© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
18.12.2014 13:50:14

V Rusiji temu rečemo koktajl

Ruska atletinja je glavna priča v škandalu o načrtnem dopingu in prikrivanju v Rusiji, ki ga je razkrila nemška televizija.

Toda zakaj se komaj kdo odzove na pričevanje in razkritja Stepanove? Julija je za nemški FAZ govorila o begu iz Rusije, strahu in novih dokazih.

Osemindvajsetletna tekačica na 800 metrov je z možem Vitalijem in sinom zapustila domovino. Toda imenovati grešnike in s prstom kazati na dopingirance je nevarna stvar. V dokumentarnem filmu televizije ARD z naslovom Skrivni doping: Kako je Rusija ustvarila zmagovalce je Stepanova obtožila ruski športni sistem – funkcionarje, zdravnike, trenerje in športnike – sistematične uporabe prepovedanih poživil in prikrivanja sumljivih vzorcev in pozitivnih testov.

Stepanova je z dekliškim priimkom Rusanova na dvoranskem evropskem prvenstvu v Parizu leta 2011 osvojila srebro na 800 metrov. Njen osebni rekord je odličnih 1:56,99, ki ga je odtekla na ruskem prvenstvu. Leta 2013 je bila kaznovana zaradi pozitivnega dopinškega testa, mednarodna zveza pa je razveljavila vse njene dosežke od leta 2011 naprej. Juliji se kazen izteče konec januarja 2015.

"Kaznovana sem bila zaradi nenormalnih izvidov krvi. Jemala sem EPO, eritropoetin. To sem pred skoraj dvema letoma v pismu razložila tudi mednarodni dopinški agenciji – Wadi. Razložila sem, kako me je ruski nacionalni trener oskrboval z epom in kako me je napeljeval k dopingu doktor Portugalov, šef medicinske komisije pri ruski zvezi,"
je govorila Julija.

Postavlja pa se vprašanje, zakaj je Stepanova spregovorila zdaj. Je za to dobila denar? "Moj mož Vitalij in jaz sva hotela razkriti resnico. Res je, da nihče ni zahteval od mene, da jemljem to, kar so mi dajali. Toda hotela sem postati dobra atletinja in vsak mi je dejal, da če hočem biti med najboljšimi, moram sodelovati z njimi. Da se tako dela povsod po svetu. V Rusiji imamo pregovor – zakoni so zato, da jih kršimo. In po tem pravilu jih živi kar veliko. Nekaj so pravila in zakoni, nekaj drugega pa je realno življenje," je še dejala Julija.

V filmu je vidno, kako iz trenerjevih rok dobiva različne substance. "Jemale smo veliko različnih stvari. V Rusiji temu rečemo koktajl. Vsebuje različne substance – epo za vzdržljivost, steroide za moč in še marsikaj drugega." In to jemljejo vsi? "Funkcionarji in trenerji pravijo, da so bili steroidi v osemdesetih precej močnejši. Takrat naj bi šlo vse kot po maslu in športnice niso imele po steroidih nobenih stranskih učinkov. Po karieri so imele vse otroke. Moj trener iz Kurska, mojega rodnega mesta, Vladimir Močnev, je bil v časih Sovjetske zveze tekač na ovirah. Tudi on je jemal steroide in nekoč mi je rekel: 'Poglej me in mi povej, če je kaj narobe z mano. Zdrav sem in v formi'."

Sliši se precej grozljivo. "Nismo imeli medicinskega znanja in smo jemali steroide in epo kar po občutku. Včasih sem imela po dozi tako trde mišice, da deset dni nisem mogla trenirati. Trener mi je pripravil dozo in na začetku mi je substance vbrizgal on, pozneje pa sem to počela tudi sama," je še povedala Stepanova. In zakaj ji ne bi verjeli?