© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
09.05.2015 11:57:40

Tesna zanka okoli vratu

Reuters

Med drugim je bil tudi na Češkem včeraj praznik, ko so se spomnili, kako je pred 70 leti kapitulirala nacistična Nemčija.

Slovenci se domačinom nismo mogli pridružiti pri praznovanju, saj se je tudi peta tekma risov na SP elite končala s porazom.


Slovenci so v boj z Norvežani vlagali veliko upanj, več kot na primer z velesilami, s katerimi se merijo v skupini B, a še enkrat so se opekli, tekma pa se je končala z identičnim izidom kot pred dvema letoma v Stockholmu.

Že sam dan se je začel klavrno, ko je disciplinska komisija naknadno s tekmo prepovedi kaznovala Boštjana Goličiča, ki se je na tribuni pridružil Luku Gračnarju in Žigu Pavlinu.

Nič zlomljenega, a …

Ob koncu druge tretjine, ko je na kazenski klopi sedel Robert Sabolič (Norvežani so nato povišali vodstvo na 3:1), je Jan Muršak blokiral strel. Tekmo je Mariborčan sicer odigral do konca, a zaradi bolečin so ga včeraj odpeljali na rentgensko slikanje. Na srečo ta ni pokazal, da bi bile kosti stopala zlomljene, čas pa bo pokazal, ali bo Muršak lahko v Ostravi še naprej tekmoval.

Trije prejeti zadetki v power playu, kopica neizkoriščenih priložnosti, le skromen gol Sloveniji ni mogel prinesti nič drugega kot nove ničle. Tokrat se na sodnike slovenski štab ni mogel jeziti, tokrat so slovenski fantje naredili premalo – izpostaviti gre igro z igralcem manj, ki je bila porazna –, da bi v nadaljevanje turnirja lahko krenili na krilih boljšega razpleta.

Neumen prvi prekršek napadalca Roberta Saboliča je Matjaž Kopitar označil kot sebičnega, da je to na takih tekmah prepovedano, gol pa jim je posledično v veliki meri odrezal krila. Pokritiziral je premalo zavzetosti pri blokiranju strelov, kar so Norvežani izvrstno izvajali. Upravičeno ga skrbi strelska forma napadalcev in pravi, da ni vse v vratarju in v obrambni igri.

Sedem golov na petih tekmah je res enostavno premalo, da bi ekipa na tej ravni tekmovanja lahko računala na uspeh. Iz tekme v tekmo postaja očitno, da preveč slovenskih napadalcev, tistih ključnih igralcev, ni v formi, tako mi kot Kopitar, ki je to priznal, smo pričakovali več od drugega napada Jeglič-Tičar-Sabolič, ki jim je selektor poskušal pomagati tudi s pogovori. "Ko jim gre, so neugodni, ko jim ne gre, pa jih je težko umiriti," je pojasnil.

915-23-slovenija norveska re
Reuters
Norvežani so bili včeraj boljši v tistih nadvse pomembnih elementih, ki prinašajo ali odnašajo zmage. Odločila je razlika v power playu. Norvežani niso tvegali in niti za trenutek niso igrali brezglavo, blokiranje slovenskih strelov pa je bilo pravzaprav popolno.

"Ploščka nismo spravili do gola, ker so bili pred njim ob vratarju še štirje igralci v rdečih dresih. Mi tega nismo delali, poleg tega so bili naši streli premalo močni. Ko smo imeli čiste priložnosti, bi morali zadeti, mi nismo in smo, kjer smo," je izpostavil selektor.

Najhuje je spoznanje, da Slovenci o svoji usodi ne morejo več odločati sami. "To je žalostno," je dejal selektor, ki je z vsemi sodelavci že sinoči pogledoval na tekmo Dancev in Američanov, pogledovalo se bo na današnjo med Danci in Norvežani.

Slovenijo pred izpadom a priori lahko rešita le poraza danske reprezentance. Dobro je, da so sinoči jenkiji po pričakovanijih prišli do sicer minimalne zmage in prvi del slovenskih želja se je s tem uresničil.

"Priznati moramo, da bomo imeli srečo, če bomo mogoče dobili še eno priložnost."

MATJAŽ KOPITAR

"Tesno zanko imam okoli vratu. Po tekmi je bil na srečo kolega Johanson prepričan, da bodo v soboto Norvežani premagali Dance, Američani so morali sinoči zmagati. Priznati moramo, da bomo imeli srečo, če bomo mogoče dobili še eno priložnost," je še preden smo izvedeli za razplet večerne tekme govoril Kopitar.

Če bo prišlo do tega, da bodo risi o usodi obstanka odločali na svoji zadnji tekmi z Dansko v ponedeljek zvečer, Kopitar pričakuje igranje na vse ali nič.

Še prej so na vrsti Američani. "V tekmi z ZDA možnosti gotovo iščemo, a če bomo videli, da bo situacija taka, da bo ključna zadnja tekma, pa ne bomo šli z glavo skozi zid. Treba bo zmagati bitko z Danci, ta tekma bo za nas res ključnega pomena za preživetje, če se bo vse izšlo. Če bomo prišli v situacijo, da bomo z Danci reševali kožo, bo na ledu tisti, ki bo pregriznil ta plošček. Tisti, ki se bo vozil naokoli, ne bo igral. V taki vojni, v taki bitki je to neizbežno," se še kako nezavidljivega položaja zaveda šef slovenske klopi. "Če bomo lahko reševali svojo kožo, sem prepričan, da se bomo moralno spravili visoko. Tudi igralci vedo, da bodo, če nam bo dal zdaj nekdo še eno priložnost, za vraga dali vse od sebe. In vem, da bodo to naredili."