© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
15.07.2014 00:00:00

Matjaž Kopitar: Kot oče sem to težko gledal

Grega Wernig

SELEKTOR reprezentance Matjaž Kopitar je bil v nedeljo še drugič del velike proslave, saj je na naša tla za 24 ur znova pripotoval sveti hokejski gral Stanleyjev pokal, za kar je poskrbel njegov prvorojenec Anže.

V živahnem nedeljskem popoldnevu v Podmežakli si je prvi mož naše najboljše hokejske čete vzel nekaj minut tudi za predstavnike sedme sile. Malo smo sicer morali nanj počakati, saj je bil ob Kopiju ter maskoti Los Angeles Kingsov levu Baileyju verjetno tretja najbolj zaželena oseba. Navijači so ga nemudoma, ko se je pojavil med njimi, zasuli s prošnjami za skupne fotografije. Praktično vsi so prišli na svoj račun, dobre volje pa je odgovoril tudi na nekaj naših vprašanj.

matjaz rakovec matjaz kopitar (3)
arhiv Ekipe24

Začeli smo seveda z njegovim statusom selektorja risov. Po koncu SP elitne divizije v Minsku nam je predsednik HZS Matjaž Rakovec zatrdil, da so z Matjažem Kopitarjem že povsem blizu ciljne črte, kar zadeva podpis nove štiriletne pogodbe za isto delovno mesto. Avtograma šefa slovenske klopi ta trenutek na pogodbi še ne moremo najti, je pa pojasnil, zakaj je tako in kako sicer kaže na tem področju. "Matjaž Rakovec je trenutno na dopustu, a sva se že vse dogovorila. Če bo vse držalo, bom gotovo podpisal nov dogovor. Pa saj ni skrivnost. Meni odgovarja način dela, da sem sam na drugi strani luže. Mogoče bo zvenelo prepotentno, a kar nekaj res dobrih klubov bi lahko vodil, ampak mi ni do tega. Tu, v tej reprezentanci je res ena prava kemija in mislim, da moramo skupaj narediti še nekaj večjega," je pojasnil 48-letni trener, ki nam je potrdil, da bi nova pogodba trajala do leta 2018 oziroma naslednji olimpijski cikel.

Dobro smo ga usposobili

669-35-matjaz kopitar kari savolainen ap
Arsen Perić


Čeprav smo mislili, da bo strokovni štab delo nadaljeval v isti postavi, pa je pred kratkim prišlo do ene spremembe. Nekdanji selektor slovenske izbrane vrste, ki je bil zadnja leta nepogrešljiv član strokovnega štaba in je risom na poti do uspehov pomagal z mnogimi nasveti, Kari Savolainen, bo svojo poklicno pot nadaljeval v drugem okolju. "Dobro smo ga usposobili, ni kaj," se je široko nasmejal ob vprašanju glede našega Finca, ki je zdaj postal del štaba reprezentance svoje domovine. Savolainen bo primarno deloval v vlogi organizacijskega vodje, še vedno pa bo, tako kot je pomagal v slovenskem taboru, tudi v družbi levov iz dežele tisočerih jezer skrbel za take in drugačne analize in glavnim trenerjem podajal svoje izsledke.

"Zelo sem vesel zanj. Tudi on je zelo vesel novega izziva. Še vedno pa trdim, da imamo v našem štabu zelo dobro skupino ljudi. Od vodje reprezentance Jožeta Kovača do Nika Zupančiča, Gabra Glaviča in Aleša Burnika. Pa ne smemo pozabiti tudi na ves ostali podporni sistem, fizioterapevta Manco Marc Globevnik in Urbana Komca, ekonoma Draga Terlikarja in Milana Dragana. To je res dobra družba, vsi se razumemo med sabo in z vsemi je užitek delati. Če se lahko tako izrazim, ni nam težko iti v službo," je pojasnil Kopitar, ki smo ga nato povprašali, koliko bo pogrešal Karija, ki je vedno, pa čeprav bolj iz ozadja oziroma s tribune, veliko pripomogel k uspešnemu dogajanju na ledeni ploskvi. Čeprav bo zdaj del ustroja finskih levov, pa je Kopitar prepričan oziroma kar trdi, da bo še vedno ostal tudi "naš". "Naslednje leto bomo na SP na Češkem igrali v isti skupini kot Finci in prepričan sem, da nam bo povsem enako pomagal kot do zdaj. Pred dvema tednoma je bil pri nas, Kari je Kari in on bo pri meni vedno dobro zapisan ne glede na to, kje bo. Za takega človeka se bo pri nas in meni vedno našel prostor," je Matjaž razkril, kako veliko spoštovanje goji do svojega kolega.

