© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
28.12.2014 22:30:27

Ledene steze 2: ženska izvedba

vszi

Malo je takšnih, ki si niso ogledali kultnega športnega filma Ledene steze, posnetega po resnični zgodbi, v katerem se jamajška moška bob ekipa preizkuša na zimskih olimpijskih igrah leta 1988 v Calgaryju. Kot kaže, je na sporedu nadaljevanje, tokrat bodo v glavni vlogi ženske.

NaTalia Stokes je 19-letna športnica, ki se je odločila, da bo šla po poteh v Jamajki izjemno slavnega očeta Nelsona Christiana 'Chrisa' Stokesa in strica Dudleyja Stokesa, dveh izmed štirih športnikov, ki so predstavljali Jamajko na zimskih olimpijskih igrah leta 1988 v Calgaryju v bobu štirisedu. Je ena izmed članic novoustanovljene ženske bob ekipe, ki jo bo treniral Todd Hays, trener, ki je na prejšnjih olimpijskih igrah v Sočiju z žensko bob ekipo ZDA osvojil dve medalji.

Zgodba NaTalie Stokes je izjemno zanimiva. Čeprav prihaja iz izjemno znane športne družine in ji je vožnja z bobom zapisana v DNK-ju, se je šele, ko je prišla na fakulteto, odločila, da se bo tudi ona podala v vode tega zelo atraktivnega, a hkrati nevarnega športa. "V drugem letniku na fakulteti sem se zelo zredila in se odločila, da se moram ukvarjati z enim športom. Očeta sem vprašala, kakšno je njegovo mnenje o tem, da bi začela voziti bob," je dejala Stokesova v obširnem pogovoru za priznani britanski BBC.

Chrisu Stokesu ideja, da bi hčerka šla po njegovi poti na začetku ni bila najbolj všeč. Čeprav je sam nastopil na kar 4 zimskih olimpijskih igrah in čeprav je zdaj direktor jamajške bob zveze. "Gre za nevaren šport, ona pa je moj edini otrok, zato je razumljivo nisem spodbujal k temu, da se začne ukvarjati z bobom. Toda to so njene sanje in ugotovil sem, da ji ne smem nasprotovati samo zaradi tega, kakšne so bile moje izkušnje s tem športom," je dejal.

NAMESTO NA POLETNE ODŠEL NA ZIMSKE

Leta 1988 je Chris Stokes prvič nastopil na zimskih olimpijskih igrah. Bolj kot ne je bil njegov nastop v Calgaryju splet naključij. Chris se je namreč pripravljal na poletne igre v Seoulu, med pavzo pa se je odločil, da skoči do Calgaryja, kjer se je njegov brat Dudley pripravljal, da skupaj s prijatelji piše zgodovino in se kot prva jamajška bob ekipa požene po bob stezi. Jamajčani so v zadnjem trenutku ostali brez poškodovanega tekmovalca, zato je njegovo mesto zavzel Chris, ki se je takrat šele prvič podrobneje spoznal z bobom. In teden dni kasneje je pomagal pisati zgodovino. Jamajška bob ekipa je imela celo najhitrejši start izmed vseh tekmovalcev, toda dirke ni dokončala, s hitrostjo več kot 135 km/h je namreč doživela nesrečo.

"Takrat sem pomislil: 'Hej, to pa ni prav. Zadnjič, ko sem preveril, bi moral biti na rezilih, zdaj pa sem na čeladi. Mislim, da sem prepustil kakšno učno uro," se je ob spominu na dogodek iz Calgaryja pošalil Chris Stokes in nadaljeval v bolj resnem tonu: "Fizično in emocionalno je bilo težko nastopiti na teh igrah. Vsi ljudje so menili, da ne bi smeli biti tam in dokazali smo jim, da so imeli prav. Ampak 8 let kasneje smo se vrnili in premagali veliko ekip."

Zdaj gre torej po sledeh Chrisa tudi njegova hčerka NaTalia. "Dokler enkrat ne sedeš v bob, ti nihče ne more opisati kakšen je občutek, ko ga voziš. Je tako, kot da bi se vozil na vlaku smrti. Tvoje telo preplavi adrenalin in že na prvi vožnji sem se zaljubila v ta občutek. Takoj sem začutila, da je to nekaj, kar bi rada počela do konca svojega življenja," je svoje občutke opisala NaTalia, ki bo v nadaljevanju svoje kariere sodelovala s priznanim Toddom Haysom.

Nekdanji dobitnik številnih medalj iz največjih tekmovanj ima z žensko jamajško bob ekipo velike načrte. "Definitivno na naslednjih olimpijskih igrah ne želimo samo sodelovati. Športniki na Jamajki so enostavno predobri za kaj takšnega. Če bomo uspeli privabiti sponzorje, mislim, da lahko naskakujemo tudi medaljo," je dejal Hays in nadaljeval: "Upam, da bom uspel v ekipo zvabiti tudi kakšne atletinje. Naš trening kamp je blizu terenov, kjer trenirajo najboljši šprinterji in šprinterke. Tako da mislim, da lahko po poletnih olimpijskih igrah v Riu pričakujete velika presenečenja. Nekateri najboljši atleti bi se lahko pridružili bob ekipam."
Galerija