© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
25.05.2015 11:59:33

Hercog: Imela sem kanček sreče

Reuters

Polona Hercog je prvi krog drugega grand slama v sezoni na pesku v Parizu preživela brez stresa.

Celo več, preživela ga je brez izgubljene igre, saj je proti Shuai Peng vodila s 6:0, 2:0, potem pa je Kitajka dvoboj predala.


Mariborčanka je igrala odlično in ničesar ni prepustila naključju. Vzela je tisto, kar je bilo na pladnju. V prvem nizu je trikrat odvzela servis nasprotnici in ga potem dobila na svoj začetni udarec brez izgubljene igre. Sledil je krajši premor zaradi zdravniške pomoči Pengovi, ki je po desetih minutah vendarle stopila na igrišče in začela niz. Toda Polona je tudi drugi niz začela tako, kot je igrala v prvem – agresivno in z menjavanjem ritma, kar je Kitajki povzročalo ogromno težav.

Že v prvi igri je najboljša Slovenka odvzela začetni udarec Pengovi in ga takoj v drugi igri tudi potrdila. Potem pa se je Kitajka odločila, da dvoboj preda. Pengova je po februarskem turnirju v Dubaju odigrala le en dvoboj, pred tremi tedni v Madridu (v prvem krogu jo je premagala Rusinja Anastazija Pavljučenkova). Sezono je sicer začela odlično, saj jo je v Melbournu na prvem grand slamu šele v četrtem krogu izločila Marija Šarapova, toda potem so se začele težave s poškodbo, po katerih si, kot kaže, še ni povsem opomogla.

"Lahko rečem, da sem imela kanček sreče, saj Kitajka ni igrala najbolje oziroma njeno zdravstveno stanje ni bilo najboljše. Vseeno ni bilo lahko igrati pod pritiskom, ko ne veš, kaj se dogaja z nasprotnico. Poskušala sem se čim bolj osredotočiti le nase in na svojo igro in se nisem obremenjevala s tem, kaj se dogaja na drugi strani mreže. Na dvoboj sem bila sicer zelo dobro pripravljena, tako da sem seveda vesela napredovanja v drugi krog. Zdaj me čakata dva dneva treningov in priprav na naslednji dvoboj. Upam na najboljše," je povedala Hercogova, ki je, zanimivo, takoj po dvoboju s Pengovo odšla na trening in še eno uro vadila s trenerjem Željkom Krajanom. Pred dvema letoma ji kaj takega najverjetneje ne bi padlo na pamet, zdaj pa se je odločila, da mora končno nekaj narediti v športu, ki mu je posvetila življenje. Na tak način se ji bodo vloženi trud, delo in treningi slej ko prej povrnili z uspehom tudi v dvobojih.

Hercogova se bo v drugem krogu pomerila z Jeleno Sergejevno Vesnino, ki je včeraj po skoraj dveh urah premagala Belgijko Kirsten Flipkens z 2:6, 6:3 in 6:3. Štiri leta starejša Rusinja (28 let, rojena v Lvovu) se je s Polono doslej pomerila le enkrat (leta 2007 v Portorožu, ko je bila v prvem krogu boljša s 6:3, 6:7 (6), 6:4), vendar je doživljala že boljše čase. Pred dvema letoma je bila že 21. na lestvici WTA, nato pa je imela težave s poškodbo rame in zdaj se počasi vrača. Zelo dobro je odigrala zadnja dva turnirja v Rimu in Strasbourgu.

Uvodni dan pa je minil brez senzacionalnih izidov. Favorizirani igralci in igralke so z odliko opravili svoje delo, izpadli pa so le trije nosilci. Poleg Pengove (24 nosilka), ki jo je premagala Hercogova, je izpadla še domačinka Caroline Garcia (31), ki je morala priznati premoč Hrvatici Donni Vekić, pri moških pa je edini nosilec, ki je položil orožje, Zagrebčan Ivo Karlović (25), ki je izgubil proti Ciprčanu (hrvaškemu zetu, saj je poročen z nekdanjo igralko Karolino Šprem) Markosu Bagdatisu.

Še največ pozornosti je požel obračun med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Kolumbijcem Alejandrom Fallo. A ta ni imel dramatičnega razpleta, Švicar je zanesljivo slavil v treh nizih s 6:3, 6:3 in 6:4, je pa dvoboj dvignil precej prahu zaradi javne graje Federerja, ki je pošteno okrcal prireditelje, predvsem pa varnostno službo na slovitem pariškem teniškem turnirju. Jabolko spora je bil mladenič, ki se je po koncu neenakovrednega švicarsko-kolumbijskega dvoboja izognil vsem varnostnikom, stekel na osrednje igrišče in poskušal narediti selfie s 17-kratnim zmagovalcem grand slamov. A Federer za tovrstne neumnosti ni bil razpoložen in mlademu oboževalcu ni izpolnil želje, varnostniki pa so mladeniča medtem prijeli in ga pospremili v posebne prostore.

"Tovrstne zadeve mi zares niso všeč, še posebej ne, ker so se zgodile že na mojem sobotnem treningu. Gre za mlade fante, a mislim, da je to nedopustno. Po navadi govorim v svojem imenu, tokrat pa bom v imenu vseh igralcev in igralk, to se zares ne sme več zgoditi," je bil oster Federer.

V moški konkurenci bo jutri nastopil Blaž Kavčič, ki se bo pomeril s Tajvancem Yen-Hsun Lujem, na igrišče pa bo stopil tudi Ljubljančan Aljaž Bedene, ki igra za Veliko Britanijo. Pomeril se bo z vročim Avstrijcem Dominicom Thiemom, ki je včeraj dosegel svojo prvo zmago na turnirjih ATP. Enaindvajsetletnik je v finalu turnirja v Nici ugnal Argentinca Leonarda Mayerja s 6:7 (8), 7:5 in 7:6 (2). Karin Knapp je osvojila turnir v Nürnbergu, potem ko je v finalu premagala rojakinjo Roberto Vinci s 7:6 (5), 4:6 in 6:1.

Samantha Stosur je po zmagi nad Kristino Mladenović s 3:6, 6:2 in 6:3 osvojila turnir v Strasbourgu. Turnir v Ženevi se je končal z zmagoslavjem Brazilca Thomaza Belluccija, ki je v finalu premagal Portugalca Joaa Souso s 7:6 (4) in 6:4.