© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
28.12.2014 19:52:53

Devica na deviškem otoku

Reuters

Tini Maze na veleslalomu v Kühtaiju ni šlo vse po načrtih.

Tina  Maze je na veleslalomu v Kühtaiu osvojila sedmo mesto skupaj z ... Dominique Gisin – tako kot na smuku v Sočiju, le da sta takrat stali skupaj na najvišji stopnički. Švedinja Sara Hector je dosegla deviško, prvo zmago v svetovnem pokalu, in to na smučišču na višini 2020 metrov, kjer je bila prva, deviška tekma najboljših smučark na svetu.

"Daj mi pet za še enkrat isti čas Dominique. Toda naslednjič raje zmagajva," je kmalu po dirki na spletnem omrežju zapisala Tina, ki je glede na vse dosegla dober rezultat. "V drugi vožnji sem veliko nadoknadila, ampak sem v prvi zapravila preveč. Težka tekma je bila, saj je bila vidljivost slaba, poleg tega pa se ne počutim ravno najboljše," je včeraj povedala Tina in nadaljevala: "Nova prizorišča so novi izzivi, v katerih se eni znajdejo boljše, drugi pa slabše. Jaz sem se znašla slabše in si v prvi vožnji bolj ogledala vse skupaj, kot pa napadala. To me je stalo precej časa. Ampak tako je. Gremo naprej."

Mazejeva je bila pred božičem v krogu družine, nato pa je trenirala tik ob tekmovalni progi v Kühtaiu. V dveh dneh je imela kar štiri treninge, po dva v veleslalomu in slalomu, obenem pa je opravila še kondicijsko vadbo.

sara hector pm
Profimedia

"Kar zadeva zmago, se je tekma zaključila že v prvi vožnji, ko je imela Tina težave z vidljivostjo in tudi ni dobro smučala. Predvsem v strmini v prvi in drugi vožnji ni dobro nastopila. V finalu je bila na ravninskem odseku precej boljša in se je vendarle ujela tudi s terenom, čeprav smo trenirali na podobnem pred tekmo. Sedmo mesto ni slabo, zdaj pa nas čaka še slalom in popoln napad. Trenirala pa ne bo, ker je že včeraj, poleg tega pa ima težave z želodcem," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe aMaze, ter dodal, da so podoben sistem treningov kot tokrat uspešno opravili že nekajkrat.

Razlike so bile na koncu zelo majhne, prvič v sezoni v veleslalomu ni bila na stopničkah Eva-Maria Brem. Zato pa sta bili poleg 22-letne Švedinje Sare Hector junakinji prve tekme sezone v Söldnu Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin. Fenningerjeva je takoj po drugem mestu olajšano odložila smuči. "Prek božičnih praznikov sem bila bolna, smrkala sem in kašljala, s treningi pa se mi stanje zagotovo ni izboljšalo. Zdaj se bom odpeljala domov in smuči za letos postavila v kot. Morala se bom dobro spotiti, tako da bom novo leto dočakala verjetno kar v savni," ni izgubila smisla za humor tudi malce hudomušna Salzburžanka Anna, ki sicer ne stanuje zelo daleč od prizorišča. Na zadnjem veleslalomu pred svetovnim prvenstvom je Anna malce nadoknadila zaostanek za Mazejevo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

807-18-maze veleslalom pm
Profimedia

FENNINGERJEVA SE JE ŽE PREDALA
"Sploh me ne preseneča, da je Tina spet tako izjemno močna. Vse se seveda zavedamo, kaj je Tina naredila pred dvema letoma. Zaradi tega je malce pregorela in potem v pretekli sezoni ni bila tam, kjer smo jo vsi pričakovali. Ampak kljub vsemu je vzela dve zlati olimpijski kolajni. Tina je zelo močna v vseh disciplinah in njo moraš imeti med favoritinjami za zmago na vsaki tekmi. Posebej močna pa je zaradi izjemne stalnosti vrhunskih rezultatov. Zato skupna zmaga v svetovnem pokalu zame ni nobena tema več. Tina bo vozila v sezoni deset tekem več od mene, in če jih bo odpeljala pol tako dobro, kot zna, potem je ne more nobena premagati," je zmagovalka svetovnega pokala v pretekli sezoni Anna Fenninger že predala krono najboljše smučarke na svetu Korošici iz Črne.

Pred 6500 gledalci (sploh ne vemo, kako jim je uspelo priti gor) pa je bila seveda najbolj vesela Hectorjeva. "Težko je govoriti, ko te prevevajo taka čustva. Sanje so se uresničile. To je noro. Tako sem vesela ..." je jokala in skoraj kričala Švedinja.

IZIDI 
1. Sara Hector (Šve) 2:17,61 2. Anna Fenninger (Avt) +0,09 3. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,18 5. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0,54 6. Marie-Pier Prefontaine (Kan) +0,59 7. Dominique Gisin (Švi) +0,68
. Tina Maze (Slo) +0,68 9. Adeline Baud (Fra) +0,91 10. Viktoria Rebensburg (Nem) +1,09 ... 31. Ana Drev (Slo) 44. Katarina Lavtar (Slo)


SKUPNI VRSTNI RED
1. Tina Maze (Slo) 692 2. Anna Fenninger (Avt) 487 3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 345 4. Lindsey Vonn (ZDA) 312 5. Kathrin Zettel (Avt) 306 6. Viktoria Rebensburg (Nem) 303 7. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 289 8. Eva-Maria Brem (Avt) 276 9. Elisabeth Görgl (Avt) 273 10. Lara Gut (Švi) 272 ... 52. Ana Drev (Slo) 36 56. Ilka Štuhec (Slo) 30 92. Katarina Lavtar (Slo) 7 95. Ana Bucik (Slo) 5 101. Maruša Ferk (Slo) 2 101. Vanja Brodnik (Slo) 2


VELESLALOM 1. Eva-Maria Brem (Avt) 270 2. Anna Fenninger (Avt) 242 3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 226 4. Sara Hector (Šve) 219 5. Tina Maze (Slo) 195 6. Kathrin Zettel (Avt) 170
7. Federica Brignone (Ita) 160 8. Viktoria Rebensburg (Nem) 102 9. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 89 10. Ragnhild Mowinckel (Nor) 84 ... 25. Ana Drev (Slo) 36 40. Katarina Lavtar (Slo) 7 ...