© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
22.07.2014 19:01:55

Spet zmeda zaradi pravil

Arsen Perić

Sedmerica slovenskih skakalcev se danes odpravlja na Poljsko, kjer bosta od jutri do sobote v Wisli uvodni preizkušnji na tekmah za poletno veliko nagrado. Po jutrišnjih kvalifikacijah bo v petek najprej ekipna in v soboto še posamična tekma. Na pot odhajajo Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Tomaž Naglič, Rok Justin, Matjaž Pungertar in Nejc Dežman.

Fantje so v zadnjih dneh občutke lovili na Bloudkovi velikanki v Planici. Poleg naštetih sta bila tam tudi Jaka Hvala in Jernej Damjan, ki bo z nastopi na tekmah za veliko nagrado začel na naslednji postaji, 8. in 9. avgusta v švicarskem Einsiedelnu. Glavni trener Goran Janus je z njihovo prizadevnostjo zadovoljen, malce manj pa z nivojem skokov.
"Vsi so zelo motivirani, pridni in delovni, pa tudi motorično na višjem nivoju kot v zadnjih treh sezonah. Temu smo letos posvetili nekaj več pozornosti. Res pa je, da se to pozna pri sami tehniki. Skoki so še vedno tako - tako. Nihanja so kar velika, kar je za ta čas normalno. Nekateri, predvsem Robi in Jurij, so se tudi bolj posvetili testiranju smuči. Vseeno pa na poletno nagrado odhajamo z optimizmom."

Janusa celo bolj kot tekme za veliko nagrado zanima drugi del celinskega pokala, kjer si bo mogoče priskakati še sedmo kvoto za svetovni pokal, ki bo nato veljala vse do novoletne turneje. V prejšnjih dveh poletjih je to nalogo zaupal našemu ta čas najboljšemu skakalcu Petru Prevcu, ki bo nekaj podobnega skušal doseči tudi letos. 
"Na poletni veliki nagradi si seveda želim kar najboljše nastope. V tem času bi rad dal priložnost čim več fantom. Na treningih imajo vsi svoje trenutke. Dodaten optimizem nam daje tudi uspešen nastop na celinskem pokalu v Kranju," je Janus kot po navadi optimistično razpoložen. Vseeno težko verjame, da bi se kdo potegoval za skupno zmago, saj bi potem moral nastopiti na praktično vseh tekmah, kar pa ni v načrtu.

Goran Janus in Robert Kranjec
Arsen Perić

Konkurenca na začetku sezone bo kar primerna. Zagotovo bo na domači napravi vlogo najboljšega skakalca minule zime skušal potrditi Poljak Kamil Stoch, ki je konec tedna prepričljivo slavil na domačem DP. Z vsemi najboljšimi bodo nastopili tudi Nemci na čelu s Severinom Freundom. Tekma bo zanimiva tudi zaradi preizkusa novega sistema, ki bo pozneje veljal za tekme na letalnicah. V končni rezultat bo štel še dosežek iz kvalifikacij, ki bo vštet skokoma v obeh serijah finalne tekme.
Novo pravilo bo tudi to, da bodo skakalci v prvi seriji tekme razdeljeni v štiri skupine. V vsaki skupini, ki bodo glede na dosežek iz kvalifikacij enakovredno razporejene (prvi in zadnji bosta v isti skupini, enako potem drugi in predzadnji...) bo nastopalo 12 skakalcev (pozneje na poletih deset), osem (na poletih šest) najboljših iz vsake skupine pa se bo uvrstilo v finalno serijo, v kateri bo prostor za 32 najboljših (na poletih 24), ki se bodo pomerili v obratnem vrstnem redu.
Kot nam je povedal pomočnik direktorja svetovnega pokala Miran Tepeš, se bodo te številke na naslednjih tekmah poletne nagrade najverjetneje še spreminjale. Janus k temu v šali pravi, da si je včasih treba tudi kaj izmisliti, če ne veš, kaj bi, a da se bo pač treba prilagoditi.

Še ena novost v novi sezoni bodo tudi dresi, ki bodo prepustni za centimeter več kot v zadnji sezoni. Fantje so nov dres pohvalili, saj se v njem počutijo precej bolje kot v dosedanjem, zlasti med letom. Janus zaradi tega sprememb pri vrhu ne pričakuje, dodaja pa, da je o tem še prezgodaj razpredati.

Pogodbe do Einsiedelna

Kot so v našem taboru že navajeni, tudi tokrat poletno sezono začenjajo brez podpisanih pogodb. Te nima niti Janus, ki mu je bilo obljubljeno, da se bo to zgodilo do naslednje postaje poletne velike nagrade v Einsiedelnu. "Zgodba se ponavlja iz leta v leto. Nič še ni podpisano in nič še ni načrtovano. Iskreno povedano mi za vse skupaj 'dol visi'," pa je s kančkom ironije zadevo pokomentiral najizkušenejši v naši ekipi Robert Kranjec.

Robert Kranjec ap
Arsen Perić


Spored poletne VN

Prva perioda

25. 7. Wisla (Pol), ekipno/nočna tekma

26. 7. Wisla (Pol), nočna tekma

9. 8. Einsiedeln (Švi), nočna tekma

15. 8. Courchevel (Fra), nočna tekma

23. 8. Hakuba (Jap), nočna tekma

24. 8. Hakuba (Jap)

Druga perioda

20. 9. Almati (Kaz), nočna tekma

21. 9. Almati (Kaz), nočna tekma

28. 9. Hinzenbach (Avt)

4. 10. Klingenthal (Nem)