© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
27.05.2015 10:47:22

Marko Dolenc: Kos je bil želja nas in tekmovalcev

Arsen Perić

Nekdanji vrhunski tekmovalec, ki se je najbolj izkazal v sezoni 2002/03, ko je bil tretji na tekmi svetovnega pokala v Östersundu in deveti na SP v Hanti Mansijsku, je prevzel vlogo predsednika zbora za biatlon. Na tem mestu je zamenjal Sreča Barbiča, ki so mu klubi pred kratkim izrekli nezaupnico.

Kaj je bil glavni razlog za zamenjavo vašega predhodnika Sreča Barbiča in vodje panoge Tomaža Šušteršiča? Kaj jima najbolj zamerite?
Niti jaz niti ljudje okoli mene jima ničesar ne zamerimo. Dejstvo pa je, da je način dela, kot je v panogi zadnje čase potekal, pripeljal do tega, da bo nekaj treba delati drugače in na nekoliko drugačen način. Gre torej za povsem drug pogled na koncept dela.

Kaj vas je torej zmotilo pri njunem konceptu dela?
Pri tem ne gre za njun koncept, ampak za nasledstvo nekega koncepta dela, ki je bil vpeljan že precej časa. Kar nas je konkretno zmotilo, je bilo povedano na izredni seji zbora za biatlon, zato tega ne bi še enkrat ponavljal. Nezaupnico Barbiču kot predsedniku zbora, Šušteršič je namreč še vedno v strukturi dela, je izglasoval zbor, torej predstavniki klubov, in ne Marko Dolenc, Janez Ožbolt ali kdorkoli drug. Ni šlo za akcijo nekaj posameznikov, saj je bilo za Barbičevo zamenjavo kar 82 glasov. Zdaj raje kot nazaj gledamo naprej. Razprave za nazaj nimajo več pravega smisla, saj smo od te izredne seje že tri ali štiri korake naprej. Ta trenutek se ukvarjamo z izpopolnitvijo strokovnega vodstva, servisa in podobnimi zadevami.

gregorin pm
Profimedia

Vas je odhod Uroša Velepca presenetil ter ali ima neposredno povezavo s poznejšimi dogodki?
Tudi to je stvar, ki je, vsaj kar zadeva mene, že mimo. O tem težko karkoli sodim, saj je Uroš odpoved podal še prejšnjemu vodstvu. To je torej bolj kot ne vprašanje zanj.

Ni šlo za akcijo nekaj posameznikov, saj je bilo za Barbičevo zamenjavo kar 82 glasov.

Lahko pa vseeno poveste, ali vas je s svojo odločitvijo presenetil.
Vem le to, da so bile razmere daleč od tega, da bi bile urejene, pa to ni kritika njegovega dela. Tako se je pač odločil. Bolj kot to, ali me je presenetil ali ne, ste me vi presenetili s tem vprašanjem. Moja naloga je bila, da zanj čim prej najdem pravo zamenjavo, kar mi je uspelo.

Je bil Tomaš Kos edini kandidat za novega glavnega trenerja ali ste morda razmišljali še o kom?
Kar zadeva nas, ki smo to zgodbo postavili na novo, je bil on prvi kandidat. Z njim smo se zelo hitro dogovorili, zato nadaljnje akcije za iskanje koga drugega niso bile potrebne. Treba se je zavedati, da je tisto, kar bi na trgu še ostalo na voljo, samo še to, kar je bilo nekje odpisano. Tomaš je bil ves čas na voljo in tudi naša prva želja. Tudi potem, ko je postavil neke zahteve, kako si je delo zamislil, smo se z njim zelo hitro dogovorili. Dvakrat smo imeli razgovor, prejšnji teden pa se je seznanil s sodelavci, s katerimi bo delal. Zdaj so zadeve že začeli tudi operativno izvajati. Da se Tomaš vrne, je bila tudi želja vseh tekmovalcev. Razmere res dobro pozna, saj je pri nas deloval 14 let. Moja želja je, da se čim bolj osredotočamo na lastne kadre. Tomaša imam že na pol za našega.

bauer gw
Grega Wernig

S Čehi torej ni imel fiksne pogodbe, ki bi ga vezala na njegovo državo?
Ne, s češko smučarsko zvezo ni imel nobene formalne pogodbe. Zadnje leto je delal samo kot svetovalec nekaterim tekmovalcem, med katerimi je bil tudi Jakov Fak. Tako je bil prost igralec (smeh).

