© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
19.12.2014 12:10:58

20 let blagovne znamke

Grega Wernig

Miran Stanovnik je postal eden od prepoznavnih spremljevalnih elementov relija Dakar. Na prihajajoči izvedbi, ki se bo začela 4. januarja 2015, bo Puščavski lisjak nastopil že 18.

S prejšnjih dirk, tako v Afriki kot Južni Ameriki, ima 11 prihodov v cilj, tudi za Dakar 2015 pa za začetek upa, da se bo razpletel z uspešno končano dirko. Dvakrat zapored je namreč moral predčasno končati zaradi poškodb in okvare tehnike, je pa na lanski izvedbi prišel do cilja in zasedel skupno 26. mesto.

Pred Dakarjem 2015 je Stanovnik poudaril, da so se prireditelji odločili za še zahtevnejšo izvedbo. Več bo hitrostnih preizkušenj samo za motocikliste, tudi na ekstremnih nadmorskih višinah, več bo tudi daljših preizkušenj, med drugim nekaj maratonskih.

"Dirka bo zagotovo huda. Odločili so se, da gredo nazaj na afriška pota, to je dirka, ki jo je treba vzeti s polno mero spoštljivosti. Letos bo še več maratonskih etap, kar pomeni osem do devet ur čistega dirkanja in popolne osredotočenosti," je prihajajoče izzive opisal Miran, ki bo na Dakarju 2015 spet edini tekmovalec iz Slovenije: "Dakar se spreminja, ni več tistih dolgih monotonih etap, ko si samo pritiskal na plin. Zdaj je bolj podobno dirki čez drn in strn, všeč pa mi je, da je tudi veliko zahtevnih etap, na katerih lahko dober dirkač pridobi tudi pol ure."

Njegovo orožje na dveh kolesih bo podobno lanskemu, izboljšano bo le vzmetenje. V primerjavi s člani tovarniške ekipe KTM, s katero bo tesno sodeloval, bo Stanovnik, vsaj tako je namignil, v vlogi "reševalca" prvega zvezdnika Marca Come, če se bo Španec znašel v težavah. Stanovnik bo za projekt Dakar 2015 porabil približno 65.000 evrov, od katerih jih ima 50.000 že zagotovljenih.

Priprave na nov Dakar niso potekale povsem brez težav. Po uspešnem nastopu na preizkušnji za svetovni pokal v Abu Dabiju, kjer je bil peti, so ga pestile poškodbe, tako da je večji del domače sezone izpustil. Na motorju je bil samo zadnji mesec, ko se je tudi pripravljal na prihajajoče izzive. "Končati dirko, kot je Dakar, sploh takšno izvedbo, kot je letos, je že dosežek. A glede na dolgoletno dirkanje na teh preizkušnjah merim na to, da ostanem v stiku za najboljšimi. Želim se uvrstiti okrog 20. mesta, v malo srečnejših okoliščinah pa morda blizu 15. mesta," je zaključil puščavski lisjak, kot ga radi imenujemo v medijih.