© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
17.07.2014 16:55:05

Tekme so bile prirejene

Arsen Perić

Generalni sekretar pokala Vitranc in član IO SZS Srečo Medven trdno stoji za sklepi komisije, ki je obravnavala primer Vanesse Mae. Alpskemu odboru pa očita, da ne predstavlja celotnega slovenskega smučanja, saj so iz njega izpuščeni trije klubi, ki imajo v njem veliko težo.

Na zaplet z njihovo zvezdnico so se odzvali pri tajskem olimpijskem komiteju, češ da je ta nastal zaradi internega konflikta znotraj slovenske zveze. Kaj vi menite o tem?
Poročilo komisije, vloženi dokumenti in izjave tekmovalk hitro pripeljejo do zaključka, da je bilo s tekmami na Krvavcu nekaj zelo narobe. Moje prepričanje je, da so bile prirejene za doseganje FIS točk tekmovalke Vanesse Mae. Tako delovanje je v športu zame nesprejemljivo.

V svojem poročilu komisija omenja tudi izjave tekmovalk, ki so bile na teh tekmah. Ste lahko malce bolj konkretni, s koliko tekmovalkami ste govorili in kaj so vedele povedati?

Veliko vprašanje o regularnosti tekme sproža že dejstvo, da se je v rezultatih pojavila tekmovalka, ki je tam sploh ni bilo. Druga tekmovalka pravi, da je na lastne oči videla, kako je Vanessa Mae startala mimo startne paličice in so ji čas sprožili šele kasneje. Ta naj bi bil potem v rezultatih popravljen za deset sekund. To je že dovolj velika stvar, da ne potrebuje omembe nobenih notranjih trenj. Ljudje, ki delujejo v športu, morajo imeti določeno stopnjo etike in poštenosti. Konec koncev tudi tekmovalce vzgajamo v osebnosti z nekimi vrednotami. Če se na to zadevo ne bi odzvali, jim težko govorimo o nekih moralnih načelih, ki naj bi vladali v športu.

Se vam zdi možno, da kdo od vpletene četverice, ki ste jih zdaj suspendirali, ne bi vedel za nepravilnosti, ki so se dogajale na Krvavcu?

Dopuščam možnost, da kdo že od samega začetka ni bil vpleten v celo zgodbo. Dejstvo pa je, da so se tekme na Krvavcu dogajale v nenormalnih vremenskih pogojih, ob slabi vidljivosti in na slabo pripravljenih progah. Naloga glavnega sodnika in tehničnega delegata FIS je, da ocenita, da to niso normalni pogoji za mednarodno tekmovanje v okviru FIS in SZS, in takšno tekmo odpovesta. Glede na vse izjave, tako tekmovalk kot vpletenih oseb, pa je jasno, da je šlo za nepoštene in prirejene tekme, do katerih v športu ne bi smelo prihajati.

Predsednik odbora za alpsko smučanje Dušan Gorišek vam očita, da ves čas dvomite v kredibilnost tega odbora.

Ves čas zagotovo ne. Res pa je, da sem Gorišku že takoj povedal, da ta alpski odbor ne predstavlja celotnega slovenskega smučanja, saj so iz njega izpuščeni trije veliki klubi, ki v našem smučanju nekaj pomenijo: Branik, Alpetour in Kranjska Gora. S tem so izpustili velik del slovenskega smučanja, ki se nahaja v teh treh klubih. Sporno je tudi to, da sta v alpskem odboru dva očeta tekmovalk. Drugače sem se z Goriškom v tem času pogovarjal zgolj dvakrat. Povedal sem mu, da je potrebno najti nek konsenz in da slovensko smučanje ni samo njegov vrh, ampak precej širše. Naloga odbora je tudi omogočanje normalnih pogojev za društva. Od 120 klubov v odboru, ki imajo prijavljeno delovanje v alpskem smučanju, je le 16 takšnih, ki imajo dejansko nek svoj pogon. Zamirajo celo klubi s takšno tradicijo, kot sta Tržič in Jesenice. Pri tem je nekaj zelo narobe tudi na nivoju države, ki s svojo zakonodajo onemogoča normalno delo in zavira voluntarizem.

Se pa najbrž strinjate z ugotovitvijo, da sedanji status kvo ob suspendiranem vodji panoge za slovensko smučanje zagotovo ni dober.

V medijih je bilo morda napačno predstavljeno, da je IO kaznoval vpletene v afero Vanessa Mae. Mi smo samo sprejeli sklep, da s temi ljudmi ne bomo sodelovali, torej niti smučarska zveza niti alpski odbor. Ti ljudje v okviru SZS več ne morejo sodelovati. S samimi programi reprezentanc in njihovim proračunom to nima nobene zveze. Je pa Gorišek ko vodja alpskega odbora in zbora dobil zelo jasno nalogo, da mora rešiti zadevo z Makucem in imenovati novega vodjo panoge.