Kot ste že povedali v izjavi za medije, bodo vsi člani reprezentance delali po Kosovem programu in nihče po svojem.
Ker je Jakov že v zadnji sezoni delal po njegovem programu, je bil zelo hitro sklenjen dogovor, da to uspešno delo nadaljuje. Kot glavni trener ekipe A bo glede biatlonskega dela skrbel za vse tekmovalce, torej tudi za Bauerja, Gregorinovo, Malijevo ... Starejši tekmovalci imajo nekoliko prilagojen program izvajanja dela. Ne gre torej za individualne ekipe, ampak za individualen program znotraj ekipe A. V reprezentančnem ustroju bosta tudi strelski in kondicijski trener. Za slednjega je predviden Jani Gril, ki je zadnje leto že delal s Fakom, kar zadeva strelskega trenerja, pa sta v igri dve imeni. En trener bo delal pretežno z Jakovom, drugi pa bo vpet v vso strukturo delovanja, od otroških kategorij navzgor. Ustanavlja se namreč biatlonska šola streljanja, ki bo nekakšen projekt. Imen strelskih trenerjev žal na žalost ne morem izdati, saj smo še v fazi dogovarjanja.

Največja "bombica", ki se nam lahko zgodi, je Klemen Bauer. zame ima enormen potencial, ki pa ga v zadnjih sezonah ni potrdil.

Se kdo od starejših tekmovalcev morda poslavlja?
Kolikor vem, ne. Andreja zagotovo nadaljuje, Janez Marič bo kot že v preteklih treh sezonah, ko se je reprezentanci pridružil šele pred prvo tekmo, še naprej delal bolj po svojem programu. Kljub štiridesetim letom je še vedno tretji mož ekipe, ki ga vsekakor še potrebuje. Na žalost je to naša realnost. Peter Dokl bo delal po programu reprezentance B, ki je glede na tistega iz ekipe A precej okrnjen.

andreja mali ap
Arsen Perić

V rezultatskem smislu si gotovo obetate preskok naprej, saj je bila pretekla sezona z izjemo Jakova Faka, objektivno gledano, slaba.
Za zadnjo sezono je tudi meni malce žal, predvsem zaradi Teje Gregorin, ki je imela tudi nekaj smole. V strokovnem vodstvu, še manj pa Teja, z rezultati, ki jih je v zadnji zimi dosegala, ne moremo biti zadovoljni. Gre za tekmovalko vrhunskega razreda, ki je po spletu okoliščin prvič v karieri nazadovala. Od nje torej absolutno pričakujemo skok navzgor. Andreja Mali je na SP v Kontiolahtiju pokazala, da še vedno lahko dosega vrhunske rezultate. Največja "bombica", ki se nam lahko zgodi, pa je Klemen Bauer. Zame ima enormen potencial, ki ga v zadnjih sezonah ni potrdil. Tudi sam je izrazil željo po tem, da v svojem delu marsikaj spremeni, predvsem na strelskem področju. Ostale tekmovalke in tekmovalce pa pripravljamo na to, da bi nekoč nadomestili koga od naštetih, medtem ko jih pod rezultatski pritisk še ne želimo postavljati. Njihova naloga je, da se razvijajo. Cilji Jakova Faka so seveda najvišji, kratkoročno povezani s tem, da se še bolj vmeša v boj za veliki kristalni globus, dolgoročno pa z naslednjimi OI v Pjongčangu.

So poleg biatlonske šole streljanja morda predvidene še kakšne novosti?
Naša želja glede mlajših kategorij je, da bi čim več programa izpeljali na klubski ravni. Ne gre za to, da bi se zveza oddaljevala od dela z mladimi, ampak za to, da končno naredimo pet ali šest klubov, kjer bi se trenažni procesi lahko nemoteno izvajali. Seveda je za to treba usposobiti domače trenerje. Revolucije pa v treh tednih zagotovo ne bomo naredili, čeprav bo tudi na nižjih ravneh prišlo do manjših rošad.

In finance? Boste lahko pokrili vse, kar ste si zamislili?
To je večna tema (smeh). Biatlon je ena redkih panog na SZS, ki je sezono končala pozitivno. To je tudi motiv za delo v prihodnosti. Približno vemo, kakšen bi bil lahko proračun, in programi so temu primerno zastavljeni. Če gre kakšna druga panoga zavestno v to, da bi bila na koncu sezone lahko v negativnih številkah, mi tega pač ne bomo počeli. Nekatere zadeve skušamo racionalizirati, simbolično smo nekaj tega že naredili. Nobena od že sprejetih stvari pa ni takšna, da bi stroške dramatično povečala.

Galerija