne," nam je svojo izkušnjo zaupal Jan.

NIK_7210
Nikola Miljković


Pred odhodom v rusko prestolnico je že vedel, da bo ekipo letos vodil nov trener. Američana Johna Torchettija je nasledil Rus Dmitrij Kvartalnov. Našega hitrega napadalca smo vprašali, če je z njim pred odhodom iz Slovenije stopil v stik. "Ne, tu ne gre za ameriški način, ko te trener pokliče tudi poleti in se pozanima, če je vse v redu. V Rusiji vse igralce spozna, ko pridemo na zbor. Novega trenerja ne poznam, je pa bil moj ameriški agent prav tako agent Kvartalnova, ko je ta še igral. Oba se dobro poznata, zato upam, da mi bo to koristilo," se nadeja Mariborčan, ki mu je všeč, da bodo pri novem strategu vsi startali iz istega izhodišča. "Da, to mi je všeč. Lani je že vodil Novosibirsk, njegov slog igre, to je trdno v obrambi in hitri protinapadi, mi odgovarja," je zatrdil reprezentant.

mursak nm
Nikola Miljković

Čeprav pravi, da je prvi napad na čelu z Aleksandrom Radulovim praktično nedotakljiv, Jan meni, da manj kot v drugem ne sme igrati. "Lahko bi igral v prvem, a je trojka že lani igrala skupaj in bo verjetno tako tudi letos. Vem, da pri klubu računajo, da bom igral v prvi ali drugi peterki in tudi v vseh situacijah." Z manj, pravi, se bo zelo težko zadovoljil.

NIK_7154
Nikola Miljković


Lani je bil Muršak prvo slovensko ime v ligi KHL, spomnimo se, da je Gal Koren pri Medveščaku bore malo igral, letos pa bo naše barve zastopala nova trojica. Žiga Jeglič in Rok Tičar sta že v Bratislavi, Marcel Rodman bo šel v Zagreb čez deset dni. "Vedno sem srečen, ko je še kaj slovenskih igralcev v isti ligi, saj je vse skupaj bolj zanimivo, ko se bomo pomerili, hkrati pa se še srečaš in pogovoriš. Odlično bi bilo, če bi lahko Slovenci naredili svojo ekipo v ligi KHL, sestavljeno z večinoma našimi igralci in nekaj kakovostnimi tujci" upa Muršak, vendar: "Mi je pa povsem jasno, da si kaj takšnega pri nas finančno ne moremo privoščiti."

NIK_7282
Nikola Miljković