© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
19.12.2014 12:20:32

Kjer je volja, tam je pot

Tina Maze bo v Val d'Iseru skušala nadaljevati v zmagovalnem ritmu in še povečati vodstvo v skupnem seštevku.

Še teden dni nazaj je bilo v Val d'Iseru in na splošno v francoskih Alpah premalo snega, da bi lahko izpeljali moški tekmi svetovnega pokala. No, zdaj pa ga je naenkrat preveč, zaradi česar so morali odpovedati včerajšnji trening ženskega smuka. Danes naj bi bilo po predvidevanjih vse v redu.

Včeraj so potem prosti dan za smučarke izkoristili organizatorji tekme v Val d'Iseru in pripravili novinarsko konferenco za tako imenovani "kriterij prvega snega", kot se imenujejo tekme za svetovni pokal na tem smučišču. V ospredju so bile tri smučarke – poleg Tine Maze še Lara Gut in Lindsey Vonn.

"Start v sezono je bil slab, potem pa je bilo res dobro, ko sem začela smučati tako, kot sem si želela. Zabavno je menjati discipline in poskušati biti v vseh na vrhu. Trdo sem trenirala in se veselila, da bom pokazala in naredila še eno odlično sezono v svetovnem pokalu. Rezultati so, razen prve tekme, res odlični in moram reči, da sem tudi sama presenečena nad njimi," je na začetku povedala Tina, ki bi, če bi zmagala v Val d'Iseru v superveleslalomu, imela v tej sezoni pod streho štiri zmage v različnih disciplinah.

801-24-maze

"Moj cilj je zmagovati tekmo za tekmo, kar mi še ni uspelo. Zmagati na dveh tekmah zapored je težko. Bila sem že blizu, a vedno je nekaj malega zmanjkalo. Videli bomo, kako bo šlo v Val d' Iseru, toda tudi stopničke so odličen rezultat," se zaveda Mazejeva, ki je ne skrbi, da bi imele tekmovalke težave s progo ali novozapadlim snegom: "Mislim, da bodo tisti, ki so zadolženi za progo, dobro opravili svoje delo in da bomo imeli dober trening in še boljši tekmi. Vedno ima organizator veliko dela, ko zapade sneg, vendar je tam, kjer je volja, tudi pot."

Po napornem ritmu po tekmah v Severni Ameriki in na Švedskem je Tina zdaj že v pravem časovnem pasu. "Imela sem nekaj časa za počitek, ne pa seveda preveč. Zdaj imamo nekaj težav s treningom, ker je v večini Evrope premalo snega, tu pa ga je preveč. Rada pridem na prizorišče tekme prej, da se ustalim in navadim na okolje. Ne počnem prav veliko, treniram, ampak že to, da sem prej na prizorišču, mi veliko pomeni. Iz Åreja do Val d'Isera je dolga pot. Najprej do Züricha, potema pa še z avtomobilom. Na poti smo naredili nekaj napak, ampak pomembno je, da smo tukaj. Trenirala pa sem v Tignesu," je dejala najboljša smučarka na svetu.

Pretoplo vreme je terjalo nov davek. Pomanjkanje snega in nič kaj spodbudna vremenska napoved za prihodnje dni sta prireditelje paralelnega slaloma v Münchnu, ki bi moral biti na sporedu 1. januarja, prisilili k odpovedi dogodka, že tretjič v zadnjih štirih letih. Zaradi odpovedi tekem je zaskrbljen tudi Atle Skaardal, šef ženskega dela svetovnega pokala: "Zaradi novega snega je proga malce bolj občutljiva. Ne tako trda, kot smo upali, da bo. Ponoči tako nismo šli s stroji in ljudmi na progo, da ne bi uničili tistega, kar je bilo narejeno do zdaj. Včeraj smo vse sile usmerili v to, da očistimo progo Oreiller-Killy in omogočimo odličen trening in tekmi. Glede na vremensko napoved nam bo šlo na roko tudi vreme." Jesen in zgodnja zima sta bili najtoplejši v dolini Tarentaise v zadnjih stotih letih, kljub temu pa organizatorji seveda obljubljajo odlične tekme in zelo dobre proge.