© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
hu
hu
08.05.2015 17:21:30

Slovenija tudi po tekmi z Norveško brez točk (video)

Reuters

Slovenska hokejska reprezentanca je na peti tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v Ostravi doživela še peti poraz.

Slovenijo je danes čakala verjetno ključna borba na SP. Po štirih tekmah brez točke je bila naloga v dvoboju z Norveško samo ena - zmagati in si s tem povečati možnosti za obstanek v konkurenci Norveške in Danske, s katerima se bori za to, da ne bi bila osma v tej predtekmovalni skupini.

Na koncu pa so zmagali Skandinavci in Slovenija bo zdaj za obstanek potrebovala tudi ugoden razplet na nekaterih drugih tekmah.

Pri izbiri napadalcev je imel selektor Matjaž Kopitar tokrat zavezane roke, saj je vodstvo tekmovanja Boštjana Goličiča zaradi nevarnega naleta na tekmi s Finsko za eno tekmo suspendiralo. Tako je priložnost v četrtem napadu dobil Miha Verlič, Tomaž Razingar pa se je preselil nazaj v tretjega k Alešu Mušiču in Žigi Pancetu, v prvem so spet zaigrali skupaj Anže Kopitar, Jan Urbas in Jan Muršak.

V vratih je bil pričakovano Robert Kristan, ki je na četrtkovi tekmi s Finsko počival. Počitka je bilo sicer za druge slovenske igralce malo, le kakšnih 17 ur, začetek pa podoben kot proti Finski. Tekmeci so imeli pobudo, Kristan precej več dela kot Lars Haugen, na srečo pa se ni ponovil strelski scenarij proti Finski, ki je na hitro dosegla dva gola.

Pred številnimi slovenskimi navijači so izbranci Kopitarja prvič nevarno zapretili šele v sedmi minuti, ko je hiter protinapad izvedel Urbas, streljal je Muršak, a v vratarja.

Toda izredno učinkovit norveški "power-play" je Slovence spravil v zaostanek. Norveška je potrebovala le devet sekund, da je izključitev Mušiča spremenila v vodstvo, potem ko je Patrick Thoresen ploščku po strelu od daleč pred Kristanom spremenil smer in ga slovenskemu vratarju med nogama spravil v gol.

Norveška je imela v celotni prvi tretjini premoč. Slovenci so sicer ob svoji edini prednosti igralca več poskušali, toda streli Sabahudina Kovačevića, Kopitarja in Muršaka so končali ob golu ali po postali plen vratarja. Na drugi strani je Kristan še nekajkrat posredoval tako dobro, da je ostalo pri le enem golu zaostanka, lepo priložnost pa je imel tik pred iztekom tretjine Urbas, a se je izkazal tudi Haugen.

Začetek druge tretjine je bil takšen, kot so si ga lahko Slovenci le želeli. Natančna podaja Kopitarja in hiter protinapad Muršaka sta se končala s strelom pod prečko za 1:1. V naslednji akciji sta imela priložnost še Muršak in Urbas, oživljene slovenske igralce pa je nato spet presekala kazen. Norvežani so tokrat dolgo pletli svoj napad, zadeli pa le devet sekund pred koncem in delo se je za Slovence začelo znova.

Sredi tekme so bili Slovenci v velikem naletu, priložnosti pa so se kar vrstile. A ne Pance, ne Razingar, ki je bil sam pred golom, ne drugi niso znali premagati norveškega vratarja. Prav tako ni najbolje končal Sabolič nekaj minut pozneje, pri norveški pa je bil najbolj nevaren Olimb v 35. minuti, a je bil Kristan na mestu. Morda najboljšo akcijo pa je v 36. minuti izvedel Kopitar, ki je za golom obrnil pol ekipe Norveške, podal samemu Muršaku, ki pa je bil nenatančen.

Stvari pa so se nato obrnile na slabše pred koncem tretjine, ko so Norvežani izkoristili še en "power-play" in povedli s 3:1.

V zadnji tretjini so slovenski hokejisti živeli zelo nevarno. Skušali so priti do gola, ki bi jih še približal, a pri tem puščali preveč prostora v obrambi, delali pa še napake. Reševal jih je Kristan, ki je z dvema obrambama ob čistih strelih Norveške preprečil končno odločitev, toda bolj ko se je tekma odvijala, bolj je bilo jasno, da se ne bo razpletla po slovenskih željah.

Slovenci so sicer še poskušali, tudi brez vratarja ob koncu, toda Norveška je bila dovolj trdna, da je zdržala vse poskuse in obdržala prednost za pomembno zmago.

Slovenijo na SP čakata le še dve tekmi. V nedeljo ob 16.15 proti ZDA, v ponedeljek pa še zadnji dvoboj z Dansko.

Slovenija - Norveška 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Ostrava - Dvorana ČEZ Arena, gledalcev 8800, sodniki: Stricker (Švica), Winneborg (Švedska, glavna), Dahmen (Švedska), Semjonov (Estonija).
Strelci: 0:1 Thoresen (Olimb, Holos, 9.), 1:1 Muršak (Kopitar, Kranjc, 21.), 1:2 Bastiansen (Olimb, Sorvik, 24.), 1:3 Holos (Olimb, 39.).
Kazenske minute: Slovenija 10, Norveška 4.