© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
27.05.2015 14:59:47

Invalidove sanje vrednejše od zlata (video)

Argentinski deskar na valovih Martin Passeri neznancu izpolnil 20-letno željo, zaradi katere pa je sam ostal brez naslova prvaka.

Na plažah argentinskega mesta Mar del Plata, ki je Buenos Airesa oddaljen 400 kilometrov, je pred dobrima dvema tednoma potekalo državno prvenstvo v deskanju na valovih.

Prvi favorit tekmovanja je bil večkratni prvak Martin Passeri, ki je na koncu dosegel zmago, vendar ne na dotičnem tekmovanju in ne tako, kot bi si predstavljali.

Štiridesetletni surfer je v svoji karieri osvojil že pet naslovov argentinskega prvaka, tudi pred tokratnim finalom so mu pripisovali največje možnosti za končno slavje, a nato je sredi priprav na kvalifikacije na plaži spoznal Nicolasa Gallego, človeka, ki mu je spremenil življenje in človeka, katerega življenje je Martin spremenil.

Nicolas je namreč invalid, ki je imel neizmerno željo, da bi še enkrat v življenju lahko zajahal valove in se prepustil svoji veliki strasti. Osemintridesetletni Gallego je nekdaj hotel postati deskar na valovih, ko je pri 18 letih doživel nesrečo, zaradi katere je zadnjih 20 let hrom od pasu navzdol in deskanje na valovih je zanj postalo nemogoče.

Potem pa je Nicolas naletel na Passerija, ki se je ravno pripravljal, da se poda na valove, in ko je ta izvedel za Nicolasovo željo, je to tudi izpolnil.

Kljub opozorilom sodnikov Nicolasa si je oprtal na hrbet in ga odnesel v morje, nato pa mu je z njim na hrbtu uspelo vstati na deski in tako izpolniti Nicolasove dve desetletji dolge sanje o surfanju.

Na drugi strani ga je ta gesta stala pokala, saj so Passerija kasneje diskvalificirali, a tokrat je tekmovanje zanj ostalo v drugem planu. "To je bil zame najlepši val in hkrati tudi največja zmaga v mojem življenju," je srčno izjavil argentinski deskar, katerega dejanje so posnele tudi kamere.