© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
28.05.2015 11:48:52

Nekoč je jokala zaradi udarcev, včeraj od sreče

Reuters

Romunka Simona Halep je bila ena od favoritinj letošnjega drugega turnirja velike četverice, v drugem krogu pa ji je pot do uspeha preprečila hrvaška veteranka Mirjana Lučić-Baroni, ki ima za seboj izjemno življenje, polno udarcev. Dobesedno.

Danes triintridesetletna hrvaška teniška igralka, ki živi v Ameriki, je imela četrti dan teniškega turnirja v francoski prestolnici največji nasmešek, ki je na njenem obrazu kazal neizmerno željo po zmagah in dokazovanju ter je bil v kakem trenutku morda povezan tudi z grenkobo, z vsem gorjem, ki ga je doživljala v otroških letih.

"Poskušam se brzdati, toda danes sem potočila nekaj solz, vse skupaj je bilo zelo čustveno. Ne, nočem skrivati čustev, takšna pač sem. Dokler mi bo telo dovoljevalo, se bom borila in igrala igro, ki jo tako zelo ljubim," je povedala vidno ganjena Hrvatica, ki je svoj prvi turnir serije WTA dobila na domačem Bolu, ko je štela vsega petnajst let, uspeh pa je ponovila tudi naslednjo sezono.

Prvič me je udaril, ko sem bila stara pet let, po turnirju, krvavela sem iz nosu. Po tem me je tepel skoraj vsak dan, leta 1998 v Wimbledonu pa je postalo nevzdržno, tega nisem več mogla prenesti. Dolgo časa sem jemala antidepresive, oče mi je velikokrat grozil z umorom in s tem, da bo ugrabil brate.

Pred njo je bila bleščeča kariera, mlada in izjemno nadarjena Hrvatica je z velikimi koraki stopala proti vrhu lestvice, kot za šalo se je poigravala tudi s petnajst let starejšimi igralkami, njen najsvetlejši trenutek pa je bil polfinalni nastop v Wimbledonu leta 1999, ko je bila stara sedemnajst let. Toda za vsem bliščem se je skrivala beda, ki jo je dolgo zadrževala v sebi, nato pa je šla njena kariera strmo navzdol.

lucic re
Reuters

Ko je s Hrvaške pobegnila v ZDA, se je prvič izpovedala in razkrila, da jo je njen oče že od nekdaj tepel. "Prvič me je udaril, ko sem bila stara pet let, po turnirju, krvavela sem iz nosu. Po tem me je tepel skoraj vsak dan, leta 1998 v Wimbledonu pa je postalo nevzdržno, tega nisem več mogla prenesti. Dolgo časa sem jemala antidepresive, oče mi je velikokrat grozil z umorom in s tem, da bo ugrabil brate. Morala sem pobegniti v Ameriko," se je pred leti glasila njena čustvena izpoved.

In uspelo ji je zbežati pred velikim zlom, čeprav se dolgo časa ni upala vrniti v domovino. Dolgo se je borila s preveč kilogrami in pomanjkanjem denarja, toda našla je ljubezen in se pred štirimi leti poročila s poslovnežem Danielejem Baronijem. Takrat je začela delati velike korake proti vrnitvi. Pot je bila trnova, saj je morala začeti z ničle. Lani je doživela svojo novo pomlad na OD ZDA, ko je izločila prav Halepovo in kasneje v Quebecu po šestnajstih letih osvojila svoj prvi naslov na turnirjih WTA. Po vsem tem smo lahko prepričani, da se ne bo zadovoljila zgolj z zmago nad Halepovo.