© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
16.12.2014 13:56:58

Vrh postaja vse širši

Arsen Perić

Kot je bilo pričakovati, tudi letošnja sezona kaže na zelo izenačeno konkurenco skakalcev, med katerimi nihče posebej ne izstopa. Peter Prevc je med zgolj tremi, ki so bili na vseh tekmah med deseterico.

Dosedanjih sedem posamičnih tekem je dalo šest različnih zmagovalcev, kar 11 mušketirjev pa se je že zvrstilo na odru za zmagovalce. Povsem na vrhu se je nepričakovano znašel 23-letni Norvežan Anders Fannemel, ki ob koncu sezone v skupnem seštevku še ni bil boljši kot 23., na zmagovalni oder pa se je povzpel le enkrat, ko je bil predlani drugi v Lillehammerju. V tej sezoni mu je to uspelo že trikrat, v soboto je tudi prvič zmagal, slabši kot šesti pa še ni bil.

Prav zanimivo bo videti, koliko časa mu bo uspelo vzdržati v takšnem ritmu, res pa je, da so prav skoki šport, kjer so premiki na vrh mogoči tako rekoč čez noč, tako kot potem tudi hitri padci v povprečje. V boju za veliki globus večina bolj stavi na trenutno drugouvrščenega Nemca Severina Freunda, ki je prevladoval že ob koncu prejšnje sezone, skupno pa zbral že deset zmag. "Skačem na visoki ravni in zelo sem zadovoljen s potekom svoje sezone," je dejal po zadnjem uspehu.

PREBUJAJO SE AVSTRIJCI
Po slabšem začetku se vse bolj prebujajo tudi Avstrijci z Gregorjem Schlierenzauerjem, Stefanom Kraftom in Michaelom Hayböckom, ki so zadnji konec tedna ob Norvežanih osvojili največ točk. Očitno je, da se bliža novoletna turneja, ki jo vedno dočakajo vrhunsko pripravljeni.

Roman Koudelka in Simon Ammann sta si že v zgodnji fazi sezone privoščila krajši počitek in tako izgubila skupno vodstvo, vsekakor pa gre nanju, zlasti na Švicarja, še zelo resno računati. Največje razočaranje sezone so zagotovo Poljaki, ki so brez poškodovanega Kamila Stocha skupaj zbrali komaj 123 točk, točno 200 manj od Prevca.

Naš najboljši mož je ob Fannemelu in Hayböcku edini, ki se je na vseh sedmih tekmah uvrstil med deseterico, kar kaže na visoko raven njegovih skokov. Ko bo odpravil še nekatere manjše napake, bo lahko začel tudi zmagovati, saj tako on kot trenerji zagotavljajo, da ima še vedno rezerve. Ostali so do zdaj zabeležili že pet uvrstitev med deseterico, kar je ob izkušenih Jerneju Damjanu in Robertu Kranjcu nazadnje kar dvakrat uspelo še Matjažu Pungertarju. Naslednji s takšnim dosežkom bi bil kaj hitro lahko najmlajši član ekipe Anže Lanišek, ki ga grd padec v Lillehammerju očitno ni pretirano vrgel iz tira.

Ista sedmerica kot na zadnjih tekmah v Nižnem Tagilu, torej še Jurij Tepeš in Nejc Dežman, bo v četrtek odpotovala tudi na naslednjo postajo svetovnega pokala, švicarski Engelberg.

Ker so se skakalci z naporne poti iz Rusije vrnili šele ponoči, bodo danes počivali, jutri pa opravili zgolj kondicijski trening. Na kakšen dan treninga na skakalnici upajo pred odhodom na novoletno turnejo, ki je kot za vse tudi zanje prvi cilj v tej sezoni.