Še boš videl kakšno

294-14-matjaz kopitar ap
Arsen Perić


Seveda pa se nismo pogovarjali le o prihodnosti. Pomlad je bila dolga in razgibana, sezona pa na sploh pestra in nekaj posebnega. "Vsi govorijo o olimpijskih igrah, ampak zame je SP v Južni Koreji prineslo veliko večji izziv, delo je bilo zahtevnejše kot v Sočiju. Pa ne samo zame, temveč tudi za fante. Kar nekaj jih je bilo navajenih bolj obrobnih nalog, zdaj pa so morali, ker ni bilo nosilcev, stopiti v velike čevlje, kar so zelo dobro sprejeli in delo tudi dobro opravili. Južna Koreja je bila res tisti pravi preizkus v tej sezoni," je razpredal.

Po odlično opravljenem delu v Aziji pa se sezona zanj še ni končala. Čeprav so njegov sin in Kralji vseskozi hodili po robu prepada, je Matjaž večji del končnice vseeno preživel ob Anžetovi strani. "Spomnim se, da je, ko smo bili še na letališču na poti iz Južne Koreje, do mene prišel Aleš Mušič in mi rekel: 'Matjaž zmagali so, 3:1 je, še boš videl kakšno tekmo'," se je z nasmehom spomnil naš sogovornik in Mušič se ni motil. Matjaž je videl še kar nekaj tekem v končnici lige NHL: "Tako se je začelo, ko sem prišel v Los Angeles, pa vemo, kako je šlo naprej."

082-17-matjaz anze kopitar ap
Arsen Perić


Vsi vemo, da je naš najboljši hokejist to sezono odigral kar 118 tekem, v najbolj brutalnem delu so jih v treh serijah Kingsi odigrali po sedem, v finalu nato še pet. Da je bil Anže povsem izčrpan, še nikoli tako, nam je zatrdil tudi njegov oče. "To je noro. Normalnemu človeku sploh ne moreš pojasniti, kako je. Kot oče sem to težko gledal. Ko vidiš, kakšen je bil po tekmi … To ni bilo normalno," je o bližnji preteklosti še vedno zaprepadeno govoril Matjaž, ki je kot vedno in skupaj z vso družino Anžetu stal ob strani: "On je potreboval vse nas. Ženo Ines, kužka Gustla, naju z Matejo, brata Gašperja. Mislim, da je tako navezan na vse nas, da je od vsakega nekaj določenega potreboval, četudi samo to, da je vedel, da smo ob njem, z njim. Mi smo poskrbeli, da je to dobil, in mislim, da je vse, kar je sledilo, tudi rezultat tega."

544-9-matjaz kopitar
arhiv Ekipe

Po slavju s Stanleyjevim pokalom in vseh takih in drugačnih obveznostih pa se bo "počitek" za Anžeta končal prav danes. Danes bo Kopi že začel treninge na suhem, glede na to, kako naporna sezona je za njim, pa smo Matjaža povprašali, ali bo na začetku kaj bolj prizanesljiv do našega šampiona. "Da. Treba je biti pameten. Z Gašperjem že nekaj časa trenirava, za Anžeta pa je v prvi vrsti zdaj najpomembnejša regeneracija. Računam, da bomo šli na led 3. ali 4. avgusta, in do takrat ga bo treba pripraviti. Kot rečeno, po pameti," je načrt dela pojasnil Kopitar in se za konec dotaknil tudi dela z risi: "Ker bo ogromno fantov Slovenijo zapustilo do konca julija, posebnega reprezentančnega kampa ne bomo organizirali, bomo pa imeli kamp reprezentance do 20 let, kjer bova prisotna oba z Nikom. Poskušali bomo spremljati čim več fantov, da bomo čim bolj povečali bazo, ki še vedno ni velika. To pa je tako in tako že dalj časa načrt."