© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
22.07.2014 20:37:59

Miza stoji, z nasipom gre počasi

Arsen Perić

Dela na planiški velikanki bratov Gorišek od junija le počasi napredujejo, direktor zavoda Planica Jelko Gros pa ima zagotovila, da bodo končana do konca oktobra. Da se nekaj dogaja, je pokazal tudi včerajšnji pogled na planiško letalnico, ko je bager odstranjeval del zemljišča v spodnjem delu.

Da se nekaj dogaja, je pokazal tudi včerajšnji pogled na planiško letalnico, ko je bager odstranjeval del zemljišča v spodnjem delu. Naključni opazovalci so pomislili, da se bo spet malce spodkopalo, a kot je pojasnil Jelko Gros, gre za nasip, ki ga je potrebno potegniti do vrha. Če tam želiš teren razširiti za dva metra, je ves nasip potrebno graditi vse od vznožja letalnice.

Kot pravi
Gros, izvajalec del, podjetje Javna razsvetljava, dela izvaja po načrtu, ki so ga sprejeli v preteklem tednu. "Terminsko dela ne zamujajo, ne morem pa reči, da gredo povsem po načrtih. Po mojem mnenju bi se morala izvajati tudi v zgornjem delu. Pogodbo smo sicer podpisali v maju, v posel pa smo izvajalce začeli uvajati s 6. junijem, ko smo tudi dobili potrebno bančno garancijo."

Po načrtu morajo biti vsa betonska in vsa zemeljska dela končana do konca oktobra. Potem bo na vrsti še nekaj časa za montiranje opreme, ograje in drugih manjših del. Grosa ni strah, da bi spet prišlo do zamud. 

"Podjetje Javna razsvetljava je finančno dovolj stabilno in ni bojazni, da bi imeli takšno smolo kot s podjetjem SGP Tehnik, ki je šlo v stečaj. Oni še vedno zaključujejo projekt, Javna razsvetljava pa je investicijo prevzela kot podizvajalec," je še pojasnil direktor Zavoda Planica, ki ga veseli dejstvo, da je škofjeloško podjetje dokončalo vsaj dela na mizi. To so premaknili za pet metrov v hrib in 15 metrov nazaj.


Vsaj čez poldrugi mesec, ki je potrebno na FIS poslati morebitno prošnjo za spremembo lokacije tekme, bo dokončno jasno, ali bo izvajalcu dejansko uspelo izpeljati projekt. Tudi glede na bančno garancijo v višini 400.000 evrov
Gros verjame, da bodo dela dokončana v roku, o morebitni ponovitvi letošnjega črnega scenarija, ko so se morali zadovoljiti s tekmo na 120-metrski napravi, pa ne razmišlja. Upanje, da bomo marca prihodnje leto na povečani napravi lahko spremljali lov za nov svetovni rekord, je torej vendarle na realnih temeljih.