© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
12.03.2015 10:51:20

Spolne zlorabe tudi v smučanju

vszi

Bertrand Charest, nekdanji smučarski trener mladinskih selekcij Kanade, je obtožen spolnih zlorab deklic.

Potem ko so 47-letnega Charesta aretirali v petek (ga nato izpustili in v sredo spet priprli), je pričalo osem domnevnih žrtev iz let 1991 do 1998. V sredo so ga privedli na sodišče v mestu St. Jerome, kjer se bo moral zagovarjati zaradi spolnih zlorab osmih deklic med 12 in 18 letom. Bertrand je bil trener kanadske mladinske ekipe v alpskem smučanju, trener v ekipi Quebeca, ekipi Laurentians in ekipi Mont-Tremblanta. V letih 1995 do 1998 je bil tudi vodja kanadske ženske ekipe v alpskem smučanju.

Spolne zlorabe naj bi se dogajale na več prizoriščih, kjer so trenirali in tekmovali - v Mont Tremblantu, v Alberti, Ontariu, Britanski Kolumbiji, ZDA, Franciji, Avstriji in na Novi Zelandiji. Ena od domnevnih žrtev je pričala, da jo je Charest zlorabil na treningu v Evropi. Identiteto žrtve zaradi varovanja osebnih podatkov in kočljive teme niso razkrili, je pa povedala: "Takrat se je zgodila prva zloraba in gabila sem se sama sebi. Bila sem osramočena in dolgo časa sem verjela, da sem kriva sama, ker je bil on oseba na položaju in z integriteto. Vzel mi je stvari, ki mi jih potem ni nikoli vrnil. Del mojega otroštva je spremenil v živi pekel."

Policija v Mont Tremblantu je povedala, da je prva domnevna žrtev pričala pretekli petek, zdaj pa iščejo nove morebitne žrtve. "Imamo informacije, da naj bi Charest zlorabil še več deklic, vendar nas še niso kontaktirale ali podale izjave."

Bertrand, potem ko je konec devetdesetih let končal trenersko kariero v tekmovalnem smučanju (še vedno pa je smučarski učitelj), je potem ustanovil steklarsko podjetje ThinkGlass, ki ima sedež v Boisbriandu v Kanadi.