© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
28.05.2015 11:11:43

Družinski lov na evropsko prvenstvo

Ta konec tedna ima slovenska odbojka edinstveno priložnost, da se poveseli uvrstitve na evropsko prvenstvo tako moške kot ženske reprezentance.

Slovenska odbojka, kot kaže v tem trenutku, doživlja veliko lepše čase, kot smo jih bili vajeni v zadnjih treh letih. Vse skupaj pa bi lahko še nadgradili obe članski reprezentanci, ki ju v petek oziroma v nedeljo čakata povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo, tako moški kot tudi dekleta pa so korak pred svojimi nasprotniki. Naslednjih nekaj dni bo prav posebnih tudi za oba najboljša blokerja obeh izbranih vrst, Alena Pajenka in Saro Hutinski, brata in sestro.

Starejši Alen je v minuli sezoni branil barve poljske ekipe Jastrzebski, medtem ko je mlajša Sara po avanturi na Češkem uspešno igrala v Franciji, pred tremi leti pa se je družina veselila dvojne krone, saj je Pajenk osvojil naslov z Macerato, njegova mlajša sestra pa je pred odhodom v tujino dvignila pokal z Novo KBM Branikom. Oba sta že vrsto let nepogrešljiva člana izbrane vrste, pa čeprav sta v preteklosti že dvignila nekaj prahu. On zaradi prijateljeve poroke, zaradi katere je izpustil kvalifikacije za EP, ona zaradi kajenja marihuane, zaradi česar je bila suspendirana na sredozemskih igrah leta 2013.

hutinski (obrez desne)

Kljub vsemu pa gre za dva odlična odbojkarja, ki resda delata napake, a sta hkrati ekipi velikokrat pomagala do zmage. Pred podobno nalogo se bosta znašla že ta konec tedna. Prva bo zgodovinsko prvo uvrstitev ženske izbrane vrste naskakovala Sara, ki jo z reprezentančnimi kolegicami čaka tekma s Francijo. Na prvi tekmi so varovanke Bruna Najdiča premagale skrivnostne nasprotnice, o katerih imajo zdaj veliko več podatkov, a so pred obračunom v Dvorani Tabor zelo previdni. "Takoj po njeni tekmi v Niortu sva se slišala, te zmage je bila izjemno vesela, vendar se vsi skupaj zavedajo, da morajo zmagati še na eni tekmi. Na srečo so one težji del naloge opravile, saj so zmagale v gosteh, zato upam, da se bosta obe reprezentanci veselili zmage, res bi bil vesel," je z nasmeškom in ponosom o igri ženske reprezentance in o svoji sestri govoril Pajenk, ki ga je Giani spet uvrstil na seznam izbrane vrste, potem ko je izpustil velik del akcije pod vodstvom Luke Slabeta.

"Tudi naša zmaga, kakršnakoli bi že bila, je izjemno pomembna za to, da gremo na Portugalsko veliko bolj sproščeni, vemo pa, da nasprotnikov ne smemo podcenjevati, tudi zato, ker igrajo pred domačimi gledalci in lahko, če se mi preveč sprostimo, tudi zmagajo," je previden Pajenk, a na drugi strani verjame v to, da se bo reprezentanci uspelo uvrstiti na novo veliko tekmovanje. In da ga bo ob tem uspehu spremljala tudi sestra.