© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
17.12.2014 12:46:47

Fak: Med nama z Urošem ni napetosti

Nikola Miljković

Naš najboljši biatlonec Jakov Fak je na Pokljuko prišel kot tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar že samo po sebi pomeni, da ima na domači tekmi visoke cilje. Tudi sam ne skriva, da ga zanimajo le najvišja mesta.

Jaka, kot ga kličejo v ekipi, je zadovoljen s takšnim začetkom sezone. "Lahko bi kdaj zadel kakšno tarčo več in potem bi bilo kakšno mesto še boljše, a se ne pritožujem. Še najbolj mi je žal za mešano štafeto in verjamem, da se to ne bo več ponovilo," še ni pozabil spodrsljaja na uvodni tekmi sezone, ko je s tremi zgrešenimi streli zapravil slovensko zmago.

Ko beseda nanese na ambicije na pokljuških tekmah, jih naš šampion, ki se je pred dvema letoma tu že izkazal s prvim in drugim mestom, ne skriva: "Vedno si želim biti najboljši, zato je želja biti na najvišji stopnički, a zadovoljen bom tudi s kakšno nižje. Velikokrat je tako, da če premagaš samega sebe, premagaš tudi ostale. Če nimaš notranjega sovražnika, ti tudi sovražniki od zunaj ne morejo narediti nič. Dal bom vse od sebe, da bom streljal ničle in tekel najhitreje, kot se bo dalo. Pripravljenost je dobra, edino, kar si želim, je, da na tekmah ne bi bilo dežja."

Jakov Fak
Arsen Perić

Z Urošem sva prišla do točke, ko sva potrebovala začeti delati drugače, kar ne pomeni, da morda čez nekaj let ne bova spet skupaj. Morda se na zunaj kaže nekoliko napačna slika, da med nama vlada napeta situacija.


Mrkopljan je v teh dneh še posebej previden, da ne bi staknil kakšnega virusa, ki bi bil zanj lahko usoden, kot se mu je to primerilo na začetku lanske sezone. Zaradi tega je včeraj zjutraj tudi odpovedal napovedano deljenje vstopnic na bencinskem servisu na Viču: "Ta dogodek bi lahko pomenil preveliko tveganje za moje zdravstveno stanje. Najraje bi videl, če bi se lahko čim bolj približal navijačem, a morate razumeti, da glede na pretekle slabe izkušnje zdaj 'diham na mrzlo'. Če hočem biti dobro pripravljen, moram zdaj res paziti na vsako malenkost. To velja tudi za trening, saj noben ni vreden prehlada."

Sogovornika tudi ni strah, da bi se glede na spreminjajoče se pogoje kaj zapletlo s pripravo smuči, saj zelo zaupa servisni ekipi: "Še nikoli ni bilo težave, ki je fantje ne bi znali rešiti. Po številu smo majhna ekipa, a velika po znanju naše servisne ekipe. Drugače sem zelo prilagodljiv tekač, tako da v nobenem snegu, naj bo trd ali mehek, ne vidim težave. Pozna se, da sem odrasel v pogojih, ki za tek na smučeh niso bili najboljši, tako da imam zagotovo med vsemi v svetovnem pokalu opravljenih največ ur po celem snegu in brez urejene smučine. Tako me prav nič ne more presenetiti."

Jaka je tudi v tej sezoni ohranil sodelovanje z dolgoletnim trenerjem slovenske reprezentance Tomašem Kosom, ki je letos prevzel delo v češki ekipi: "Zelo sem vesel, da si lahko vzame čas in mi še vedno pomaga, jemljem pa ga bolj kot svetovalca. Nadzora ne potrebujem 24 ur na dan. Na to pa ne gledam tako, kot da sem otrok in da me mora nekdo za roko peljati na start. Dovolj sem že neodvisen, da lahko samostojno odločam, kako in kaj."

Je to tudi razlog, da se je po zadnji sezoni odločil za bolj samostojno pot, ko ne trenira več po programu glavnega trenerja Uroša Velepca? "Z Urošem sva prišla do točke, ko sva potrebovala začeti delati drugače, kar ne pomeni, da morda čez nekaj let ne bova spet skupaj. Morda se na zunaj kaže nekoliko napačna slika, da med nama vlada napeta situacija. Najin odnos je še vedno povsem normalen. Tudi zdaj mi še vedno nastreljuje orožje in z veseljem da kakšen nasvet," pravi o sodelovanju z Velepcem.