© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
28.05.2015 10:47:52

Đoko Kozmusov trener

Arsen Perić

Primož Kozmus si prizadeva, da bi začel tekmovati. Zato je svoj štab okrepil s trenerjem Srdjanom Djordjevičem.

Prav gotovo je po eni strani presenetljivo, da si je olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva za novega člana svoje ekipe omislil Djordjeviča, po drugi strani pa niti ne. Bo Primož v tej sezoni sploh metal?
Eden najboljših športnikov pri nas in eden redkih, ki se lahko pohvali z zlatom z olimpijskih iger, ima že dlje časa težave z vračanjem v vrhunsko formo oziroma v tako telesno pripravljenost, da bi lahko metal čez 80 metrov, kar je daljava, ki bi mu dovoljevala razmišljati o vrhunskih dosežkih.Lanska sezona je bila zanj povprečna, saj ni izpolnil cilja, ki si ga je zastavil – kolajne na evropskem prvenstvu v Zürichu. Lani je bilo 77,46 metra največ, kar je zmogel s kladivom, to pa je zadostovalo za šesto mesto na stadionu Letzigrund. Primož se zelo dobro zaveda, da je to vsaj tri ali štiri metre premalo, da bi se lahko boril za kolajno.

931-24-kozmus ap
Arsen Perić

Kozmus je od leta 2007 pa do 2012 na vsakem velikem tekmovanju osvojil kolajno (od tega dve zlati) in težko je pričakovati, da bi se lahko zadovoljil z manj. Z drugimi besedami, njegovi apetiti so kolajna na vsaki veliki tekmi. Zaradi poškodb, ki so posledica dolgoletnih obremenitev telesa, tudi letos na pripravah ni mogel trenirati tako, kot si je želel, zato je že postavil pod vprašaj tudi tekme v letošnji sezoni. Kot vse kaže, bo izpustil kar celotno sezono ter se popolnoma posvetil rehabilitaciji in pripravam na olimpijske igre v Riu naslednje leto. Zato je kar pravšnja odločitev, da si je za člana ekipe izbral Srdjana Djordjeviča, ki je med trenerji v Sloveniji skoraj zagotovo največji strokovnjak za telesno pripravo, posebej v rehabilitacijskem obdobju po poškodbah.

Kozmus je svojo kariero enkrat že prekinil, ko se je oktobra 2009 presenetljivo odločil, da za leto dni prekine tekmovalno pot. Takrat je razmišljal o tekmovalni upokojitvi, vendar si je po pol leta premislil in aprila 2010 že začel lažje treninge ter se nato leta 2011 vrnil in osvojil bron na svetovnem prvenstvu v Daeguju, naslednje leto pa še srebro na olimpijskih igrah v Londonu.

primož kozmus
Arhiv Lady

Tokrat bo za Primoža malce težje, saj bo moral delati po posebnem programu, da okrepi povsem določene mišice. Zaradi bolečin v kolku je eno stran telesa bolj in zato preveč obremenjeval, kar je pomenilo, da ni imel več pravega ravnotežja oziroma simetrije telesa. S tem se je »podrla« tudi njegova tehnika meta kladiva in razdalje so bile takšne, kakršne so pač bile. Djordjevič bo zagotovo znal pripraviti program, ki bo Kozmusa vrnil v ravnotežje. Verjetno je to edina prava pot, ki še lahko vodi k Primoževi vrnitvi med najboljše, in hkrati edina, ki še pelje čez veliko lužo v Rio. Ne na karneval, ampak po kolajno.

931-24-tomic ap
Arsen Perić

MARINA NA OPERACIJO
Marina Tomić se je morala odločiti. Zaradi ponavljajočih se bolečin v nogi, zaradi katerih praktično sploh ni trenirala v zimskem obdobju, se je odločila za operativni poseg. Koliko časa bo trajalo okrevanje, še ni znano, skoraj gotovo pa je, da je zanjo večji del poletne sezone izgubljen, kar pomeni, da je v vodo padel tudi načrt, da izpolni normo in nastopa na svetovnem prvenstvu v Pekingu. Zagotovo pa je bolje, da se je za operacijo odločila zdaj in da se bo lahko normalno pripravljala na olimpijske igre naslednje leto v Riu.
Včeraj je bil v Salzburgu mednarodni miting, na katerem sta nastopila tudi dva Slovenca. Žan Rudolf je nastopil v prvi, slabši skupini teka na 800 metrov in z rezultatom ni ravno navdušil. V tej skupini je sicer zmagal, a s precej skromnim časom (1:49,28). Druga skupina je bila bistveno hitrejša, zmagal pa je reprezentant Bosne in Hercegovine Amel Tuka (1:46,66). Žan je v skupnem seštevku osvojil peto mesto. V metu kopja je nastopila Bernarda Letnar in s 53,06 osvojila tretje mesto (zmagala je Kitajka Huihui Lu z 61,04).