© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
16.07.2014 22:47:04

Slovenci po velikem šoku brez svetovne lige

Bili so na pragu velikega finala evropske lige, na koncu pa so slovenski odbojkarji po porazu na domačem parketu z 1:3 ostali praznih rok. V finalu se bosta merili Grčija in Črna gora.

Trije meseci trdega dela, treningov, odrekanja, poškodb, odpovedi, preobratov in dobre volje. Tako bi lahko v eni povedi opisali želje in cilje slovenske izbrane vrste, ki so se na začetku maja zbrali z enim samim ciljem. Z zmago v evropski ligi.

Niso bežali od vloge favoritov v skupinskem delu, ki so ga opravili praktično z odliko in vse do predzadnje tekme z Makedonijo niso oddali niti niza. Upravičeno so se nadejali uvrstitve v finale, še posebej, ker so, tako so vsaj upali, strli Grke na domačem terenu. Toda grški selektor skupaj s svojimi varovanci ni zaman opozarjal, da ta boj še ni končan, da tudi oni še niso rekli zadnje besede.

Dogajanje se je včeraj preselilo v dvorano Lukna, kjer se je zbralo nekaj več gledalcev kot sicer in odbojkarji so upali, da jih bodo na naslednji tekmi v finalu privabili še več. Luka Slabe je lahko spet računal na Uroša Pavlovića, ki je bil bolan, tekmo je kljub poškodbi gležnja začel tudi Gregor Ropret.

Začetek tekme je bil obetaven, miren, zbran. Vse skupaj pa se je počasi, a učinkovito začelo na grško stran prevešati na sredini niza. Velika mera odločnosti in ogromno predrznosti ter provokacij, ki so iz minute v minuto rasla, sta bili ključni v preobratu. Toda roko na srce, si usluge niso delali niti slovenski odbojkarji s svojo igro.

Delali so preveč napak, zelo začetniških, tako da je bilo včasih videti, kot da prvič igrajo skupaj, ne pa, da se borijo za preboj v svetovno ligo. Oziroma, kot je v enem od svojih premorov dejal selektor Luka Slabe, da so sami sebi največji sovražnik. In res so bili. Če so imeli Grki Mitarja Đurića, ki je dosegel kar 31 točk, na drugi strani tokrat ni bilo posameznika, ki bi uspel obrniti rezultat.

Mitja Gasparini ni imel svojega dne, zato ga je zamenjal Alen Šket, toda vse skupaj je bilo premalo. Še posebej tisti drugi niz je bil za oko slovenskega ljubitelja odbojke slab, bleda senca vseh predstav, ki so jih kazali v letošnji sezoni. Resda so se uspeli vrniti v tretjem nizu, a kaj, ko je uspel že vidno utrujeni Đurić na koncu še stisniti zobe in slovenskim odbojkarjem uničiti sanje.

To je konec še ene priložnosti za to generacijo, ki se je že videla v svetovni ligi. Med elito. A še enkrat več so pokleknili na (pred)zadnji oviri. Žal. "Dobro smo igrali do nekega trenutka. Že v Solunu smo imeli priložnost, da tekmo končamo s 3:1, pa te priložnosti nismo izkoristili. Tudi tokrat je bilo veliko zapravljenih priložnosti, Grki pa so igrali zelo borbeno. Gremo naprej, potrebno bo še veliko delati," je prve vtise strnil kapetan Tine Urnaut.

"Grkom je šla voda na mlin zato, ker smo bili mi manj prodorni v napadu, kot smo to navajeni in kot to potrebujemo. Že v Solunu smo imeli težave z učinkovitostjo v napadu. To se nam je nocoj ponavljalo in le na trenutke smo bili v tem elementu dobri. Seveda, ko pa nam ne steče igra v napadu, se prikrade nervoza in potem delamo napake še v drugih elementih. Na žalost nismo izpolnili cilja. Seveda smo razočarani," je bil po dvoboju slabe volje selektor Luka Slabe.

"Skozi celotno evropsko ligo smo iz tekme v tekmo igrali bolje, toda žal se nam na koncu ni izšlo. Ne glede na zmago v Solunu smo vedeli, da bodo Grki igrali drugače kot na prvi tekmi in da se ne bodo predali. Nocoj so to tudi potrdili, mi pa smo igrali v krču, kot da smo bili z mislimi že v finalu. Vedeli smo, da največ žog v napadu dobiva Đurić, toda tokrat je njihov podajalec razigral tudi druge igralce, še zlasti po sprejemu, in tu se je poznala ta razlika. Lahko rečem, da so si Grki zaslužili to zmago," je razloge za poraz naštel korektor izbrane vrste Alen Šket.

Slovenija – Grčija 1:3
(-21, -18, 22, -22)
Slovenija: Šket 12, Gasparini 3, Plot, Mijatović, Koncilja 9, Planinc, Pokeršnik 1, Ropret 1, Urnaut 15, Čebulj 7, Jereb 4, Pavlović 6.
Grčija: Đurić 33, Filippov 1, Kokinakis 11, Protopsaltis 13, Ciumakas 2, Efraimidis, Takuridis 6, Pelekouda 9, Kumentakis, Dalakuras, Kanelos, Angelupolos, Palencas.