© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
29.12.2014 10:07:04

Težave v raju

Vedno je tako, ko rezultati niso taki, kot nekdo pričakuje. V slovenskem smučanju že nekaj let menjamo trenerje kot po tekočem traku, težave pa so zdaj tudi v ekipi ZDA.

Po odhodu Billa Marolta z mesta predsednika Smučarske zveze ZDA je prestol zavzel nekdanji smučar Tiger Shaw, ki se je moral najprej soočiti z zmanjšanjem proračuna (trenutno je 11 milijonov evrov, kar ni dosti več, kot ga ima slovenska smučarska zveza). "Tisti, ki so v ekipi B ali nižji, morajo za treninge nekaj prispevati tudi sami. Stroški za tekmovalca znašajo okoli 80.000 evrov in te tekmovalce smo prosili, da nekaj prispevajo tudi sami," je dejal Shaw.

V ekipi B so na primer tudi Steve Nyman, Marco Sullivan in Laurenne Ross, ki se uvrščajo na stopniške v svetovnem pokalu (v ekipi C je Lili Lapanja, ki je naše gore list).

No, ampak te stvari niso jabolko spora v ameriški ekipi, težave so nekje drugje. Slabi rezultati Mikaele Shiffrin v slalomu so privedli do precej hude krvi med njeno mamo (in sopotnico) Eileen in glavnim ženskim trenerjem za hitre discipline, Švicarjem Stefanom Abplanalpom, ki je letos nadomestil Alexa Hödelmoserja, ki se je preselil v moško ekipo za hitre discipline (tako kot Peter Anderson).

Abplanalp in Pascal Hasler pa sta tudi osebna trenerja Lindsey Vonn. Ali je nastala napetost med ameriško snežno kraljico Vonnovo in mlado zvezdnico Shiffrinovo, ki naj bi naslednjih deset let pobirala kolajne za ZDA na velikih tekmovanjih? Povsem mogoče. Tako Abplanalp kot Hasler se povsem posvečata Vonnovi in zato Shiffrinova letos, čeprav je trenirala superveleslalom, ni naredila pravega koraka naprej, vsaj takega ne, kot je načrtovala njena mama.

Po tisti zmagi v veleslalomu v Söldnu je Mikaela na glas govorila, da se bo borila za skupno zmago v svetovnem pokalu, vendar je zaenkrat, po slabi slalomski statistiki, ko na treh tekmah sploh še ni bila na stopničkah, od tega zelo oddaljena. Bilo je tudi nekaj nezadovoljnih pogledov proti Rolandu Pfeiferju, ki je vodja za tehnične discipline v ženski ekipi, saj naj bi popustil direktorju alpskih disciplin Patricku Rimlu in dovolil, da je Shiffrinova sploh začela z drsenjem po snegu. Vsekakor je mlada Američanka letos občutno boljša v veleslalomu kot v preteklih dveh letih, ko je v bistvu vozila samo slalom, vendar zato slednji, ki je kljub vsemu njena paradna disciplina, trpi.

Ko nastanejo težave, se torej hitro išče zunanji sovražnik. Mediji v ZDA so že pred mesecem pisali o napetosti med Vonnovo in Shiffrinovo, posebej pa so se "obesili" na izjavo, ki jo je dala Lindsey za časnik US Today: "Ponudila sem ji pomoč. Rekla sem ji, da sem vedno tukaj, če bo karkoli potrebovala. Pa mi je odgovorila, da ne potrebuje moje pomoči. Moja vrata so vedno odprta, toda očitno ima svoje ljudi, ki skrbijo zanjo."

Mikaela je bila precej jezna na medije, ker so pisali o rivalstvu med njo in Lindsey. "Vse to o rivalstvu med nama je smešno. Midve sploh ne smučava na istih tekmah in nikoli nisem bila nespoštljiva do nje," je dejala Mikaela. Ampak kjer je dim, je tudi ogenj, in kot kaže, je nekdo pošteno pihnil v žerjavico.